Syndrom vyhoření v pubertě? Ano i to je možné

https://www.blog.mojra.cz/post/415

S pojmem „syndrom vyhoření“ se setkáváme převážně v souvislosti s dospělými a jejich zaměstnáním, které je vyčerpává a nenaplňuje. V současnosti se ale s tímto problémem mohou setkat i adolescenti a děti v pubertálním věku. Potvrdila to také studie, provedená německou univerzitou v Bielefeldu. Její výsledky dokládají, že varovné signály syndromu vyhoření prokazují až dvě třetiny žáků.


Uspěchaný život a důraz na výkon

Ráno do školy, po škole na trénink nebo jiný kroužek a pak hurá domů psát úkoly a plnit domácí povinnosti. Rodiče se mnohdy snaží zaplnit dětem veškerý volný čas, aby se jejich ratolest náhodou chvíli nenudila. Mnohdy si ale neuvědomujeme, že právě to je to největší nebezpečí. Zaplněný kalendář totiž děti často okrádá o pocit štěstí a svobody.


V dnešní době je kladen velký důraz na výkon. Dobré známky zajistí dětem dobrou školu a následně vysokou. To vede k dobře placenému zaměstnání a kariéře. Kroužky zaručí, že se děti mohou rozvíjet i v jiné sféře než jen ve studiu. To ale není vše. Zapomínáme na to, že děti potřebují pro správný vývoj prostor a čas, který patří jen jim a mohou s ním naložit podle svého.


Nepřehlédněte varovné signály

Duševní nerovnováha způsobená přetížením může vyústit v řadu psychosomatických obtíží. Proto byste u vašeho „puberťáka“ neměli přehlédnout tyto varovné signály:

  • Častá bolest hlavy, nevolnost
  • Nespavost nebo jiné poruchy spánku
  • Úzkostnost, skleslost
  • Pasivita, nezájem o jakoukoli činnost
  • Nechuť k jídlu
  • Problémy s koncentrací
  • Zvýšená impulzivita, agresivita
  • Zvýšený krevní tlak nebo jiné zdravotní komplikace


Když se tyto příznaky objeví nárazově, nemusí být hned na vině syndrom vyhoření. Pokud ovšem některý z výše uvedených symptomů pozorujete častěji nebo se jich snad u vašeho dítěte objevuje hned několik, měli byste zbystřit. Zkuste se na chvíli zastavit, situaci s dítětem probrat a najít nejvhodnější řešení. Jako rodič byste měli své děti vést, ale zároveň jim dávat dostatečný prostor pro rozvoj. Pevnější vztahy a spokojené dítě je přeci důležitější něž samé jedničky.  


Kam až to může zajít?

Stejně jako u dospělých není ani u dětí syndrom vyhoření radno podcenit. Zatímco dospělí si totiž s náročnými životními situacemi umí mnohdy poradit, nebo minimálně ví, na koho se obrátit, děti o tom nemusí mít ani tušení. Dětská psychika ještě není plně vyvinuta a na přetížení reaguje různě. Krajním případem mohou být také sebedestruktivní sklony. Nezřídka kdy se setkáváme s tím, že děti se snaží vyrovnat s psychickým tlakem fyzickou cestou. Může u nich docházet k různým formám sebepoškozování od řezání se ostrými předměty, pálení se, škrábání až drásaní kůže, až po vytrhávání vlasů. Případně se mohou snažit vnitřní napětí ventilovat do nějaké fyzické aktivity, která je ale neúměrná – příliš náročná nebo dlouhá. V tomto případě se pak zvyšuje riziko zranění. 


Šťastné dítě = šťastný rodič

Jak už jsme zmiňovali, dobré známky a úspěch i v mimoškolní sféře zkrátka není všechno. Než se vrhnete do plánování času vašeho dítěte, nejprve si s ním sedněte a zjistěte, co vlastně chce. Možná se dozvíte, že jeho snem je zkrátka strávit jeden nebo dva dny s kamarády a prostě se jen tak trochu flákat. Možná zjistíte, že se do svého dítěte snažíte projektovat vaše vlastní nesplněná přání a tužby. Zamyslete se nad tím, jak je vám, když nemáte chvilku času pro sebe. Nakonec vždy dojdete k tomu, že jediné, na čem skutečně záleží, je to, aby vaše dítě bylo zdravé, šťastné a spokojené. 

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Psychické poruchy u dětí: 5 varovných signálů, které byste neměli přehlížet

Psychické poruchy u dětí: 5 varovných signálů, které byste neměli přehlížet

Víte, jak se mohou projevovat psychické poruchy u dětí? Jedná se o široké spektrum onemocnění, které mohou významně ovlivnit nejen chování a emocionální stav dítěte, ale i jeho celkový vývoj. Včasné rozpoznání a adekvátní reakce na tyto poruchy jsou klíčem k zajištění nejlepší možné péče a podpory.Studie ukazují, že až 50 % psychických onemocnění je možné diagnostikovat již v mladém věku.Rodiče by si měli všímat varovných signálů, mezi...

Pokračovat ve čtení

Stres a jeho vliv na fyzické a psychické zdraví

Stres a jeho vliv na fyzické a psychické zdraví

Cítíte se někdy, jako by váš život byl plný napětí, které se z vás jen tak nevytratí? Nejste sami. Stres je ten tichý společník, který se v našich životech často objevuje nečekaně. Ať už jde o práci, rodinu nebo jen každodenní situace, může nás zaskočit a ovlivnit tak naše celkové zdraví. Ale jak se stresem efektivně bojovat a nenechat se jím svázat? Tento článek je průvodcem, který vám ukáže, jak na to. Získáte náhled na to, jak ...

Pokračovat ve čtení

Co cítí ženy vystavené tlaku od toxického ex partnera?

Co cítí ženy vystavené tlaku od toxického ex partnera?

 Žena, která opustila toxický vztah, je vystavená obrovskému stresu, nejistotě, strachu o děti, když jsou u bývalého partnera, jejich otce. Namísto příjemných chvil po návratu dětí domů, musí často dávat rozhozené děti psychicky dohromady i několik dní. Je to začarovaný kruh. Když se děti uklidní, znovu musí jít k otci, jelikož tak rozhodl soud. A soud může matce, která se odmítá podřídit a děti takovému otci nedá, dát pokutu, výchovné ...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat