Terapeutické karty: Co dokážou odhalit obrázky?

https://www.blog.mojra.cz/post/288

Slyšeli už jste o terapeutických kartách? Ne, nedá se s nimi hrát prší. A ne, neslouží ani k věštění budoucnosti. K čemu tedy jsou? Možností jejich využití je hned několik a v posledních letech jsou v ČR mezi psychology, terapeuty i kouči, čím dál oblíbenější. Pohodlně se usaďte se a pojďte se s nimi seznámit!

 

O terapeutických kartách

 

V zahraničí má používání terapeutických karet delší historii než u nás. Karty můžete najít pod různými přídavnými jmény: terapeutické, metaforické, asociační nebo třeba inspirační karty. Pod různými názvy se ale skrývá pořád stejná podstata.



Co jsou terapeutické karty?


Terapeutické či lektorské karty jsou nejčastěji k vidění ve velikosti A6 nebo běžné pohlednice.  Na kartách se nacházejí různé obrázky, někdy jsou malované, jindy se jedná o fotografii. Buď zobrazují nějakou situaci, místo nebo třeba pocit, emoci nebo náladu. K těmto obrázkovým kartám se často přidávají také kartičky se slovy či větami.



V České republice se terapeutické karty začaly více objevovat od roku 2013, především se spojitosti se společností B-creative, která nabízí hned několik různých tematických sad.

 


Kdo karty používá a proč?

 

S asociačními kartami se můžete setkat v různých odvětvích, používají je psychologové, kouči, lektoři, terapeuti, ale třeba také pedagogičtí či sociální pracovníci. Protože mají karty široké možnosti využití, každý z těchto odborníků je může využívat v jiné situaci a s jiným účelem.

 

K čemu se tedy karty hodí?

 

Ledolamka

Karty se často využívají na začátku konzultace jako takové rozehřátí.  Znáte to, když jdete cvičit, je potřeba předtím zahřát svaly nebo se protáhnout. Karty můžou být právě takovým psychologickým protažením před tím, než začne samotné sezení. Pomůže to prolomit počáteční ledy a nejistotu a naladit se na to, co vás i psychologa čeká.


Emoce

Karty se výborně hodí na práci s emocemi. Mnoho lidí má problém vyjádřit slovy, jak se vlastně cítí. Z obrázků na kartách tak člověk může jednoduše vybrat takový, který jeho náladu nejlépe vystihuje a poté s tímto pocitem dále pracovat.

  

Seberozvoj

Existují speciální sady karet, které jsou vhodné pro vlastní rozvoj a poznání sebe sama. S pomocí terapeutických karet tak můžete lépe pochopit třeba to, jak na vás působí zátěžové situace, co vám nejvíce pomáhá v bojí proti stresu a jaké jsou vaše copingové strategie.  Karty často odhalí věci a pocity, které si člověk vůbec neuvědomuje.

 

Příběh

Karty mohou pomoci také k pochopení vlastního životního příběhu. Můžou fungovat nejen jako taková rekapitulace toho, co člověk doposud zažil a prožil, ale mohou sloužit také k plánování budoucího života. Karty mohou být velmi nápomocné také u těch lidí, kteří ve svém životě prožili nějaký traumatický zážitek.

 

Žádná správná odpověď!

 

Z terapeutických karet vůbec nemusíte mít strach. Když s nimi váš psycholog v rámci konzultace bude chtít pracovat, určitě se toho nebojte. Ať už se vás v souvislosti s kartami zeptá na cokoli, nikdy nemůžete odpovědět špatně. Neexistuje totiž žádná správná ani chybná odpověď.


Karty jsou zajímavé právě proto, že na ně každý odpovídá po svém. Vaši odpověď přitom ovlivňuje nejen vaše aktuální rozpoložení a situace, ve které se nacházíte, ale také vaše dřívější zkušenosti a zážitky.



 

Věděli jste, že terapeutické karty…


… pomáhají také rozvíjet představivost?

… jsou vhodné pro děti, dospívající, dospělé i seniory?

… se často používají v rámci kariérového poradenství?

 

 


Terapeutické karty můžeme řadit mezi projektivní metody, které využívají principu asociace – tedy toho, že ve vás obrázek na kartě vyvolá určitý pocit, vzpomínky či představu.

 





Mojra.cz: Tip pro psychology
Jste psycholog a momentálně hledáte možnosti, jak rozšířit své obzory a možnosti konzultací? Podívejte se na nabídku spolupráce s naší online psychologickou poradnou







Právě jste četli článek: Terapeutické karty: Co dokážou odhalit obrázky?

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



NOVOROČNÍ PŘEDSEVZETÍ: Tipy pro plány, které vydrží

NOVOROČNÍ PŘEDSEVZETÍ: Tipy pro plány, které vydrží

S novým rokem přichází opět čas bilancování. Prožili jste ten minulý rok tak, jak jste chtěli? Podařilo se vám posunout se blíže vaším snům? Nový Rok je jako dělaný pro nové začátky. Můžete začít jinak, lépe. V hlavě se rodí nápady a výzvy. Odhodlaně sáhnete po kusu papíru nebo jen nahlas v obýváku před rodinou prohlásíte: „Tak a letos už vážně chci…“ A opravdu chcete. Jenže i loni jste chtěli, ale moc to nedopad...

Pokračovat ve čtení

Poporodní deprese – stavy smutku a pláče

Poporodní deprese – stavy smutku a pláče

Narození dítěte je ten nejkrásnější okamžik v životě matky. Může se však stát, že radost, štěstí a lásku k právě narozenému miminku vystřídají jiné, mnohem děsivější pocity. Žena-matka dostává strach, aby vše kolem miminka zvládla, musí se vyrovnat s „návalem“ hormonů, nedostatkem odpočinku, stavy smutku a častým pláčem. Tyto pocity (tzv. poporodní blues) jsou pro novopečené maminky zcela normální a vymizí během několika dní ...

Pokračovat ve čtení

Psycholog: Kdy a proč vyhledat jeho pomoc?

Psycholog: Kdy a proč vyhledat jeho pomoc?

Pryč s předsudky! Teď už je opravdu čas říct si o pomoc Existuje bohužel mnoho předsudků, které lidem brání v návštěvě psychologa. Mezi ty nejznámější jistě patří rozšířené přesvědčení, že každý, kdo se svěří do péče psychologa, je blázen. To je naprostý nesmysl. I zdravý člověk se může někdy potýkat s problémem, který není schopen zvládnout svépomocí.  A v dnešní náročné době to není nic ...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat