Škola končí! Aneb jak přežít letní prázdniny

https://www.blog.mojra.cz/post/180

Blížící se konec školního roku v dětech vyvolává nadšení, v rodičích spíše hrůzu. Čekají je dva měsíce, kdy budou muset vyřešit hlídání dětí, vymyslet pro ně nějaký program apod. Děti, zejména ty školou povinné, jsou o prázdninách jako utržené ze řetězu, ony si volný čas užívají, jejich rodiče naopak šílí. V dnešním článku si tedy přiblížíme, proč jsou děti o prázdninách skoro nezvladatelné a jak toto období přežít bez zbytečného stresu.


Konec školního roku – zážitek i stres


Rozdávání vysvědčení je pro děti událost, která sebou však nenese vždy jen radost. Pokud se dítěti závěr školního roku tak úplně nevydařil a na jeho vysvědčení se vyjímají i horší známky, může mít velké obavy z reakce rodičů. Pro tyto děti je pak konec školy provázen nervozitou, stresem a strachem z trestu. Není se proto čemu divit, že v den předávání vysvědčení jsou v pozoru krizová centra, linky bezpečí, ale i policie. Dětská psychika je velmi křehká, proto by se rodiče měli vyvarovat prohlášením o tom, jak dítě seřežou, pokud nebude mít samé jedničky, vyhrožovat vidinou letního doučování a domácího vězení. Zlepšení známek na poslední chvíli stejně nedosáhnou, naopak rodiče mohou dítě natolik vystresovat, že se pokusí o útěk z domova, v horších případech vlivem tlaku a depresí o sebevraždu apod. Dítě by si ve spojení se školou nemělo vytvářet traumata a rodiče by měli být jejich oporou a ne postrachem.


Letní prázdniny z pohledu psychologa


Období prázdnin je podle většiny psychologů jakousi možností znovu stmelit rodinu, dohnat společné zážitky apod. Proto by si rodiče měli naplánovat společnou dovolenou, která nemusí být strávená nutně někde u moře, nebo na horách, ale stejný účinek budou mít i společné aktivity doma. Podstatou totiž není kde, ale s kým volný čas trávíte. Děti obecně pociťují v průběhu školního roku tlak a stres, spojený s návštěvou školy, a s faktem, že rodiče jsou od rána do večera v práci. O prázdninách mají možnost si oddechnout, načerpat energii. Podle studií v průběhu letních prázdnin klesá počet návštěv rodičů s dětmi v psychologických poradnách. Samozřejmě však nechápejte léto jako jakýsi všelék.


Plánování perfektních prázdnin je úkolem náročným a rodiče by to opravdu neměli podceňovat. Každé dítě je jiné, proto myslete na to, že musíte brát ohledy na jeho potřeby a přání. Dalším faktorem, který hraje při plánování roli je věk dítěte, jiná očekávání má předškolák, jiná teenager.


Děti předškolního věku

Malé děti, které navštěvují školku, by měli trávit v létě co nejvíce času s rodiči. Samozřejmě s ohledem na pracovní povinnosti, pokud již maminka není doma na rodičovské dovolené. Rozhodně dítěti neprospěje, když je rodiče pošlou na celé prázdniny k babičce na hlídání. Proto se snažte omezit čas bez dětí, naplánujte si volno v práci, dělejte kompromisy tak, abyste si užívali různé aktivity společně jako rodina. Některé děti snáší odloučení od matky velmi špatně, školka je pro ně utrpením a o prázdninách očekávají, že se o ně budete bez ustání starat. Vynahrazujte jim čas, který trávíte v práci, ale také se je snažte postupně a nenásilně naučit vydržet bez vás i delší dobu (zejména u dětí, kterým se blíží nástup do školy).



Školáci

V období letních prázdnin by si měli školáci odpočinout od učení a školy. Problém je v tom, že děti v průběhu školního roku dodržují určitý režim, který o prázdninách bere za své. Nicméně je na rodičích, aby jim vytvořili režim náhradní, prázdninový. Ten nemusí být nutně přesycen aktivitami, ale měl by zahrnovat základní povinnosti, výpomoc v domácnosti apod. Myslete na to, že není potřeba děti přetěžovat, ale měly by mít letní program upraven tak, aby dostatečně načerpaly síly. Pozor však na každodenní vysedávání u počítače, televize a tabletu. Pobyt na čerstvém vzduchu je rozhodně více žádoucí.



Pubertální mládež

Paradoxně rodiče mladších dětí by rádi trávili čas sami, bez dětí, a rodiče teenagerů zase naopak touží po společných dovolených. Neměli byste zakazovat teenagerům výlety s kamarády, samozřejmě s ohledem na jejich věk a bezpečí. Rozhodně je do ničeho nenuťte, některé děti budou vyhledávat jednu aktivitu za druhou, jiné naopak raději stráví prázdniny v poklidu.



Děti se speciálními potřebami

Vysledovat pozitivní přínos letních prázdnin můžeme hlavně na dětech, které např. trpí ADHD, vývojovou poruchou apod. Ty mají možnost si oddechnout od stereotypu, učení a zejména od užívání léků, protože doma nejsou potřeba. Každopádně musíte mít na paměti, že tyto děti budou vyžadovat opravdu každodenní péči, nebojte se tedy požádat o pomoc prarodiče, tety, strýčky… Samozřejmě záleží na tom, jaké speciální potřeby vaše dítě má. O prázdninách je určitě vhodné jim jejich režim upravit, avšak pokud potřebuje dítě i v létě procvičovat určité dovednosti a znalosti, je vhodné toto do jejich dne také zakomponovat. 

 



Při plánování aktivit platí jedno zlaté obecné pravidlo – vyplnit přiměřeně čas zábavou, ale zachovat určitý režim. Pokud se vám to nedaří, dítě není zvládnutelné, trpí tím, že musíte trávit čas v práci apod. neváhejte se obrátit na dětského psychologa, který vám pomůže nastolit rodinnou rovnováhu. 





MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: 
---- ADHD aneb Hyperaktivní dítě
---- Děti a závislost na telefonu: Co je normální a co už je moc?
----Dítko školkou povinné: JAK PŘEKONAT NÁSTUP DO ŠKOLKY BEZ STRESU?













Právě jste četli článek: Škola končí! Aneb jak přežít letní prázdniny

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Mojráček domácí práce

Mojráček domácí práce

Byl víkend a maminka po snídani poprosila Mojráčka, jestli by mohl vyluxovat celý dům. Mojráček jí to slíbil. Po snídani se ale zvedl od stolu, neodnesl si ani talířek, a utíkal do svého pokoje, kde si zapnul počítač. Když se ani za hodinu nezačalo nic dít, zavolala maminka na Mojráčka znovu. „Jóó,“ volal Mojráček na maminku z pokojen, „jen si tu něco dodělám, a už jdu. Počkej chvilku!“ A tak se to opakovalo ještě dvakrát. Nakonec mamince do...

Pokračovat ve čtení

POPORODNÍ DEPRESE: Když je mateřství plné smutku

POPORODNÍ DEPRESE: Když je mateřství plné smutku

Mateřství je obvykle spojováno především s pozitivními pocity. Těšení se na miminko. Radost z prvního úsměvu. Dojetí z miminkovské vůně. Pocit všeprostupujícího štěstí. Pravdou ovšem je, že téměř každá pátá maminka se potýká také s množstvím negativních emocí. Všudypřítomný strach, úzkost, vyčerpání, zmatek. Mateřství přináší množství změn, novou životní roli a pořádný hormonální koktejl. Prozatím se stále...

Pokračovat ve čtení

Nebojte se dětského psychologa! Pomůže vašemu dítěti i vám

Nebojte se dětského psychologa! Pomůže vašemu dítěti i vám

Děti se mohou potýkat s různými problémy, ať už jsou to obtíže ve škole, změny v chování, deprese, úzkosti, strach, nebo jen nejistota v nových situacích. Mnoho rodičů se obává vyhledat pomoc dětského psychologa. Strach z neznámého, stigmatizace a mýty o psychologické péči brání rodičům v tom, aby pomohli svému dítěti i sobě samým. Co dětský psycholog dělá? Dětský psycholog se zaměřuje na péči o duševní zdraví dětí...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat