Předčasné narození dítěte: Když se miminku chce na svět dříve...

https://www.blog.mojra.cz/post/377

Předčasné porody patří mezi celosvětový problém. V České republice se ročně narodí 7-8 tisíc nedonošených dětí, přes to však drží jedno z předních míst v péči o tyto novorozence. Obor, zabývající se péči o novorozence, se začal rozvíjet hlavně ve druhé polovině 20. století. Zasloužil se o to, že byly do péče o předčasně narozené děti zavedeny nové metody, například ventilační podpora.

 

Klasifikace nezralých dětí se ve světě liší. Ve většině vyspělých zemí se intenzivní péče zahajuje ve 24. týdnu těhotenství nebo porodní hmotnost nad 500 gramů. U nás se tato hranice zavedla až v 90. letech minulého století. Do té doby platila hranice 28. týdne nebo od porodní hmotnosti nad 1000 gramů.

Specifika péče o nedonošené děti

Péče o předčasně narozené děti se odvíjí od týdne, kdy přišlo na svět a také od jeho porodní hmotnosti. Organismus těchto dětí ještě není zcela vyvinutý, proto je třeba upravit poporodní podmínky těmto aspektům tak, aby miminko mohlo co nejlépe dozrát. Jedním z prvních předpokladů je velice šetrná manipulace a stabilizace dítěte, tak aby se prostředí co nejvíce přizpůsobilo pobytu v děloze. Měli bychom se tak vyhnout zbytečné manipulaci s novorozencem. Bezprostředně na porod pak navazuje pobyt v inkubátoru na novorozeneckém oddělení.

Role rodičů

V moderní medicíně jsou rodiče nedílnou součástí ošetřovatelského týmu. Poskytují miminku přirozené podněty i ve chvíli, kdy si jej ještě nemohou vzít do náruče. Mezi takové podněty patří hlas, vůně nebo dotek rodičů a jsou velice důležité pro správný neuropsychický vývoj předčasně narozených dětí. Metodou, která se v tomto případě, byť jen krátkodobě, využívá, je metoda „klokánkování“. Miminko je přiloženo na holou kůži maminky nebo tatínka, přikryto pokrývkou a takto zůstává několik minut. Klokánkování má pozitivní vliv jak na fyzický, tak i na psychický vývoj dítěte, ale také na rodiče, kterým umožňuje si s dítětem vytvořit silné pouto.

Prožívání rodiny

Předčasné narození dítěte je obrovským náporem na psychiku matky. Často tuto situaci mohou provázet výčitky svědomí, pocity méněcennosti nebo viny. V tomto okamžiku je důležité snažit se negativní emoce zpracovat (například s odborníkem), protože později mohou ovlivnit i vaše dítě. Miminku pak bude moci ze sebe předávat jen to pozitivní.

Nedonošenost ovšem nepostihuje pouze matku a dítě, ale může se dotýkat celé širší rodiny a příbuzných. Jedná se totiž o zcela odlišnou představu toho, jak bude váš život vypadat po narození dlouho očekávaného potomka. Typická je zvýšená úzkostnost okolí, která ale neprospívá ani vám a ani novorozenci. V rámci celé rodiny se také mohou objevit pocity, že ostatní neporozumí tomu, co právě prožíváte.

Rady a tipy

  • Informujte se – doktoři jistě budou velmi vstřícní a na všechny vaše dotazy vám odpoví, vy tak budete o něco klidnější.
  • Mluvte o své situaci – vaše rodina i přátelé vám jistě budou patřičnou oporou a i vy se tak lépe srovnáte s emocemi, které zrovna prožíváte.
  • Vyplňte volný čas – trávit delší dobu v nemocnici může být také velice náročné. Pokud tedy zrovna netrávíte čas s miminkem, zkuste si najít aktivitu, kterou vyplníte čekání. Ať už se bude jednat o četbu, krátké procházky nebo sledování oblíbeného seriálu.
  • Zapojte rodinu do příprav na návrat domů – jistě chcete, aby vaše miminko přišlo do domácího prostředí, kde mu nebude nic chybět. S tím vám může pomoct celá vaše rodina. Sepište jim nákupní seznam a to, co je doma potřeba udělat, vám ubydou starosti a rodina si bude připadat užitečná
  • Spojte se odborníkem – pokud cítíte, že si se situací neumíte poradit samy, neváhejte kontaktovat odborníka v příslušné nemocnici. Probere s vámi vaši situaci a poradí vám, jak s ní pracovat. 

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Psychické poruchy u dětí: 5 varovných signálů, které byste neměli přehlížet

Psychické poruchy u dětí: 5 varovných signálů, které byste neměli přehlížet

Víte, jak se mohou projevovat psychické poruchy u dětí? Jedná se o široké spektrum onemocnění, které mohou významně ovlivnit nejen chování a emocionální stav dítěte, ale i jeho celkový vývoj. Včasné rozpoznání a adekvátní reakce na tyto poruchy jsou klíčem k zajištění nejlepší možné péče a podpory.Studie ukazují, že až 50 % psychických onemocnění je možné diagnostikovat již v mladém věku.Rodiče by si měli všímat varovných signálů, mezi...

Pokračovat ve čtení

Sendvičová generace: Jak zvládat péči o rodiče a děti bez stresu a vyčerpání

Sendvičová generace: Jak zvládat péči o rodiče a děti bez stresu a vyčerpání

V dnešní společnosti nacházíme různé fenomény, které často nejsou ničím výjimečné, nebo nové. Určité množství sociální perspektivy, soužití a péče se vždy v naší společnosti nacházelo, bylo tu v různých formách. No, možná ne vždy jsme o tom mluvili, nebo jsme neměli možnost konfrontace. Žena je symbolem matky, která se stará o svou rodinu a zabezpečuje nejen fyziologické, ale i psychické a sociální potřeby rodiny, a to i v ...

Pokračovat ve čtení

Jak objednat dítě k psychologovi?

Jak objednat dítě k psychologovi?

Návštěva psychologa je velice citlivé téma. Zejména v případě dětí se nad vším snáší mnoho otazníků. Je potřeba jít s dítětem k psychologovi? Kdy bychom jako rodiče neměli návštěvu psychologa odkládat? Jaké máme možnosti? Není na to naše dítě ještě moc malé?.... Pojďme se tomu podívat na zoubek. Mnoho rodičů neví, jaký je rozdíl mezi psychologem a psychiatrem, takže mi dovolte krátce toto objasnit. Zatímco PSYCHIATR je lékař, který d...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat