Novodobé rozchody: Benching, zombieing, pigging, haunting

https://www.blog.mojra.cz/post/124

Internet dnes ovládá celý náš život, v mnoha ohledech nám jej ulehčuje – můžeme nakoupit dárky, aniž bychom opustili obývák, zařídit dovolenou a mnoho dalšího. Díky různým online komunikačním kanálům můžeme zůstat v kontaktu s přáteli napříč celým světem, změnil se také způsob seznamování. Tatam je doba, kdy jsme nové vztahy navazovali osobně, dnes stačí zasednout k počítači a otevírá se nám celý virtuální svět, ve kterém si můžeme vybrat partnera jako zboží v obchodě.


Ovšem každé pro má i své proti, kvůli této vymoženosti se vytrácí určité kouzlo a jedinečnost při navazování vztahů, máme dojem, že tak jako si lehce vybereme muže svých snů, tak jej můžeme v případě zklamání lehce opustit. Rozchody tedy nabírají jiný rozměr a objevuje se mnoho nových termínů, mj. benching, zombieing, pigging a haunting, které si rozebereme v dnešním článku.


BENCHING


Bench je anglické označení pro lavičku, v tomto případě ve smyslu odsunutí na tzv. střídačku. Ve vztazích se benching projevuje tím, že vás objekt vašeho zájmu udržuje v neustále naději, ale opravdový vztah s vámi z určitého důvodu nenaváže. Netvrdíme, že zde nehraje roli láska, ale rozhodně není tak silná, aby posunula známost někam dál. Jednoduše řečeno si vás možný partner nechává v záloze. Samozřejmě ne vždy se jedná o benching, známe případy, kdy si partneři k sobě našli cestu až později, na první pohled to mezi nimi nezajiskřilo, ale postupem času zjistili, že si jsou souzeni.


Důvody?

Benching je často (nesprávným) řešením v případech, kdy nemáte uzavřen minulý vztah a nechcete ztratit ani novou známost. V podstatě čekáte, jak se celá situace vyvine. Samozřejmě existují i jiné pohnutky, které mohou být důvodem k benchingu, ať už je to jistota občasného sexu, nebo zvyšování si vlastního ega.


Co dělat?

Benching je typem online rozchodu, který se schovává za vidinou možného vztahu, ovšem v podstatě jakékoliv vyhlídky skončily dříve, než začaly. V první řadě si musíte uvědomit, že člověk, který se uchýlí k benchingu nemá o vážný vztah s vámi zájem. Pokud se tedy vaše známost nijak neposouvá dopředu a ocitli jste se pouze v roli náhradníka, doporučujeme udělat tomu všemu co nejdříve přítrž, vyhnete se tak zbytečnému trápení.



ZOMBIEING


Zombieing úzce souvisí s ghostingem, kterému jsme již věnovali samostatný článek. V kostce je podstatou ghostingu to, že se vám partner najednou vypaří bez jakéhokoliv vysvětlení ze života. Jako zombie je pak ve virtuálním světě označován ten, který se z vlastní vůle vymaže z vašeho života a pak se do něj znenadání vrátí. To vysvětluje původ označení zombieing, protože jak známo zombie vstávají z mrtvých.


Důvody?

Každý člověk je jiný, někdy může být důvodem zombieingu uvědomění si, že vás partner opravdu miluje. Mnohem častěji jej však vedou ryze egoistické pohnutky, hledá povyražení, chce si zvýšit sebevědomí a dokázat si, že mu tzv. zobete z ruky, nebo má zvrácenou radost z toho, že opětovně raní vaše city.


Co dělat?

Při rozhodování si vzpomeňte, jaký byl váš vztah předtím, než se z něj partner vypařil. Jestliže fungoval a dostanete přijatelné vysvětlení, proč s vámi partner přerušil kontakt, je možné uvažovat o návratu. Pokud však vztah skončil v začátku, bez pádného důvodu a vysvětlení, nestojí vám za to se vystavit riziku opětovného trápení.



PIGGING


Psychologové se shodují, že pigging je asi tím nejhorším typem online rozchodu. Jeho podstata spočívá v navázání vztahu s osobou, o kterou byste jinak neprojevili žádný zájem (s nadváhou nebo jinou vadou na kráse, outsideři) a následném ponížení.


Důvody?

Proč se zejména muži uchylují k piggingu? Je to jednoduché, motivem je sázka. Parta kamarádů si vybere oběť a následně pověří jednoho z nich, aby ji svedl a navázal s ní vztah. Jakmile vyvolají dojem pravé lásky, stáhnou se zpět, ovšem nezapomenou dívce odhalit pravé motivy svého chování, vysmějí se jí a vmetou ji do tváře, že by s ní za normálních okolností ani nepromluvili. Pravdou je, že jde jen o jednostrannou zábavu, protože na oběť může mít toto jednání nemalé důsledky.


Co dělat?

V tomto případě je asi každá rada drahá. Vyhnout se piggingu nejspíš nemůžete, ovšem zmírnit jeho důsledky lze. Doporučujeme překonat pocity zahanbení a veřejně „partnera“ konfrontovat. Minimálně dosáhnete toho, že si jiné vám podobné dívky dají na tohoto člověka a jeho kamarády pozor, dostane se vám psychické podpory a povzbuzení, nebo docílíte toho, že jej jeho okolí odsoudí. Právě u piggingu je namístě vyhledat pomoc psychologa, který vám pomůže zmírnit jeho následky, ať už mluvíme o nízkém sebevědomí, depresích, sebedestruktivních myšlenkách apod.



HAUNTING


Haunting je chování velmi podobné zombieingu s tím rozdílem, že nedojde k přímému kontaktu. Bývalý se vám však neustále připomíná na sociálních sítích, komentuje vaše fotky apod. To, co se však jeví jako zcela neškodná aktivita, může v určitých případech nahánět hrůzu.


Důvody?

Co vede bývalého partnera k hauntingu ví nejspíš jen on sám. V každém případě je to jeden ze způsobů, jak vám může znepříjemnit život, jelikož se jeho „přízrak“ nad vámi neustále vznáší, nedá vám zapomenout a nikdy přesně nevíte, kdy se opět objeví.


Co dělat?

Jednání bývalého partnera vypadá naoko nevinně, proto nemáte důvod jej veřejně konfrontovat. Jediným řešením pak zůstává vymazat si profil na sociální síti, změnit telefonní číslo… Otázkou zůstává, zda se tímto situace vyřeší, protože nikde není zaručeno, že nedokáže vyhledat váš nový profil apod.






Každý rozchod, ať již ten tváří v tvář, nebo zcela beze slov a vysvětlení je velkým náporem na psychiku. Pokud si tedy nevíte s čímkoliv rady, neumíte se vyrovnat s jeho následky, nebo potřebujete vyřešit jakýkoliv jiný problém, obraťte se o pomoc k odborníkovi. Jen psycholog je s to poskytnout vám odborný a nezaujatý pohled na věc a také vám nabídne různé možnosti, jak získat opět psychickou pohodu. 













Právě jste četli článek: Novodobé rozchody: Benching, zombieing, pigging, haunting

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Sendvičová generace: Jak zvládat péči o rodiče a děti bez stresu a vyčerpání

Sendvičová generace: Jak zvládat péči o rodiče a děti bez stresu a vyčerpání

V dnešní společnosti nacházíme různé fenomény, které často nejsou ničím výjimečné, nebo nové. Určité množství sociální perspektivy, soužití a péče se vždy v naší společnosti nacházelo, bylo tu v různých formách. No, možná ne vždy jsme o tom mluvili, nebo jsme neměli možnost konfrontace. Žena je symbolem matky, která se stará o svou rodinu a zabezpečuje nejen fyziologické, ale i psychické a sociální potřeby rodiny, a to i v ...

Pokračovat ve čtení

Jak objednat dítě k psychologovi?

Jak objednat dítě k psychologovi?

Návštěva psychologa je velice citlivé téma. Zejména v případě dětí se nad vším snáší mnoho otazníků. Je potřeba jít s dítětem k psychologovi? Kdy bychom jako rodiče neměli návštěvu psychologa odkládat? Jaké máme možnosti? Není na to naše dítě ještě moc malé?.... Pojďme se tomu podívat na zoubek. Mnoho rodičů neví, jaký je rozdíl mezi psychologem a psychiatrem, takže mi dovolte krátce toto objasnit. Zatímco PSYCHIATR je lékař, který d...

Pokračovat ve čtení

Soukromý psycholog vs. psycholog na pojišťovnu

Soukromý psycholog vs. psycholog na pojišťovnu

Rozhodli jste se vyhledat pomoc psychologa, ale neumíte se rozhodnout, zda si vybrat soukromou poradnu, nebo tu, kde vám konzultaci uhradí pojišťovna? Vše má svá pro a proti. Pojďme se tedy podívat na to, co vám může soukromý psycholog oproti psychologovi na pojišťovnu nabídnout. Třeba vám to ulehčí rozhodování.Když terapii proplácí pojišťovnaNěkteří lidé jednoduše nemají dostatek financí na to, aby si mohli zaplatit terapii u soukromého psychologa. Nebo...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat