STALKING: Když se cítíte jako štvaná zvěř

https://www.blog.mojra.cz/post/132

Každý z nás je občas rád středem pozornosti, zájem druhých nám lichotí a cítíme se dobře. Ovšem vše má své meze a jsou situace, které bychom nechtěli zažít ani ve snu. Zejména tehdy, když se stanete objektem zájmu stalkera. Co pojem stalking znamená, kdo je to vlastně stalker a jak se mu můžete účinně bránit se dozvíte v dnešním článku.


Co je to stalking?


Definice popisuje stalking jako úmyslné pronásledování a obtěžování jedné osoby (popř. jejich blízkých, rodiny) druhou, které vede ke snížení kvality života oběti a důvodným obavám o vlastní bezpečí a život. Stalking může mít různé podoby, od sledování zpovzdálí (špehování) po fyzické obtěžování. S rozvojem moderní techniky se pak velmi rozšiřuje také tzv. cyberstalking, kdy stalker sbírá informace o své oběti na sociálních sítích a následně ji obtěžuje prostřednictvím emailů, esemeskami, prostřednictvích Skype či jiných komunikačních kanálů.



Aby bylo možné takovéto chování označit za stalking, musí splňovat tři základní znaky – repetice (opakování), systematičnost, dlouhodobost.



Význam pojmu

Označení stalking pochází z angličtiny a v doslovném překladu znamená sledování. Původně se tento pojem používal ve smyslu sledování či stopování divé zvěře, od 90. let 20. století jej pak použili ve svých studiích psychologové R. Meloy a S. Gothard, kteří do role štvané zvěře stylizovali člověka jako stalkerovu oběť.  V oblasti psychologie našlo označení stalking brzy své stálé místo a později se začalo na stalking pohlížet jako na trestný čin – poprvé v Kalifornii v roce 1990, v ČR až od roku 2010.


Kdo je stalker?


Stalker je až patologicky zaujatý jinou osobou (bývalou partnerkou, celebritou apod.), neustále ji sleduje a různými způsoby obtěžuje, čímž narušuje její soukromí. Tyto aktivity mohou v extrémních případech vést až k ohrožení života oběti.


Stalkerem může být kdokoliv, podle dostupných studií jsou to však častěji muži (zejména bývalí partneři, platonicky zamilovaní či extrémní obdivovatelé). Na první pohled stalkera nepoznáte, umí svou „zálibu“ velmi dobře skrývat.


Z hlediska psychologie je velmi pravděpodobné, že stalkerem je mnohdy člověk s nějakou z poruch osobnosti.



Typologie stalkerů:


Odmítnutý pronásledovatel.

Jedná se o osobu, která se nedokáže vyrovnat s ukončením vztahu, a to nejen partnerského, ale také rodinného, pracovního, terapeutického apod. Agresor se snaží se svou obětí obnovit ukončený vztah, později však jeho chování přerůstá v pomstu.


Ublížený pronásledovatel.

Tento typ stalkera touží výhradně po pomstě – často za něco, co existuje jen v jeho představách. Je velice vytrvalý, svou oběť neustále zastrašuje, různými způsoby vydírá a chce nad ní mít absolutní moc.


Sexuální pronásledovatel.

Pro takovéhoto stalkera je typické agresivní chování se sexuálním podtextem (exhibicionismus, voyeurství, obscénní telefonáty).


Uctívající pronásledovatel.

Nikdy se svou obětí nenavázal žádný vztah, často jej oběť ani nezná.


Neobratný pronásledovatel.

Tento člověk touží navázat vážný vztah, ale neumí toho dosáhnout normálním způsobem.


Poblouzněný pronásledovatel.

Sám je do své oběti zamilovaný a je přesvědčen o tom, že je jeho láska opětovaná.


Projevy stalkingu


  • demonstrování moci a síly (výhružky, pronásledování)
  • očerňování oběti, šíření pomluv
  • vyhrožování fyzickým napadením (v případě kdy selžou jiné metody svou oběť skutečně napadne, ve 2 % skončí útok vraždou oběti)
  • stalker se ve společnosti sám staví do pozice oběti, často vyhrožuje sebevraždou
  • poškozování majetku oběti



Následky stalkingu

Pronásledování se negativně projeví na kvalitě života oběti. Často je oběť nucena změnit zaměstnání, adresu, často i jméno. Mezi nejčastější psychické symptomy patří stres, úzkost, strach, deprese, v extrémních případech myšlenky na sebevraždu.


Jak se bránit stalkingu?


V případě stalkingu je nejúčinnější aktivní obrana. Dejte stalkerovi jasně najevo, že o jeho zájem nestojíte a budete jeho obtěžování řešit. Nebuďte s ním v kontaktu, vyhýbejte se místům, kde byste jej mohli potkat, nereagujte na jeho esemesky, emaily, telefonáty. Rozhodně si však uschovejte pro pozdější potřebu všechny materiály, snažte se získat co nejvíce důkazů o pronásledování. Vyhýbejte se osamělým místům, pohybujte se ve společnosti jiné osoby a vždy u sebe mějte mobil, abyste mohli zavolat pomoc.



Jestliže jste se stali obětí stalkingu, je namístě se s tímto problémem někomu svěřit. Ať už kamarádce, partnerovi, členům rodiny. Obrátit se můžete také na policii, Bílý kruh bezpečí či jiné organizace. Rozhodně je namístě také odborná psychologická pomoc. Psycholog vám pomůže vyrovnat se se stalkingem a jeho následky tak, abyste byli schopni opět žít plnohodnotný život bez obav z pronásledování. 









Právě jste četli článek: STALKING: Když se cítíte jako štvaná zvěř

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar
  • Jana před 2 roky
    Jana

    Dobré ráno, prosim uz nevimco mam delat. Od listopadu me i mou rodinu kontaktuje moje známá. Jde o to, že ona se zamilovala do může, jenže ten muž jí odmitnul. A napsal ji ze miluje mě i když já jeho ne, jsme jen přátelé. Vysvětlila jsem mu toa vše pochopil . Ale prestal jimunikovat s tou moji známou a ona od té doby, napada mě, ze je to kvuli mě, ze on ji nechce.. Zapojila do toho i svoju neteř a jejiho přítele. A oni píši me rodině, jaka jsem... No prostě nechutné zpravy a k tomu dnes i mému příteli. Psali mu ze mě nemuzou najit na Facebooku a ze me preji krásné Vánoce a těší se na nase setkání. Hned na to mi napsali i me ze kontaktovali mého přítele. Myslim si ze je to výhrůžka. Mam strach. Nevím co mám dělat. Prosim poraďte. Mam jit na policii a nahlasit obtěžování, nebo je to zbytečný? Děkuji za radu. S pozdravem Dočkalová Jana


Podobné články



Co cítí ženy vystavené tlaku od toxického ex partnera?

Co cítí ženy vystavené tlaku od toxického ex partnera?

 Žena, která opustila toxický vztah, je vystavená obrovskému stresu, nejistotě, strachu o děti, když jsou u bývalého partnera, jejich otce. Namísto příjemných chvil po návratu dětí domů, musí často dávat rozhozené děti psychicky dohromady i několik dní. Je to začarovaný kruh. Když se děti uklidní, znovu musí jít k otci, jelikož tak rozhodl soud. A soud může matce, která se odmítá podřídit a děti takovému otci nedá, dát pokutu, výchovné ...

Pokračovat ve čtení

Dost dobrá matka

Dost dobrá matka

Být matkou je neskutečně nádherné a vyčerpávající zároveň. Každá matka prožívá okamžiky, kdy je se svým dítětem v úplné harmonii, všechno je skvělé, dokonale si rozumí, ale rodičovství s sebou přináší i opačné chvíle. Jsou to okamžiky, kdy je matka vyčerpaná, nevyspaná, má pocit úplného selhání. V těchto chvílích nejedna matka o sobě začne pochybovat a má pocit, že není dost dobrá. Často k pocitům selhání přispí...

Pokračovat ve čtení

Jak je možné, že se dokážeme tak lehce zamilovat do agresivního manipulátora?

Jak je možné, že se dokážeme tak lehce zamilovat do agresivního manipulátora?

Láska je krásná. Když se zamilujeme, cítíme se naplněni, šťastní, milováni. Pokud je partner na začátku okouzlující a máme pocit, že nám dokonale rozumí a že by pro nás snesl i modré z nebe, není těžké ztratit hlavu a občasné výstřelky z jeho strany ignorovat. Vždyť nás přece miluje, ne? Když někdy vybouchne, akceptujeme všechny jeho výmluvy. „Asi jsem měla udělat já něco jinak, aby nebyl naštvaný“, říkáme si. Varující řeči n...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat