Psychologická poradna MOJRA podpořila projekt „KNIHA DO VLAKU“

https://www.blog.mojra.cz/post/148

Knihy. Kusy svázaného popsaného papíru, které nám otevírají cestu za poznáním. Promlouvají k nám příběhy, ať už skutečnými, či těmi vymyšlenými. Encyklopedie, romány, básně, životopisy slavných osobností, cokoli, na co si jen vzpomenete. Díky knihám a příběhům v nich ukrytých se ocitáme v jiném světě. Světě fantazií, který nám pomáhá překonat každodenní stereotyp, nabízí nám možnost alespoň na chvíli utéci od problémů. Čtení má z hlediska psychologie pro vývoj člověka a jeho schopností velký význam. Čtou-li rodiče svým dětem, nejenže podporují jejich fantazii, rozšiřují jim slovní zásobu, ale prostřednictvím různých příběhů, jim mohou odkrývat tajemství, která sebou život nese, že vše není jen dobré a zlé, že existují jisté morální hodnoty a mnoho dalšího.


Současná doba je značně hektická a uspěchaná. Lidé bojují s časem a život se stává jakýmsi kolotočem povinností. Čas na čtení je stále vzácnější. Nahrává tomu také fakt, že většina literárních děl je dnes k dostání ve formě audioknih, případně si lidé počkají, až budou ty největší bestsellery zfilmovány. Možná jsme se stali jednoduše línými, nechce se nám listovat knihami, strávit nad nimi několik hodin, nebo i dní.


Knihy se sice stále tisknou, ale lidé už za ně neutrácejí tolik, jako tomu bylo kdysi. Alternativou pro milovníky knih se staly knihovny, kde si svá oblíbená díla můžete zapůjčit zcela zdarma. Tatam jsou domácnosti, které oplývaly obrovskými knihovnicemi plnými knih. Nebo jsou spíše jen výjimkou. Staré knihy, které už nejsou u čtenářů oblíbené, končí často v krabicích a čekají na to, až je někdo vyhodí, spálí. Většinou jsou stále v dobrém stavu, jen si jich už dlouho nikdo nevšiml. Smutný osud.


Co je projekt „Kniha do vlaku“?


Vznikl v roce 2014 v Městské knihovně v Mikulově, jeho autorkou je Mgr. Ilona Salajková. Hlavní myšlenkou je propagace literatury, čtenářství a znovubudování vztahu ke knihám. Princip tohoto projektu je jednoduchý. Na vlakových nádražích po celé České republice byly umístěny police s knihami, které si mohou cestující volně půjčit. Jakmile knihu přečtou, vrátí ji na kterémkoliv nádraží opět do police. Samozřejmě mohou knih donést i více, například ty, které už u nich doma nemají své místo, ale je jim líto je vyhodit do popelnice, nebo odsunout na půdu. Půjčování knih není nijak časově omezeno, je v podstatě jen na vás, zda a kdy knihu vrátíte. Přes počáteční obavy z možného vandalství, z toho, že se projekt neprosadí, je dnes tato možnost půjčování knih mezi lidmi velmi oblíbená. Do knihoven na nádražích přibývají stále další a další knihy, věnovat je sem může kdokoliv.


Jelikož je nám projekt knih do vlaku velmi sympatický a uvědomujeme si, jakou váhu čtení knih pro náš život má, rozhodla se i naše online psychologická poradna Mojra.cz projekt podpořit. Zachránili jsme 1400 knih různých žánrů, které byly stále v dobrém stavu, před zničením a některé jsme umístili právě na nádraží do polic „Kniha do vlaku“ – v současnosti na nádraží v Bohumíně, Ostravě (Svinov). Věříme, že se tyto knihy dostanou do dobrých rukou a udělají mnoha čtenářům radost.


Jelikož 1400 knih je opravdu mnoho a všechny by se do polic na výše uvedených nádražích nevešly, rozhodli jsme se některé věnovat také do Domu dětí v Hlučíně. Jiné jsme pak umístili v Ostravě do knihoven pro lidi pod Sýkorovým mostem , do knihobudek v Hlučíně  a Haťi.


V knihách se skrývá kus naší historie, našeho života i vzpomínek na dětství. Proto nám přišlo líto, že by se tyto knihy měly nechat zničit, a tak jsme je darovali lidem.

 


„Ten, kdo čte, žije s každou další knihou život navíc. Kdo nečte, má jen ten svůj.“   

Oscar Wilde (anglický dramatik, prozaik, básník)






     
Obrázek 001                                              Obrázek 002                                                   Obrázek 003

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Proč se senioři stávají tak často oběťmi podvodníků?

Proč se senioři stávají tak často oběťmi podvodníků?

V dnešní době jsme svědky zvýšené trestní činnosti páchané na seiorech. Jde o podvody, vystupňovaný tlak, hrozby, lži, krádeže, ale i agresivní útoky. Pachatelé se cíleně zaměřují na seniory proto, že jsou pro ně „lehčí“ obětí kriminality, a to zejména kvůli jejich vyššímu věku.  Podvodník, případně agresor, se chová ke své oběti sofistikovaným způsobem s dopředu dobře promyšleným (často organizovaným) programem.  S...

Pokračovat ve čtení

Mojráček má problémy se čtením

Mojráček má problémy se čtením

Mojráček přišel ze školy smutný. „Stalo se něco, Mojráčku?“ ptala se ho maminka. „Ne-e,“ řekl Mojráček, ale maminka mu to nevěří. A tak ho chvilku přemlouvá, aby se jí svěřil, že jen tak mu bude umět pomoci. „Jsem smutný, protože mi ve škole nejde čtení. Ostatním dětem to problém nedělá, ale já, ať se snažím, jak se snažím, pořád mi to nejde,“ svěří se mamince zoufalý Mojráček.   „Mojráčku, neboj se,“ řekne po chv...

Pokračovat ve čtení

Manželská poradna: Když chcete dát vztahu ještě šanci

Manželská poradna: Když chcete dát vztahu ještě šanci

… a najít znovu své „a žili šťastně až do smrti.“To důležité hned na úvod: vztahy nejsou vždycky pohádka. Tedy ze začátku možná ano, nebo to tak alespoň vypadá. Vždyť to znáte. Byla to láska jako trám, všichni vám ji záviděli. Pak se ale něco zásadního pokazilo, možná z ničeho nic, možná jste k tomu dospěli postupně. Přestalo vám to fungovat, ale láska tak úplně nezmizela.Vy cítíte, že je to na nic, partner to vnímá taky. Ale c...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat