Psychopat versus sociopat

https://www.blog.mojra.cz/post/73

Jistě jste se již setkali s označením sociopat či psychopat, ať už v odborných publikacích, filmech, článcích apod. Jakkoli jsou tyto pojmy známé, jsou velmi často laickou veřejností zaměňovány. Není se čemu divit, sociopaté i psychopaté mají společné určité vzorce chování, dále jsou však mezi nimi zásadní rozdíly a ty si blíže přiblížíme v dnešním článku.


V rámci psychologie jsou oba pojmy shrnuty do skupiny antisociálních poruch osobnosti, které jsou charakterizovány nedodržováním společenských norem, bezohledností vůči ostatním a absencí pocitu viny. Přitom je zajímavé, že psychopatie vlastně ve své podstatě není poruchou, přesněji bychom ji mohli označit za jakousi odlišnost, která souvisí s vrozenou nefunkčností určitých částí mozku, které ovlivňují sebekontrolu a emoce. V tomto smyslu je pak stavem trvalým a nevyléčitelným, přičemž jiné poruchy osobnosti jsou dobře léčitelné. Druhý paradox můžeme spatřovat v zařazení mezi disociální poruchy, protože psychopat není ve své podstatě nijak vylučován ze společnosti. Oproti tomu sociopatie se k poruchám (respektive disociálním poruchám) řadí snáze, ve většině případů není vrozená, ale získaná působením stresových faktorů a člověk je pro své specifické, abnormální chování mnohdy ze společnosti vyloučen.


Příčiny vzniku sociopatie a psychopatie


Faktorů, které ovlivňují rozvoj psychopatie či sociopatie není mnoho a názory odborníků se značně liší. Někteří se přiklánějí k teorii, že zde hraje v obou případech roli dědičnost, jiní tento názor striktně odmítají. Ne všechny děti psychopatů/sociopatů se totiž musí potýkat se stejnou poruchou jako jeho rodič/e.


Více než dědičnost má podle psychologů a psychiatrů vliv ponerizace, tedy kopírování vzorců chování blízké osoby, což je diskutabilní zejména u psychopatů, kteří se dle platných definic s poruchou již narodili, tedy by nebylo možné, aby se psychopatem stal člověk, který má správně vyvinuté všechny části mozku. Vliv ponerizace lze tedy spíše vypozorovat v případech, kdy je dítě „psychopat“ vychováváno v emočně i inteligenčně vyrovnané rodině, a tedy dokáže přejímat natolik chování rodičů, že jsou jeho psychopatické rysy potlačeny (ne však odstraněny).


Dalším faktorem pro vznik disociálních poruch je nadměrný stres/stresová situace, kdy je člověk donucen potlačit své emoční vnímání a morálku. Tato příčina je přisuzována zejména sociopatii, kdy je vznik této poruchy jakýmsi obranným systémem proti dlouhodobému působení stresorů.



Společné znaky sociopata a psychopata


Jak jsme se již zmínili v úvodu, oba tyto typy osobnosti mají mnohé společné. V první řadě necítí vinu ani výčitky svědomí vůči svému chování, opovrhují zákony, společenskými pravidly a právy ostatních lidí. Absence empatie a schopnosti rozlišit co je správné logicky vede ke sklonům k násilí. Ne vždy je však agrese průvodním jevem těchto antisociálních poruch, častěji je využíváno manipulace a jiných prostředků k dosažení potřeb a cílů jedince.



Zásadní rozdíly mezi sociopatem a psychopatem


Nyní se již dostáváme k samotné podstatě článku, a tou je vymezení zásadních rozdílů:


Příroda vs. výchova (nature vs. nurture)

Nejpodstatnější rozdíl mezi sociopatem a psychopatem lze spatřovat v tom, zda se na rozvoji jejich poruchy podílí vrozené předpoklady nebo vliv okolí. Jednoduše řečeno psychopatem se jedinec již narodí, kdežto sociopata utváří společnost (fyzické či psychické týrání, znásilnění a jiná traumata).



Svědomí 

Psychopaté postrádají jakékoliv morální zábrany (často je však předstírají). Oproti tomu sociopat má alespoň náznaky svědomí, může pociťovat vinu, ovšem ne v takové míře, aby jej to odradilo od jeho chování.



Chladnokrevnost X zbrklost

Psychopaté si většinou vše dobře promyslí a následně dokáží podat vynikající herecký výkon tak, aby vás pomocí chladnokrevné manipulace dostali tam, kde vás chtějí mít. Sociopaté jsou ve svém jednání zbrklejší, neplánují do důsledků a nepřemýšlí, jaký dopad bude mít jejich chování na ostatní.



Fyziologie mozku

Psychopaté podle nejnovějších studií vykazují značné odchylky v mozku, což může vést až k určitým změnám základních tělesných funkcí. Například pokud je psychopat svědkem abnormálního násilí, namísto toho, aby se mu zrychlil puls, potily se dlaně a měl potíže s dýcháním, zůstane naprosto klidným. Psychopat necítí strach a často proto riskuje.



Vztah s lidmi 

Sociopat lidmi pohrdá a nedokáže to zcela utajit. Je proto mnohdy vylučován z kolektivu, neumí si udržet práci ani si nebuduje citové vazby k jednotlivci. Oproti tomu si psychopat dokáže své okolí podmanit (ačkoli jim pohrdá stejně jako sociopat), je vynikajícím manipulátorem a snadno si získá důvěru ostatních.




Lze se osobám s disociální poruchou osobnosti ubránit?


V první řadě je už samotné rozpoznání osoby trpící jednou z těchto poruch velmi složité. Pokud máte po přečtení našeho článku pochybnosti, zda jste se i vy nestali obětí psychopata či sociopata, je nejlepším řešením obrátit se na odborníka – psychologa. Jen ten dokáže s určitostí stanovit, zda se jedná o tento, nebo jiný problém a podle toho následně doporučí vhodné řešení.


Jakýkoliv kontakt s člověkem trpícím sociopatickou či psychopatickou poruchou je náročný, o to horší je situace v případě, kdy se jedná o vašeho partnera, rodiče, sourozence, dítě. Musíte jim neustále dávat najevo svou převahu, nenechávejte sebou manipulovat, nevěřte jim a nesdílejte s nimi své problémy – snažte se je držet co nejdál od těla. Rozumíme, že v případě nejbližších se to zdá být nemožné, právě zde vám může být psycholog nejvíce nápomocen.

                                                                                                                                                                             

 

 











Právě jste četli článek: Psychopat versus sociopat

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar
  • Petra Vojíková před 3 roky
    Petra Vojíková

    Dobrý den, mám problém s bývalým přítelem. Pravdepodobne je sociopat. Co mám dělat? Pronásleduje nás, neustále mi píše, posila darky atd

  • Tým poradny Mojra.cz před 3 roky
    Tým poradny Mojra.cz

    Dobrý den, doporučujeme konzultaci s některým z našich psychologů, který vám pomůže situaci zpracovat a navrhne vhodná řešení. S výběrem psychologa vám velmi rádi pomůžeme, stačí napsat do chatu v pravém dolním rohu stránky, nebo nás kontaktovat telefonicky na +420 731 226 690 Tým poradny Mojra.cz

  • Tereza Lampertová před 2 roky
    Tereza Lampertová

    Stala sem se obětí sociopata. Potřebuji pomoc.


Podobné články



Mojráček domácí práce

Mojráček domácí práce

Byl víkend a maminka po snídani poprosila Mojráčka, jestli by mohl vyluxovat celý dům. Mojráček jí to slíbil. Po snídani se ale zvedl od stolu, neodnesl si ani talířek, a utíkal do svého pokoje, kde si zapnul počítač. Když se ani za hodinu nezačalo nic dít, zavolala maminka na Mojráčka znovu. „Jóó,“ volal Mojráček na maminku z pokojen, „jen si tu něco dodělám, a už jdu. Počkej chvilku!“ A tak se to opakovalo ještě dvakrát. Nakonec mamince do...

Pokračovat ve čtení

POPORODNÍ DEPRESE: Když je mateřství plné smutku

POPORODNÍ DEPRESE: Když je mateřství plné smutku

Mateřství je obvykle spojováno především s pozitivními pocity. Těšení se na miminko. Radost z prvního úsměvu. Dojetí z miminkovské vůně. Pocit všeprostupujícího štěstí. Pravdou ovšem je, že téměř každá pátá maminka se potýká také s množstvím negativních emocí. Všudypřítomný strach, úzkost, vyčerpání, zmatek. Mateřství přináší množství změn, novou životní roli a pořádný hormonální koktejl. Prozatím se stále...

Pokračovat ve čtení

Nebojte se dětského psychologa! Pomůže vašemu dítěti i vám

Nebojte se dětského psychologa! Pomůže vašemu dítěti i vám

Děti se mohou potýkat s různými problémy, ať už jsou to obtíže ve škole, změny v chování, deprese, úzkosti, strach, nebo jen nejistota v nových situacích. Mnoho rodičů se obává vyhledat pomoc dětského psychologa. Strach z neznámého, stigmatizace a mýty o psychologické péči brání rodičům v tom, aby pomohli svému dítěti i sobě samým. Co dětský psycholog dělá? Dětský psycholog se zaměřuje na péči o duševní zdraví dětí...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat