Terapie pro dospívající a adolescenty

https://www.blog.mojra.cz/post/376

Ještě vám nebylo 18 let, ale cítíte, že byste potřebovali psychoterapii? Nechcete situaci sáhodlouze probírat s rodiči, ale chcete se k ní nejprve postavit sami čelem? Nebo snad vaše dítě navštěvuje psychologa či terapeuta a vy jako rodič nevíte, co si o tom myslet? Přinášíme vám souhrn informací, které se vám v těchto případech mohou hodit.


Jak je to s věkem?

Jednou z prvních otázek, kterou si mladiství pokládají je ta, zda se mohou na terapii přihlásit sami nebo potřebují alespoň jednoho z rodičů. Pokud jste ještě nedosáhli plnoletosti, nemusíte zoufat. Terapie je přístupná mladistvým od patnácti let a to bez rodičovského souhlasu. Pokud vám je méně než 15 let, budete potvrzení zákonného zástupce potřebovat. To ovšem neznamená, že rodič bude na terapii přítomný.


Nebude psycholog rodičům "bonzovat"?

Svěřili jste se psychologovi s něčím, co nevědí ani rodiče a bojíte se, že jim to vše vyklopí? V rámci terapie existuje nepsané pravidlo o zachování klientova tajemství. Takže se nemáte čeho bát. V případě, že jste nezletilí, musí psycholog samozřejmě rodiče náležitě informovat. Vše s vámi ale nejprve zkonzultuje a situaci si společně proberete.


Jak terapeuta vybrat?

Prvním důležitým krokem, je vybrat si svého terapeuta. Nejprve si ujasněte, jestli vám bude příjemnější osobní setkání nebo jestli se chcete setkat online. V dnešní době již existuje i řada online poraden. Pokud je vám některý z terapeutů sympatický, informujte se, zjišťujte, čím se daný terapeut zabývá a čemu se věnuje. Následně si objednejte schůzku. Je možné, že budete před prvním setkáním nervózní, nenechte se stresem zastrašit. Můžete si být jisti, že vás terapeut nebude do ničeho tlačit, nemusíte hned na prvním setkání vyklopit všechno. A pokud vám terapeut nesedne? Nic se neděje, najděte toho, kterým budete stoprocentně spokojeni.


Co se na terapii dá řešit?

Terapie může být zaměřena na širokou škálu problémů. Pomůže vám například vyřešit potíže se zvládáním stresu, který vás limituje v každodenním životě. Terapie také může pomoci s řešením šikany nebo kyberšikany a jejími následky. Dalšími řešenými tématy mohou být rodinné a mezilidské vztahy, problémy ve školním prostředí, úzkosti a panické stavy a mnohé další.



Návštěva psychologa je opředena mnoha otazníky. Doporučujeme si přečíst další z našich článků: 
>> PSYCHOLOG: Na co se ptá a jak mu odpovídat?
>> Psycholog: Kdy a proč vyhledat jeho pomoc?
>> S čím vám může pomoci terapeut?
>> Jak probíhá terapie online?



Pokud jste se v něčem výše zmíněném našli nebo vás sužují jiné problémy, neváhejte se obrátit na některého z našich psychologů.

OBJEDNAT KONZULTACI







Právě jste četli článek: Terapie pro dospívající a adolescenty

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Nebojte se dětského psychologa! Pomůže vašemu dítěti i vám

Nebojte se dětského psychologa! Pomůže vašemu dítěti i vám

Děti se mohou potýkat s různými problémy, ať už jsou to obtíže ve škole, změny v chování, deprese, úzkosti, strach, nebo jen nejistota v nových situacích. Mnoho rodičů se obává vyhledat pomoc dětského psychologa. Strach z neznámého, stigmatizace a mýty o psychologické péči brání rodičům v tom, aby pomohli svému dítěti i sobě samým. Co dětský psycholog dělá? Dětský psycholog se zaměřuje na péči o duševní zdraví dětí...

Pokračovat ve čtení

Mojráček a špatná parta

Mojráček a špatná parta

Jednoho dne odpoledne projížděl Mojráčkův tatínek kolem parku a viděl Mojráčka sedět na lavičce se staršími dětmi. Vypadalo to, že se všichni dobře baví. Tatínek si všiml, že někteří z kluků kouří. U večeře se tatínek zeptal Mojráčka, jak se celý den měl, co se dělo ve škole a kdo jsou jeho noví kamarádi. Mojráček na to stroze odpověděl, že se měl dobře a noví kamarádi jsou prostě normální kluci. Rodiče byli trochu překvapeni tím, jaký...

Pokračovat ve čtení

Časopis Mojráček: První vydání ZDARMA

Časopis Mojráček: První vydání ZDARMA

S postavičkou Mojráčka se již nějakou dobu setkáváte na našem blogu. Jsme nadšení, že vám můžeme oznámit velkou novinu. Právě jsme vydali první číslo našeho nového časopisu pro děti a rodiče – MOJRÁČEK. Tento časopis bude vycházet pravidelně 4x do roka a obsahuje jak vybrané příběhy pro děti, tak i tipy pro rodiče a ještě něco navíc.   MOJRÁČEK vznikl z lásky k dětem, touhy podporovat je i jejich rodiče. Je to spole...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat