Paralelní milenecký vztah: Partner žije dva životy, jak se s tím vyrovnat?

https://www.blog.mojra.cz/post/70

Nevěra je jedním z nejčastějších důvodů partnerské krize, má mnoho podob, a ne každý se s ní dokáže vyrovnat. O to horší situace nastává v případě, kdy jeden z partnerů udržuje dlouhodobý milenecký vztah, respektive žije dva životy, aniž by o tom jedna nebo druhá strana měla tušení. Dnes se tedy v rámci obšírného tématu, kterým nevěra jistojistě je, zaměříme právě na paralelní vztahy a nastíníme si, jak lze tento problém řešit.


Jak vypadá paralelní vztah? 


Odborníci se shodují v tom, že paralelní milenecký vztah je vztah s jinou osobou mimo manželství, který trvá delší dobu, neustále se rozvíjí a udržuje, a to jak po sexuální, tak i citové stránce. Rozdíl mezi paralelním vztahem a nevěrou/mileneckým vztahem je zejména v tom, že milenka do poslední chvíle netuší, že je milenkou, stejně tak manželka nemá o existenci druhé ženy ani potuchy.


Jistě vám neuniklo, že jsme roli nevěrníka přiřkli muži, nespatřujte v tom nijakou zaujatost, jde o statisticky podložený fakt, muži totiž udržují paralelní vztahy častěji než ženy. Lze v tom spatřovat určitou logiku, pro muže je mimo jiné snazší založit rodinu se dvěma ženami, oproti tomu žena by před milencem či manželem své těhotenství těžko tajila.


Udržovat paralelní vztah není nic jednoduchého, vyžaduje to dobré finanční zajištění, aby muž dokázal uživit dvě rodiny a schopnost zorganizovat si čas tak, aby ani jedna strana nepojala podezření. Proto je běžné, že takovýto vztah udržují zejména vysocí manažeři, lékaři, obchodní cestující a ti, kteří mají zaměstnání, kde jsou běžné noční služby, pracovní cesty a stáže v zahraničí.


Proč muži udržují paralelní vztahy?


Na tuto otázku existuje celá řada odpovědí, každého vedou k nevěře jiné důvody. My jsme vybrali nejčastější příčiny:


  • Strach ze samoty, který má své kořeny v dětství, kdy partner nedostával od rodičů tolik lásky, kolik by si přál, případně jej rodiče opustili. Proto se bojí, že by se situace mohla opakovat a buduje si jakási zadní vrátka v podobě „náhradní“ rodiny.


  • Nerozhodnost – vztah prochází různými fázemi, nejprve je zde období pobláznění a zamilovanosti, což postupem času plynule přejde v lásku. Problém nastává v momentě, kdy se muž nedokáže rozhodnout, zda miluje více svou manželku či milenku.


  • Snaha zachovat se zodpovědně – řekněme, že to, co se zprvu zdálo býti nezávazným úletem nezůstane bez následků. Jestliže milenka otěhotní, pocítí muž potřebu zachovat se „správně“. V konečném důsledku však jeho snaha nadělá více škody než užitku.


  • Potřeba zvýšit si sebevědomí


  • Touha po nových zážitcích, zvědavost


  • Paralelní vztah jako způsob řešení partnerské krize – jestliže se např. partneři navzájem odcizují, něco jim ve vztahu chybí atd., začnout hledat jinde. Jeden vztah tak začne vyvažovat ten druhý a krize je v určitém smyslu zažehnána.



Důsledky paralelního vztahu


Dříve či později partnerka dvojí život svého muže odhalí. V mnoha případech žena (jak partnerka, tak milenka) nedokáže muži takovouto zradu odpustit, přece jen její důvěra utržila tu největší ránu. Často nastává situace, kdy obě „partnerky“ vztah s mužem ukončí, přičemž jeho podvodem trpí nejen ony, ale i jejich děti. Není výjimkou, že takto zrazená žena má v budoucnu problém s navazováním nových vztahů, bojí se věřit jakémukoliv muži a neustále očekává, že se situace bude opakovat. Toto vše se pak odráží na celkové psychické pohodě, můžou se dostavit deprese, pocity frustrace, úzkosti aj.



Jak se vyrovnat s odhaleným paralelním vztahem partnera?


Jakmile zjistíte, že váš partner žije dvojím životem dostaví se šok, který je vystřídán hněvem a celou řadou dalších afektivních reakcí. V první řade je podstatné nechat rozbouřené emoce uklidnit a posléze učinit rozhodnutí, zda chcete vztah zachránit, či nikoli. Odhalená dlouhodobá nevěra se rozchodu nevyhne – jeden ze vztahů musí být ukončen. Abyste mohli vztah obnovit je podstatné zjistit, jestli po tom touží i váš partner a pokud ano, musí milenecký vztah skončit. Znovunabytí důvěry v partnera je pak během na dlouhou trať a mnohdy se neobejdete bez pomoci psychologa.

 


 











Právě jste četli článek: Paralelní milenecký vztah: Partner žije dva životy, jak se s tím vyrovnat?

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Otázky a odpovědi: Jak poznat manipulátora ve vztahu?

Otázky a odpovědi: Jak poznat manipulátora ve vztahu?

Jak mohu hned na začátku zjistit, že dotyčný je manipulátor a že si s ním raději nemám začínat?Rozpoznat manipulátora na začátku vztahu může být velmi obtížné. Tito lidé bývají okouzlující, pozorní, projevují vám náklonost a zdají se být dokonalými partnery. Myslím, že dobrou strategií, jak rozpoznat, zda je váš/vaše potenciální partner/ka na začátku vztahu manipulativní, je dát najevo, že s ní/m nesouhlasíte nebo máte jiný názor než ...

Pokračovat ve čtení

NOVOROČNÍ PŘEDSEVZETÍ: Tipy pro plány, které vydrží

NOVOROČNÍ PŘEDSEVZETÍ: Tipy pro plány, které vydrží

S novým rokem přichází opět čas bilancování. Prožili jste ten minulý rok tak, jak jste chtěli? Podařilo se vám posunout se blíže vaším snům? Nový Rok je jako dělaný pro nové začátky. Můžete začít jinak, lépe. V hlavě se rodí nápady a výzvy. Odhodlaně sáhnete po kusu papíru nebo jen nahlas v obýváku před rodinou prohlásíte: „Tak a letos už vážně chci…“ A opravdu chcete. Jenže i loni jste chtěli, ale moc to nedopad...

Pokračovat ve čtení

Peklo násilného vztahu rozchodem/rozvodem nekončí, když tam jsou děti

Peklo násilného vztahu rozchodem/rozvodem nekončí, když tam jsou děti

 Pokud jste žili s manipulátorem, agresorem nebo jinak toxickým partnerem ve vztahu, kde se narodily děti, vězte, že se jeho toxického vlivu pravděpodobně jen tak nezbavíte. Je skvělé, když se vám podaří vztah ukončit, abyste zachránili sebe i děti, ale je důležité si uvědomit, že to nebude snadné. Toxický člověk vás často nenechá žít váš život. Cítí se velmi rozzlobený, že jste ho opustili, a pokud jste našli sílu odejít s dětmi, vězt...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat