Psychologie masových vrahů

https://www.blog.mojra.cz/post/225

Zlo. Entita, která v nás odpradávna vyvolává strach, ale také nás do jisté míry fascinuje. Někoho více, jiného méně. Vezměte si například horory, plné děsuplných scén. Vraždící monstrum zabije celou skupinu lidí. Násilně, brutálně, se spoustou krve. Sedíte jako na trní a ani nedýcháte napětím. Film skončí, světla se rozsvítí a z vás postupně všechen strach a dozvuk krvavých scén opadne.


Jenže. Zlo je více reálné, než tušíte. Může být kdekoliv kolem nás. A věřte, že nemusí mít nijak zvlášť odpudivou podobu. Třeba je to váš soused, manžel, kamarád. Který jednoho dne spáchá masovou vraždu a vy vůbec netušíte proč. Takové činy se dějí, ne moc často, ale možná je to i tak častěji, než bychom chtěli.


Pojďme teď spolu zabrousit do duše masového vraha a možná vám tím alespoň trochu přiblížíme, jaký motiv k takovému hroznému činu mohl mít.


Masový nebo sériový vrah?


Na úvod je potřeba si uvědomit rozdíl mezi masovým a sériovým vrahem. To jsou dvě nejčastější označení, která v souvislosti s vraždou více lidí uslyšíte. Ale ani média je většinou neuvádějí správně. Přitom je rozdíl mezi nimi velký a doslova významný. Nejen co do povahy vraha, ale také co do samotného provedení vraždy.


Terminologie vrahů

 

Sériový vrah

Sériovým vrahem je ten, který vraždí v různých časových intervalech na různých místech (většinou však s určitým systémem). Osobnost sériového vraha se formuje většinou již v dětství, ať už byl ovlivněn nějakým traumatem, nebo psychickou poruchou. Co se děje v mysli takovéhoto „psychopata“ těžko říct.


Psychologové a psychiatři se shodují na tom, že sériový vrah si postupně prochází sedmi fázemi vraždy – od prvotního nápadu zločin realizovat, přes přípravu a samotné provedení, až po emocionální skleslost po zločinu.


Ano, opravdu je to tak. Přestože sériového vraha vzrušuje už jen samotná myšlenka na zločin, po jeho spáchání se nedostaví očekávané uspokojení. A tak vraždí dál a dál. Postupem času zkracuje intervaly mezi vraždami a více riskuje. A ne vždy je dopaden.


Z mediálně nejznámějších sériových vrahů bychom si měli uvést Charlese Mansona s neodmyslitelným hákovým křížem vytetovaným na čele, Henry Lee Lucase, Andreje Čikatila. Ze sériových vražd v ČR by to pak byl vrah stopařek Miroslav Somora nebo heparinový vrah Petr Zelenka.



Masový vrah

Oproti sériovému zabije masový vrah větší počet obětí na jednom místě a co je hlavní v jednom nepřetržitém časovém úseku. Příkladem masové vraždy mohou být různé útoky v základních školách, bankách, nemocnicích, kdy vrah najednou zabije (často střelnou zbraní) několik lidí.


Může jít o člověka s duševní poruchou, nebo jen nějakým způsobem nešťastného, který si pro řešení svých problémů vybere tu nejhorší možnou variantu – smrt jiných. Vražda může být pachatelem vnímána také jako nějaký druh pomsty. Většinou je vrah dopaden a potrestán. Výjimkou nejsou ani případy, kdy po zabití jiných sám spáchá sebevraždu.


Z novodobých masových vražd v ČR se vám jistě vybaví jméno Zdeněk Kovář, který v roce 2015 zastřelil v restauraci v Uherském Brodě 8 hostů, nebo také velmi čerstvý případ masového vraha Ctirada V. z Ostravské fakultní nemocnice.



„Záchvatový“ vrah

Třetí skupinou vrahů, kterou bychom neměli opominout je také tzv. záchvatový vrah. Jak už název napovídá, jde o jedince, který vraždí v záchvatech, které po nějaké etapě utichnout. Tento typ vraha je však velice komplikovaný, protože i když vražedná vlna po nějaké době skončí, jde o ucelené série, které se mohou (ale nemusí) dříve či později opakovat.



Jak se z člověka stane masový vrah?


Vraždící bestií se nestanete ze dne na den. Podle většiny odborníků je to proces, který trvá i několik let. Vrahy nemůžeme házet do jednoho pytle, ale musíme posuzovat každého individuálně.


Většina lidí si myslí, že masovým vrahem je zákonitě osoba s nějakou psychickou poruchou. Že mentálně zdravý člověk by takový hrůzný čin nedokázal spáchat. Bohužel pravda je jiná.


Podle mnoha studií z USA, kde k masovým vraždám dochází nejčastěji, bylo možné jen jedno procento vrahů označit za duševně choré. Z toho vyplývá, že nejvíce násilí plodí lidé zcela psychicky v pořádku. Co je tedy jejich motivem? Zdravotní problémy, zklamaná očekávání, nesouhlas se systémem nebo nějaká nutkavá potřeba? Jednají snad pod tlakem okolí? Těžko říci.


Jednoznačně se tito lidé necítí dobře, ale aby bylo možné zjistit konkrétní motiv, je potřeba zapojit mnoho proměnných. Každopádně ještě dlouho potrvá, než se podaří veřejnosti vyvrátit myšlenku, že každý masový vrah je zákonitě šílenec.


Setkání s masovým vrahem


Tak tento zážitek bychom nejraději nechali pouze scénám v hororech. Bohužel nikdy nevíte, s kým se setkáte např. při čekání na poště, ve škole nebo v nemocnici. Obětí masového vraha totiž nejsou jen ti, kteří setkání s ním nepřežili, ale také ti, kteří měli více štěstí.


Popravdě, málokdo si dokáže představit, jak silné trauma si tito lidé odnesou. Neustálé střídání úlevy z toho, že jste vraždící mánii přežili se střídá s nočními můrami a představami, jak to mohlo dopadnout v tom horším případě. Pokaždé když zavřete oči, vybavíte si i ty nejmenší detaily.


Rozhodně o svém strachu mluvte, neduste jej v sobě. Vždyť jste mohli sami zemřít. Ten šok a hrůza, kterou jste prožívali je nepopsatelná. Chápeme, že byste se nejraději schovali před světem, ale pokud si nepromluvíte s odborníkem koledujete si o silné deprese, úzkosti nebo třeba posttraumatický stresový syndrom.





Ne nadarmo se říká, že sdílená starost je poloviční starost. Pokud nechcete své pocity probírat se svými blízkými, můžete se obrátit na některého z psychologů Mojra.cz.

 








Právě jste četli článek: Psychologie masových vrahů

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Jak objednat dítě k psychologovi?

Jak objednat dítě k psychologovi?

Návštěva psychologa je velice citlivé téma. Zejména v případě dětí se nad vším snáší mnoho otazníků. Je potřeba jít s dítětem k psychologovi? Kdy bychom jako rodiče neměli návštěvu psychologa odkládat? Jaké máme možnosti? Není na to naše dítě ještě moc malé?.... Pojďme se tomu podívat na zoubek. Mnoho rodičů neví, jaký je rozdíl mezi psychologem a psychiatrem, takže mi dovolte krátce toto objasnit. Zatímco PSYCHIATR je lékař, který d...

Pokračovat ve čtení

Soukromý psycholog vs. psycholog na pojišťovnu

Soukromý psycholog vs. psycholog na pojišťovnu

Rozhodli jste se vyhledat pomoc psychologa, ale neumíte se rozhodnout, zda si vybrat soukromou poradnu, nebo tu, kde vám konzultaci uhradí pojišťovna? Vše má svá pro a proti. Pojďme se tedy podívat na to, co vám může soukromý psycholog oproti psychologovi na pojišťovnu nabídnout. Třeba vám to ulehčí rozhodování.Když terapii proplácí pojišťovnaNěkteří lidé jednoduše nemají dostatek financí na to, aby si mohli zaplatit terapii u soukromého psychologa. Nebo...

Pokračovat ve čtení

Jak by měla média přistupovat k citlivým tématům?

Jak by měla média přistupovat k citlivým tématům?

Citlivá témata, jako je sexuální násilí, nebo násilí v jakékoliv podobě, smrt, či jiné emoce drásající téma, si vyžadují citliví a zároveň otevřený komunikační přístup. Média vykreslí situaci hrozivě už v titulku. Proto množství lidí ze zvědavosti článek otevře. Často se pak v takovém článku čtenáři nedostane vysvětlení detailů. To vytváří pocit nejistoty, strachu, hněvu.Na jedné straně jsou to články, které občas vykreslují situaci děs...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat