RESTART: Jak na jarní duševní očistu?

https://www.blog.mojra.cz/post/349

Příroda se opět po roce probouzí ze zimního spánku, ustupuje i aprílové počasí. Sluníčko, rozkvetlé stromy a ptačí švitoření. Jaro každoročně vybízí k novým začátkům a velkým změnám. Lidé v jarních měsících zkoušejí zdravější jídelníčky, pravidelné procházky i pořádný jarní úklid. Ten ale často omezují jen na úklid bytu, pořádek je přitom potřeba udělat taky v naší hlavě. Jak na takový jarní duševní detox? Ve spolupráci s našimi psychology jsme pro vás dali dohromady ty nejzákladnější tipy!

Začneme přece jen tím úklidem

Než se pustíme do restartu naší psychiky, začneme přece jenom tím úklidem. Najděte místo věcem, které se dlouhodobě jen tak povalují po domě, udělejte revizi vašeho šatníku a kriticky zhodnoťte, které oblečení si necháte a se kterým se naopak rozloučíte. Pokud v poslední době bojujete s všedností a nudným stereotypem, můžete zkusit udělat drobné změny v rozestavění nábytku, oživit interiér novými doplňky nebo vymalovat pokoje novou barvou.


Jedno po druhém

Trendem dnešní doby je multitasking – tedy dělání více věcí najednou. A tak lidé sedí u televize, projíždějí přitom novinky v telefonu a do toho třeba večeří. V podstatě se tak úplně nesoustředí ani na jednu věc. Mozek se ale snaží všechny informace třídit, pracuje naplno, vyhodnocuje, čemu máte v konkrétní chvíli věnovat pozornost a co ustoupí do pozadí. Takovýto každodenní dlouhodobý multitasking může končit poměrně silnou bolestí hlavy a vyčerpáním.

Zkuste zpomalit a věnovat se vždy jen jedné činnosti a opravdu ji vnímat. Začít můžete třeba právě u jídla. Zkuste pár dní prostě jenom jíst. Bez telefonu, bez televize, bez knihy nebo novin. Vnímejte jen jídlo – jeho barvu, vůni, teplotu, chuť. Užijte si ho!


Digitální detox

V dnešní době máme pocit, že musíme být neustále k dispozici, neustále na příjmu, neustále online. Telefon nám pravidelně pípá a bliká, aby nás upozornil na příchozí zprávy, emaily a novinky na sociálních sítích. Chytrý telefon se stává naší prodlouženou rukou, bez které neuděláme ani krok. Lidí tráví mnoho času bezcílným projížděním obsahu na internetu. Na rozdíl od četby knihy nebo novin ale internetový obsah nemá konce a opravdu tak můžete přijít o spoustu vašeho volného času. Zároveň se ukazuje, že lidé se na internetu často porovnávají s druhými, mnozí pak propadají úzkostem a depresím nebo bojují s nízkým sebevědomím...

Zastavte to! Zkuste sami sobě dokázat, že se telefon nestal vašim pánem a máte svůj život pevně ve svých rukou. Pro začátek omezte užívání telefonu a dalších digitálních přístrojů alespoň dvě hodiny před spánkem, v další fázi můžete zkusit jeden celý den offline. Postupně můžete přidávat další dny.


Po práci legraci

Pokud jste se dosud dostatečně nevěnovali odpočinku, je nejvyšší čas to změnit. Pro psychickou pohodu je důležitá rovnováha mezi prací a povinnostmi a odpočinkem a zábavou. U jakých činností dokáže skutečně relaxovat? Jaká aktivita vám vždycky zvedne náladu? Máte odpověď? Pokud ano, položte si další otázku: Kolik času těmto činnostem věnujete? Je to dost?


Kouzlo malých radostí

Vnímejte to dobré kolem vás. Co vám dnes udělalo radost? Co se vám povedlo? Za co jste vděční? Tyto otázky si můžete klást každý den, třeba hned po probuzení, těsně před spaním nebo můžete přemítání spojit s procházkou v přírodě. Naučte se radovat i z drobností.


Postavte se tomu, co vás skutečně trápí

Co když se ale psychický restart pořád nějak nedaří? Co když děláte pro svou duševní hygienu vše, ale pořád se necítíte úplně dobře? Dost možná je to tím, že vás už dlouhodobě něco trápí. Všechny problémy psychohygienou bohužel nejspíš nevyřešíte. Pravidelná duševní hygiena vám ale může pomoci nabrat sílu a energii své dlouhodobé starosti a problémy řešit.


Pomoc psychologa

Se vztahovými, osobními i profesními problémy a trápeními se můžete obrátit na psychologa – odborníka na duševní zdraví. Lidé se tomu ale občas brání, protože mají pocit, že si s tím přece nějak musejí poradit sami. To ale není pravda. Vždyť, když vás něco dlouhodobě trápí po tělesné stránce, také vyhledáte pomoc odborníka. Péče o psychiku by měla být stejně samozřejmá.


TIP: Máte trochu zmatek v tom, co vlastně psycholog dělá nebo jak se k němu objednat? Připravili jsme pro vás sérií článků, ve kterých odpovídáme na nejčastější dotazy a vyvracíme nejběžnější mýty a omyly.

 


Máte přeci jen ještě další otázky?

Kontaktujte naši klientskou podporu. Rádi s vámi vše probereme.

+420 731 226 690 | poradna@mojra.cz









Právě jste četli článek: RESTART: Jak na jarní duševní očistu?

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Stres a jeho vliv na fyzické a psychické zdraví

Stres a jeho vliv na fyzické a psychické zdraví

Cítíte se někdy, jako by váš život byl plný napětí, které se z vás jen tak nevytratí? Nejste sami. Stres je ten tichý společník, který se v našich životech často objevuje nečekaně. Ať už jde o práci, rodinu nebo jen každodenní situace, může nás zaskočit a ovlivnit tak naše celkové zdraví. Ale jak se stresem efektivně bojovat a nenechat se jím svázat? Tento článek je průvodcem, který vám ukáže, jak na to. Získáte náhled na to, jak ...

Pokračovat ve čtení

Online psychologická poradna MOJRA a RBP zdravotní pojišťovna: Nový standard v péči o vaše duševní zdraví

Online psychologická poradna MOJRA a RBP zdravotní pojišťovna: Nový standard v péči o vaše duševní zdraví

V dnešním uspěchaném světě, kde se stres, úzkost a deprese stávají stále běžnějšími, se péče o psychické zdraví stává prioritou. Zatímco je péče o fyzické zdraví běžně dostupná, péče o psychiku často čelí různým bariérám, jako je stigma, nedostatek zdrojů nebo nedostatečná informovanost.   Je nám ctí oznámit, že online psychologická poradna MOJRA a RBP zdravotní pojišťovna spojily síly s cílem odstranit tyto bariéry a poskytnout...

Pokračovat ve čtení

Krizová linka – co potřebujete vědět

Krizová linka – co potřebujete vědět

Krizová linka nebo také linka bezpečí je povětšinou bezplatná telefonická linka krizové pomoci pro děti, mladistvé, ale i dospělé. Je dostupná z celé České republiky a to jak z mobilních telefonů, tak z pevné linky. Jejím posláním je poskytnout telefonickou pomoc v tíživé životní situaci, kterou dotyčný není schopen zvládnout sám.Linky pro všechny i pro určité skupinyKrizové linky můžeme rozdělit hned do několika skupin. Většina ...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat