Sex po porodu. Jak si ho znovu užít?

https://www.blog.mojra.cz/post/29

Porod miminka je pro ženu vždy velký okamžik, a to jak po fyzické, tak i psychické stránce. Dosavadní život obou partnerů nabere úplně jiný směr, změní se jim priority, což má dopad i na sexuální stránku jejich vztahu. Zatímco muži ve většině případů odpočítávají dny do konce šestinedělí, žena má zcela jiné starosti a myšlenky na sex úplně upozadí.


V některých případech však může mít obavu z navázání sexuálního života také muž, zejména pokud byl přítomen u porodu. Důvodů, proč se páry sexu po porodu vyhýbají je spousta, v tomto článku se zaměříme na ty nejrozšířenější a také nastíníme možná řešení.

 


Příčiny útlumu sexuálního života po porodu



Hormonální změny

Po porodu prudce klesá hladina progesteronu a estrogenu, oproti tomu se produkuje více prolaktinu, který přispívá k tvorbě mateřského mléka. Organismus se vyrovnává s velkou psychickou i fyzickou zátěží, nálada ženy je jako na houpačce. Zejména pokud své dítě plně kojí, hormony se dostávají do normálu pomaleji, mnohdy to může trvat i rok, rozhodně nezoufejte, buďte trpěliví.


Únava, stres

Žena se potýká s nedostatkem spánku, je neustále ve stresu, aby zvládla jak péči o miminko, tak o domácnost. S tím úzce souvisí její pokles zájmu o sex, zejména pokud se partner zapojuje do nového chodu domácnosti minimálně, s ničím nepomáhá.


Myšlenky na dítě

Muži se vzruší snadněji než ženy, ty potřebují být na erotickou vlnu naladěny také emočně. Všechny její myšlenky se neustále točí jen kolem miminka, špatně se soustředí na partnerovy pokusy o sblížení.


Přítomnost partnera u porodu

Ač nemá z fyziologického hlediska přítomnost partnera u porodu na sexuální prožitek žádný vliv, v některých případech se muž psychicky nedokáže s tímto zážitkem vyrovnat. Většinou je příčinou obava, aby své partnerce neublížil, neustále se opakující obraz dítěte procházejícího porodními cestami, v neposlední řadě i strach z možnosti dalšího otěhotnění. V tomto případě je na místě návštěva psychologa.


Strach z bolesti

Porodní cesty musí mít čas se po porodu zregenerovat, obvykle stačí doba šestinedělí. Ženy po porodu mívají obavy, že jejich sexuální život bude bolestivější než před porodem. Důvodů je hned několik – bolestivé a špatně se hojící nastřihnutí hráze, sestoupení děložního hrdla, hojící se a citlivá jizva po císařském řezu, nedostatečné zvlhčení pochvy apod.


Nedostatek sebevědomí

Častou příčinou oddalování sexu je nízké sebevědomí ženy po porodu. Tělo se pomalu, ale jistě dostává zpět do normálu, avšak některých kil navíc se zbavujete hůře. Žena si připadá pro muže nepřitažlivá, málo sexy. Starosti o zevnějšek vystřídaly ty o dítě, proto místo krajkového negližé nosí kojící košili, má neustále kruhy pod očima, nebarví si vlasy, a to ji na sebevědomí nepřidá.

 


Kdy a jak navázat na sexuální život po porodu?


Ne nadarmo se udává doba šesti týdnů od porodu, nejen kvůli fyzické rekonvalescenci ženy, také z důvodu vyšší náchylnosti k infekcím dělohy. Nejpozději do osmi týdnů po porodu většina žen obnoví sexuální vztah s partnerem, ovšem je to věc ryze individuální, v některých případech to může trvat delší i kratší dobu.


Zde je několik málo rad, které vám s obnovou sexuálního prožitku mohou pomoci:

 

  • Začněte pozvolna. Ne vždy musíte mít hned po šestinedělí pohlavní styk, zkuste postupně překonávat ostych a obavy mazlením.

  • Zvolte správnou polohu. Pokud je pro vás styk s partnerem po porodu jakkoli bolestivý, hledejte polohy, které pro vás budou příjemné. Jestliže ani tak bolestivost neustoupí, navštivte svého gynekologa, ten vám pomůže najít řešení.

  • Převezměte iniciativu. Pro vašeho partnera může být neustále „vynucování“ sexu velmi stresující, proto nenechávejte vše jen na něm. I když jste po celém dni vysílená, zkuste mu připravit romantickou atmosféru, aby viděl, že jste jej neodsunula na vedlejší kolej, ale že je pro vás stále důležitý.

  • Cvičte. Máme na mysli zejména cviky na posílení pánevního dna, pomohou vám s rehabilitací vaginálních cest a docílíte lepšího sexuálního prožitku. Samozřejmě pokud vás trápí nějaká ta kila navíc, můžete posilovat i problémové partie, abyste nabyla ztraceného sebevědomí.

  • Změňte úhel pohledu. Vidíte sebe sama jako matku, uklízečku, ale rozhodně ne jako sexy ženu? Zkuste se vnímat jinak. Ano, váš zevnějšek jistě odráží nedostatek času a únavu, ale jsou zde detaily, které vašeho partnera dokáží vzrušit. Oblékněte si např. tričko s hlubokým výstřihem a uvidíte, že od vašeho plného dekoltu nedokáže odtrhnout oči. Nehledě na to, že mnoho mužů vnímá ženu, která mu porodila potomka, jako tu nejkrásnější na světě a nedostatky přehlíží.

  • Vyhledejte psychologa. Někdy ani sebevětší snaha obou partnerů nestačí, u ženy se začnou projevovat deprese či jiné psychické problémy, v takovém případě se nespoléhejte na své schopnosti, ale poraďte se s odborníkem. 











Právě jste četli článek: Sex po porodu. Jak si ho znovu užít?

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Body positivity: Vyhýbejte se extrémům a najděte rovnováhu

Body positivity: Vyhýbejte se extrémům a najděte rovnováhu

V dnešní době, kdy se všude kolem nás množí obrazy dokonalosti, je stále více zdůrazňováno přijetí vlastního těla a odmítání extrémů. Tento nový přístup ještě více reflektuje potřebu rozumět fyzickému, mentálnímu a emocionálnímu zdraví. Přijmout své tělo neznamená rezignovat na zdravý životní styl, spíše to značí oslavu individuálních rozdílů a snahu nalézt osobní rovnováhu. Je důležité odmítat extrémy, které propagují nerealistic...

Pokračovat ve čtení

Co dělat, když dítě nechce chodit do školy?

Co dělat, když dítě nechce chodit do školy?

Článek obsahuje: rada odborníka, komentář a diskuze s psychologem.  Každé dítě se někdy chce ulít ze školy, aby se vyhnulo testu, zkoušení, nebo se mu prostě jen nechce ráno brzo vstávat. Vzpomeňme si na svá školní léta, také jsme to na své rodiče několikrát zkoušeli a vymýšleli si různé důvody, které nám v návštěvě školy brání. Pokud vás dítě přemlouvá, abyste jej nechali sem tam doma, není to nic alarmují...

Pokračovat ve čtení

NOVOROČNÍ PŘEDSEVZETÍ: Tipy pro plány, které vydrží

NOVOROČNÍ PŘEDSEVZETÍ: Tipy pro plány, které vydrží

S novým rokem přichází opět čas bilancování. Prožili jste ten minulý rok tak, jak jste chtěli? Podařilo se vám posunout se blíže vaším snům? Nový Rok je jako dělaný pro nové začátky. Můžete začít jinak, lépe. V hlavě se rodí nápady a výzvy. Odhodlaně sáhnete po kusu papíru nebo jen nahlas v obýváku před rodinou prohlásíte: „Tak a letos už vážně chci…“ A opravdu chcete. Jenže i loni jste chtěli, ale moc to nedopad...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat