Odpustit nebo neodpustit: Jak se zachovat, když má manžel milenku?

https://www.blog.mojra.cz/post/287

Slibuji ti věrnost v časech dobrých i zlých. Tak zní jedna z mnoha variant manželského slibu. Když se žen zeptáte, jaký by měl být jejich ideální partner, nejčastěji odpoví: věrný. Vztah by měl být přeci o vzájemné důvěře a lásce a respektu k tomu druhému. Nevěra je proto obrovskou ránou pod pás. Najednou svou dokonalou polovičku vidíte v úplně jiném světle. Jak se vlastně ideálně zachovat, když zjistíte, že má manžel milenku? Odpustit nebo neodpustit?

 

Vyrovnejte se s prvotním šokem

 

Když jsem zjistila, že mě manžel podvádí, beze slova jsem vyšla z bytu a několik hodin jsem jen bezcílně bloudila městem. Prostě jsem tomu vůbec nemohla uvěřit. Opravdu se to děje mě? Proč si našel milenku? Co teď s námi bude? Co když to s ní nebude chtít ukončit? Cítila jsem obrovskou bolest, zmatek a v hlavě jsem měla spoustu otázek.


Nikdo z nás nejspíš nežije ve vztahu s tím, že je připraven na partnerovu nevěru. Často navíc nevidíte ani žádné náznaky, máte pocit, že je všechno v pořádku, že vám to ve vztahu krásně klape. Pak to najednou přijde: Najdete tu zprávu. Všimnete si cizích náušnic za gaučem. Nebo se vrátíte domů dříve a manžela při nevěře přímo přistihnete.


To, co pak následuje je velmi silný koktejl všech možných emocí. Obrovský vztek, smutek, zrada a především obrovský šok. Vašim prvním úkolem je, abyste svůj šok zpracovali.

 

Pozor na unáhlená rozhodnutí

 

Po večeři odešel manžel do garáže a přišla mu SMS. Zahlídla jsem ji na displeji telefonu, byla od jeho kolegyně a vůbec to tedy nebyla nějaká pracovní zpráva, naopak bylo to hodně osobní. Pak jsem si vzpomněla, že v posledních týdnech manžel chodí z práce o dost později. Hrozně jsem se naštvala. Oni spolu snad něco mají! Jak mi to mohl udělat? Rychle jsem do kufru naházela svoje věci a odešla jsem na autobus. Když se manžel z garáže vrátil už jsem doma nebyla...


Je jasné, že se cítíte zrazená. A ano, není to fér. Máte úplné právo vztah ukončit nebo udělat nějaký jiný radikální krok. Nemusíte ale podávat žádost o rozvod ještě ten samý večer.


Dejte si čas. Nejednejte unáhleně pod tlakem emocí. To, jak s nevěrou manžela naložíte je na vás. Je ale dobré dát si chvíli čas a utřídit si myšlenky. Snažte se přijít na to, co pro vás vlastně celá tato situace znamená.

 

Promluvte si

 

Nejdříve jsem myslela, že dokážu dělat, že se nic nestalo. Můžu dál předstírat, že o ničem nevím. Doufala jsem, že to byla jen jednorázová záležitost, že už je po všem. Ale nebylo. Po pár týdnech už jsem nezvládala dělat mrtvého brouka.


Proč? Jak dlouho? Kde? S kým? Jistě máte spoustu otázek. Můžete se rozhodnout, že vlastně odpovědi radši ani znát nechcete. Jenže ne každý to zvládne, mnoho žen se pak těmito otázkami musí pořád užírat a přemýšlet nad nimi. Často se pak ozve vaše vlastní fantazie a celý příběh si tak začíná žít svým životem uvnitř vaší hlavy. Pokud jste na to připravená a je to možné, zkuste si o celé záležitosti s partnerem promluvit.


Co ženy nejčastěji potřebují vědět?


  • Šlo jenom o sex nebo ji miluje?
  • Stalo se to jenom jednou nebo opakovaně?
  • Kdy to začalo?
  • Opravdu to s ní ukončil?



 Kdy má smysl pátrat po detailech nevěry a kdy raději ne?

 

Mluvte také o tom, jak chce manžel dále situaci řešit. Řekněte, jak si to představujete vy. Pomáhá, když si stanovíte jasný termín, do kterého by se celá situace měla nějak rozseknout.

 


Opatrně s pomstou…

 

Nenávidím ji! Zničila mi všechno, na čem mi v životě kdy záleželo. Chvíli mi to trvalo, ale nakonec se mi povedlo, aby ji vyhodili z práce. Myslela jsem, že se mi nějak uleví. Ale nic. Nejsem ani o kousek šťastnější, všechno je pořád stejně rozbité.


Pozor. Potrestání milenky není vždy tím nejúčinnějším řešením. Určitě se vyhněte všem protiprávním záležitostem, bylo by opravdu hodně nepříjemné, kdyby se nakonec celá situace obrátila proti vám a hrozilo by vám třeba i trestní oznámení. Takový extrém není řešením.


Je možné, že ani drobné schválnosti manželově milence, vás neučiní šťastnější. Možná se vám na chvíli uleví, ale kýžený pocit spokojenosti se stejně nedostaví. Proč? Protože i když se snažíte všechno vinu hodit na milenku, vnitřně tušíte, že na to vlastně nebyla sama…

 


Myslete teď na sebe

 

Na chvíli teď zapomeňte na všechny ostatní. Zapomeňte na to, co si pomyslí lidi nebo na to, co teď od vás očekává zbytek rodiny. Myslete teď na chvíli jenom na sebe. Ať už se rozhodujete, jestli odpustíte nebo neodpustíte nebo jestli manželovi řeknete či neřeknete, že o jeho paralelním vztahu víte, položte si tyto dvě otázky:


  • Když se rozhodnu takhle, zvládnu to? Budu se cítit lépe?
  • Když nic nezměním, jak dlouho to takhle vydržím?


Nenechte si nikým diktovat, co teď máte dělat!


  • Chcete oba váš vztah zachránit? Do toho!
  • Rozhodla jste se, že nad milenkou vyhrajete a ukážete manželovi, jakou skvělou ženskou má doma?  Žádný problém, převezměte iniciativu.
  • Je pro vás nevěra prostě přes čáru? Je to naprosto pochopitelné, máte právo vztah ukončit.


Obraťte se na psychologa

 

Poraďte se, co dál


Odhalení nevěry je velký nápor na psychiku. Rozhodně na to nemusíte být sami! Ať už vás trápí, jestli manžel milenku miluje nebo ne, nevíte, co dál nebo potřebujete poradit, jak nevěru řešit – můžete se obrátit na psychologa.


Párová konzultace


Rozhodnete-li se, že nevěru partnerovi odpustíte, je třeba začít na vztahu znovu pracovat. Základem každého vztahu je totiž vzájemná důvěra, která je teď nevěrou narušena. 


 Na nevěru se důkazy často hledají snadno, věrnost se bez vzájemné důvěry ale dokazuje těžko.


S obnovením fungování vztahu vám může pomoci právě psycholog v rámci párové konzultace, kdy každý z vás dostane prostor pro popsání současné situace, vlastních potřeb a toho, jak se cítí. Společně pak budete pracovat na tom, aby se vztah postupně zahojil.












Právě jste četli článek: Odpustit nebo neodpustit: Jak se zachovat, když má manžel

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar
  • Renata před 2 měsíci
    Renata

    Dobrý den, tři dny před odletem na Bali nechal můj manžel omylem otevřený počítač, kde byl čet WhatsAppu a šel do práce. Samozřejmě zvědavá ženská... Nahlédla jsem na jména.. a do očí mi padlo cizí ženské jméno. Domlouvali se tam spolu na rezervacích pokojů, výletu do wellness..... Az třetí den na dovolené se mne manžel zeptal co je se mnou.... Tak jsem se dozvěděla že aspoň 15 20 let nazpět má milenky stále, ale vždy budu pro něj číslo 1 já. Vždy jsem to přeci nikdy nepoznala, tak proč to řeším. Prý nikdy nedopustí abych se měla špatně, prý se mám jak princezna.... Tak ať se s tím vyrovnám. Má několik restaurací a hudební kluby, tak mi prostě říkal musím do práce... Poznat se nic nedá. Na Bali jsme týden a já tu stále mám nutkání brečet a nevím co dál. S tímto se vyrovnat neumím a určitě nechci aby bylo po jeho a já tu akceptovala, z domu odejit take nechci. Stejně jsem tam stále sama a zvykla si na to ale toto byl pro mě šok. Je to opravdu hrozná situace

  • Tým poradny Mojra.cz před měsícem
    Tým poradny Mojra.cz

    Dobrý den Renato, děkuji za důvěru. Mrzí mě, že prožíváte tak náročné období. Věřím, že zjištění, že Váš manžel má už několik let milenky, bylo velmi šokující a bolestivé. Máte právo cítit všechny emoce, které cítíte. Pláč, zmatenost, hněv či pochybnosti jsou celkem pochopitelné. Dopřejte si čas celou situaci v sobě zpracovat a prožít všechny pocity a emoce, které přijdou. Nemusíte se rozhodnout hned. Až budete připravená, zkuste si s manželem otevřeně promluvit a domluvit se, jak bude váš vztah dále vypadat. Vyjasněte si očekávání, které oba od vztahu máte. Píšete, že nevěru nechcete akceptovat, ale zároveň se nechcete z Vašeho domu odstěhovat. Zkuste při rozhodování zvážit hlavně své potřeby a pocity. Zkuste si představit všechny možné varianty, a jak se budete v každé cítit. Pokud se rozhodnete od manžela odejít anebo se rozvést, je to v pořádku. Pokud se rozhodnete mu odpustit a nebo neodpustit a žít s ním v jednom domě, je to taky v pořádku, pokud Vám to bude vyhovovat a budete spokojená. Můžete také kontaktovat psychologa nebo psychoterapeuta, který Vám může poskytnout podporu při hledání řešení. S pozdravem Mgr. Katarína Podobová, online psycholog poradny MOJRA


Podobné články



Soukromý psycholog vs. psycholog na pojišťovnu

Soukromý psycholog vs. psycholog na pojišťovnu

Rozhodli jste se vyhledat pomoc psychologa, ale neumíte se rozhodnout, zda si vybrat soukromou poradnu, nebo tu, kde vám konzultaci uhradí pojišťovna? Vše má svá pro a proti. Pojďme se tedy podívat na to, co vám může soukromý psycholog oproti psychologovi na pojišťovnu nabídnout. Třeba vám to ulehčí rozhodování.Když terapii proplácí pojišťovnaNěkteří lidé jednoduše nemají dostatek financí na to, aby si mohli zaplatit terapii u soukromého psychologa. Nebo...

Pokračovat ve čtení

Otázky a odpovědi: Jak poznat manipulátora ve vztahu?

Otázky a odpovědi: Jak poznat manipulátora ve vztahu?

Jak mohu hned na začátku zjistit, že dotyčný je manipulátor a že si s ním raději nemám začínat?Rozpoznat manipulátora na začátku vztahu může být velmi obtížné. Tito lidé bývají okouzlující, pozorní, projevují vám náklonost a zdají se být dokonalými partnery. Myslím, že dobrou strategií, jak rozpoznat, zda je váš/vaše potenciální partner/ka na začátku vztahu manipulativní, je dát najevo, že s ní/m nesouhlasíte nebo máte jiný názor než ...

Pokračovat ve čtení

NOVOROČNÍ PŘEDSEVZETÍ: Tipy pro plány, které vydrží

NOVOROČNÍ PŘEDSEVZETÍ: Tipy pro plány, které vydrží

S novým rokem přichází opět čas bilancování. Prožili jste ten minulý rok tak, jak jste chtěli? Podařilo se vám posunout se blíže vaším snům? Nový Rok je jako dělaný pro nové začátky. Můžete začít jinak, lépe. V hlavě se rodí nápady a výzvy. Odhodlaně sáhnete po kusu papíru nebo jen nahlas v obýváku před rodinou prohlásíte: „Tak a letos už vážně chci…“ A opravdu chcete. Jenže i loni jste chtěli, ale moc to nedopad...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat