Od radosti po depresi: Co všechno prožívá žena při KOJENÍ?

https://www.blog.mojra.cz/post/239

Kojení není jen způsob příjmu potravy. Pro matku i dítě je něčím mnohem víc. Je to zvláštní chvíle blízkosti, která posiluje jejich vzájemné pouto. Za časů našich babiček a jejich babiček bylo kojení naprostou samozřejmostí, později nastoupil silný proud, který prosazoval, že i umělá výživa může mateřské mléko plně nahradit. Dnes se ale opět přikláníme k názoru, že mateřské mléko je pro dítě nejpřirozenější a nejvýživnější.


Mnoho žen může mít ale z různých důvodů s kojením problémy, to je samo o sobě pro matku velmi stresující. Zároveň se musí vypořádat s obrovským tlakem okolí a médií, což její nepohodu ještě prohlubuje a správnému a bezproblémovému kojení to rozhodně nenapomáhá. Přitom právě psychická pohoda je pro bezproblémové kojení stěžejní.


Kojení podle WHO


Světová zdravotnická organizace (z anglického WHO – World Health Organization) vnímá kojení jako nenahraditelný způsob příjmu potravy, který je nejvhodnější pro správný růst a vývoj dítěte. Doporučuje výlučné kojení do 6 měsíců dítěte a do dvou let poté kojení s příkrmem.


Kojení a psychika


Kojení má nesporné výhody pro obě strany. Kojenci poskytuje mateřské mléko zdroj imunity, pro matku může kojení sloužit jako prevence některých nemocí a také může pomoci k lepší náladě a vyrovnanosti.


Co se psychiky matky týče, ta se v každém stádiu kojení může lišit. Matky zažívají pestrou paletu pocitů od radosti a spokojenosti, přes stres a obavy až po úzkost a depresi.


  • Na začátku


Začátek kojení může být pro matku obzvláště náročný. Přichází domů z porodnice, najednou se ocitá bez podpory zdravotníků. V této fázi se u matky objevují obavy, zda kojení sama zvládne. Zatím si nemusí být úplně jistá, jak na to a hledá správnou techniku. Pokud se navíc kojení zprvu nedaří tak, jak má, stává se pro novou maminku velmi stresující činností. Pomůže, když matka před porodem získá dostatečné množství informací a rad do začátku.


  • V průběhu


Při kojení dochází k uvolňování oxytocinu a prolaktinu. Oxytocin je také nazýván hormonem klidu a lásky, právě díky němu maminky při kojení zažívají pocity radosti, uvolnění a probouzí se v nich mateřský cit. Prolaktin má zase vliv na tvorbu mléka.


Velkou roli hraje přesvědčení o smysluplnosti kojení. Pokud matka v kojení vidí smysl, je pro ni příjemnější a přirozenější. Pravidelné a dlouhodobé kojení prohlubuje vzájemné propojení mezi matkou a dítětem.


  • Ukončení kojení


Odstavení dítěte od prsu s sebou může přinášet pocity smutku a plačtivosti. V některých případech tyto pocity mohou po ukončení kojení dosahovat až hloubky deprese. Častý je také jakýsi pocit oddělení od dítěte.


To souvisí se změnou produkce hormonů a mělo by to samovolně odeznít. Pokud by vás však tyto pocity trápily dlouhodobě, obraťte se na odborníka. Doporučuje se ukončit kojení pomalu a postupně – matka i dítě, tak mají dostatek času, aby se změně přizpůsobili.


Když se nedaří


Kojení se může z různých důvodu komplikovat. Je to pak takový začarovaný kruh. Kojení se nedaří a matka začíná být ve stresu a úzkostná – úzkost a stres mají na kojení špatný vliv, takže kojení se nedaří čím dál více a matčina psychika se ještě zhoršuje…


Kojení je mi nepříjemné

Jste zmatená a zklamaná, všichni mluvili o pocitu pohody a uvolnění při kojení, jenže vám je to celé spíše nepříjemné. Jste divná? NEJSTE! Tyto pocity nezažíváte sama. Zejména na začátku, než matky vychytají správnou techniku kojení, může být celý proces nepříjemný. Také popraskané bradavky mohou kojení udělat velmi bolestivé.


Pokud se jedná o počáteční pocity, nebo pokud mají pocity jasnou příčinu, vydržte. Snažte se kojit často a pravidelně. Pokud nepříjemné pocity neustupují, naopak se stále stupňují, zvažte, zda kojení neukončit. Dítě z vás stres a nepohodu vycítí a je tím ovlivněno.


Zánět prsu

Další z komplikací je zánět prsu. Ten je bolestivý a příčinou může být například nedostatečně vysáté mléko. Zánět se také může objevit jako odpověď na špatný psychický stav matky. Mnoho maminek v takových chvílích kojení přerušuje. To je ale špatně! Kojení zánět pomáhá léčit, pokud tedy zánět není ve fázi, kdy se společně s mlékem objevuje hnis, v kojení pokračujte. 


Onemocněla jsem

Běžné nemoci jako rýma či kašel kojení nijak nevadí. Dítě v mléce získá protilátky a jeho imunita se zvyšuje. Také některé závažnější onemocnění nemusí být pro kojení komplikací. Lékaři mohou nasadit léky, které jsou pro kojící matky vhodné a bezpečné. Vždy se u lékaře informujte.


Pokud víte, že budete muset zahájit léčbu s pomocí léků, které pro kojící matky vhodné nejsou, odstříkejte si mléko do zásoby. V průběhy léčby mléko pravidelně odsávejte, aby se nepřestalo tvořit.


Mám málo mléka

Tyto obavy se objevují po porodu. Chvíli trvá než se laktace (tvorba mléka) plně rozvine. Přikládejte dítě k prsu co nejdříve, často a pravidelně. Prsa střídejte. Myslete také na to, že stres a úzkost laktaci snižují. Velikost prsa neurčuje, kolik mléka bude produkovat. S největší pravděpodobností máte mléka dostatek, pouze ve 2-3 % případů se opravdu jedná o nedostatek mléka, který je způsoben hormonálními vlivy.


Nemůžu kojit

Z různých důvodů se může stát, že se kojení zkrátka dařit nebude. Myslete na to, že ačkoli je kojení považováno za nejlepší možný způsob, je to stále jen jedna z mnoha možností, nikoli nezbytnost. Kvalitní dětské příkrmy a dostatek mateřské lásky budou dítěti také prospívat.


Co psychice pomáhá?


Naprosto stěžejní pro bezproblémový průběh kojení je psychická rovnováha. Při kojení se mezi matkou a dítětem vytváří silné pouto a dítě proto matčinu nepohodu velmi silně vnímá.  Pojďme si to tedy shrnout – čím vším si můžete pomoci?


Dostatek informací: Posbírejte dostatek informací před samotným porodem. Po porodu budete zaplavena hormony a nebudete schopna příliš mnoho nových poznatků přijmout.


Sociální opora: Pomáhá, když na to nejste sama. Obklopte se lidmi, o které se můžete opřít.


Držte se vlastní intuice: Není dobré, pokud vás někdo z vašich blízkých dostává pod tlak a nutí vám určité postupy, co se kojení týče. Přizpůsobte si vše tak, aby to vyhovovalo a bylo pohodlné vám.


Na koho se obrátit, když potřebujete pomoc?


Laktační poradkyně

Laktační poradkyně je zdravotnice či matka, která absolvovala speciální kurz. Tyto poradkyně mohou podat důležité informace týkající se kojení, pomoci se správnou technikou a poradí v případě bolestivých prsou.


Doktor/ gynekolog

Pokud se necítíte dobře po tělesné stránce nebo máte začít brát nové léky, konzultujte vše se svým praktických lékařem, případně gynekologem.


Psycholog

Kojení a celkově narození miminka s sebou přináší výkyvy nálad a pestrou škálu emocí. Klid a pohoda maminky jsou pro dítě velmi důležité, dbejte proto také na své duševní zdraví.





Náš Tip!

Péče o miminko je náročná a dost možná je pro vás nepředstavitelné udělat si čas na návštěvu psychologa.

V současné době máte možnost vyzkoušet psychologickou konzultaci online z pohodlí domova. 

Na výběr máte z konzultací telefonických, emailových a hovorových (Skype, WhatsApp…).




Aby pro vaše miminko bylo kojení to nejlepší a pomáhalo mu dobře prospívat, musíte se dobře cítit i vy.

Myslete proto také na sebe a svou duševní pohodu.












Právě jste četli článek: Od radosti po depresi: Co všechno prožívá žena při KOJENÍ?

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Mojráček: Jak motivovat děti k domácím pracím?

Mojráček: Jak motivovat děti k domácím pracím?

Autor: Psychologická poradna| Jak motivovat děti k domácím pracím? Co funguje a co ne? Jak k dětem přistupovat?Byl víkend a maminka po snídani poprosila Mojráčka, jestli by mohl vyluxovat celý dům. Mojráček jí to slíbil. Po snídani se ale zvedl od stolu, neodnesl si ani talířek, a utíkal do svého pokoje, kde si zapnul počítač. Když se ani za hodinu nezačalo nic dít, zavolala maminka na Mojráčka znovu. „Jóó,“ volal Mojráček na maminku z pokojen, „...

Pokračovat ve čtení

POPORODNÍ DEPRESE: Když je mateřství plné smutku

POPORODNÍ DEPRESE: Když je mateřství plné smutku

Mateřství je obvykle spojováno především s pozitivními pocity. Těšení se na miminko. Radost z prvního úsměvu. Dojetí z miminkovské vůně. Pocit všeprostupujícího štěstí. Pravdou ovšem je, že téměř každá pátá maminka se potýká také s množstvím negativních emocí. Všudypřítomný strach, úzkost, vyčerpání, zmatek. Mateřství přináší množství změn, novou životní roli a pořádný hormonální koktejl. Prozatím se stále...

Pokračovat ve čtení

Nebojte se dětského psychologa! Pomůže vašemu dítěti i vám

Nebojte se dětského psychologa! Pomůže vašemu dítěti i vám

Děti se mohou potýkat s různými problémy, ať už jsou to obtíže ve škole, změny v chování, deprese, úzkosti, strach, nebo jen nejistota v nových situacích. Mnoho rodičů se obává vyhledat pomoc dětského psychologa. Strach z neznámého, stigmatizace a mýty o psychologické péči brání rodičům v tom, aby pomohli svému dítěti i sobě samým. Co dětský psycholog dělá? Dětský psycholog se zaměřuje na péči o duševní zdraví dětí...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat