Neuhlídali jsme svoje dítě: Jak se vyrovnat s těžkými úrazy u dětí?

https://www.blog.mojra.cz/post/144

Rodičovství je často náročnou disciplínou, každý chceme pro své dítě jen to nejlepší, snažíme se své děti opatrovat jako oko v hlavě. Jenže v životě mohou nastat i takové situace, jimž nedokážeme při nejlepší vůli zabránit. Mezi ně patří zejména úrazy. Máte-li doma malého neposedu, jsou odřená kolena a jiná drobná zranění na denním pořádku. Jak se však vyrovnat s tím, když vaše dítě potká vážný úraz? Na to se podíváme v dnešním článku.


Vteřina, která všem obrátí život naruby


Rodiče, jejichž děti utrpěly vážný úraz, se shodují v tom, že to byla otázka chviličky. Úrazy se opravdu stávají ve vteřině a ať děláte cokoliv, nemůžete jim zabránit. Mezi nejčastější úrazy (zejména u malých dětí) patří opaření, pokousání psem, zásah elektrickým proudem po sáhnutí do zásuvky, otravy apod. Po tomto zážitku však již nikdy nebude nic takové, jako předtím. Dítě si ponese jizvy a jiné následky do konce života a rodiče si to budou neustále vyčítat. Z psychologického hlediska lze však každé trauma překonat, a právě rodiče by měli začít sami u sebe, aby pak mohli být svému dítěti oporou, naučili jej s následky úrazu žít a nelitovali jej.


Jak se vyrovnat s těžkým úrazem – rady pro rodiče


Překonat pocit viny a odpustit si, že jste nedokázali úrazu zabránit je velmi složitým procesem. Základem je svěřit se se svými pocity někomu, kdo vám bude bez odsuzování naslouchat. Rozhodně v této chvíli nepotřebujete slyšet spekulace o tom, jak jste špatní rodiče a co jste mohli udělat jinak. Proto se snažte vyhnout veřejným diskuzím, kde vás budou soudit lidé, kteří vás neznají, neumí posoudit, jaký rodič jste a snaží se pouze sebe samotné postavit do toho nejlepšího světla. Vyhledejte někoho blízkého, který vám bude opravdovou oporou. Abyste dokázali prožité trauma zpracovat a vyrovnat se s ním, je důležité projít všemi jeho fázemi.

1. Šok, popírání – v první chvíli se snažíte svému dítěti pomoci, jednáte impulzivně, nad ničím neuvažujete. Jakmile však tento „automatický mód“ vypnete a budete mít chvíli na uvažování, začnete si neustále dokola přehrávat moment, kdy k úrazu došlo. Dalo by se to přirovnat ke zlému snu, ze kterého se však nemůžete probudit. Na jednu stranu si plně uvědomujete, co se stalo, na druhou tomu nemůžete (nechcete) uvěřit.

2. Hledání viníka – prvotní šok vystřídá po čase zloba a snaha najít viníka. Jestliže jste byli s dítětem sami, budete se neustále obviňovat. V této fázi dochází často k rozbrojům mezi partnery, nebo v rodině. Jestliže bylo dítě v době úrazu u prarodičů, je nasnadě, že vše budete klást za vinu jim. Pokud dítě „neuhlídal“ partner, obviníte jej. Zde je namístě podotknout, že vinu nenese nikdo, můžete podniknout všemožná preventivní opatření, a stejně úrazům nezabráníte.

3. Očekávání zázraku – zejména při rozsáhlých zraněních, kdy je zasažena velká a viditelná část těla, doufají rodiče v to, že jejich dítě vyvázne bez následků.

4. Lítost – rodiče jsou v zajetí pocitu viny, litují toho, že úrazu nezabránili. Litují i dítě samotné.

5. Odpuštění – poslední a konečnou fází je moment, kdy rodiče dokáží sami sobě odpustit.


Jak mohou rodiče pomoci dětem vyrovnat se s následky vážného úrazu?


Nejen pro rodiče, ale zejména pro děti je obtížné prožité trauma správně zpracovat. Léčba vážných úrazů je velmi dlouhá a bolestivá. Dítě potřebuje mít své rodiče co nejvíce u sebe, mít se o koho opřít. Zde je několik rad, jak můžete svému dítěti pomoci.

1. Mluvte spolu. Ať už je dítě sebemenší, mluvte s ním. Nechte jej, aby vám popsalo své pocity, svěřte se mu v přiměřené formě i s tím, jak vše prožíváte vy. U malých dětí můžete sáhnout po příběhu, kdy dítě stylizujete do nějaké pohádkové postavy, která zažila to samé. Hledejte různé možnosti a nezapomínejte dítě ujišťovat o tom, že společně vše zvládnete.

2. Buďte silní. Není nic horšího, než když rodič podlehne svému smutku a výčitkám. V dítěti tak můžete vzbudit pocit viny, že ono může za vaše nervové zhroucení, že ono je to špatné apod.

3. Učte ho s následky žít. Jestliže má vaše dítě po úrazu např. viditelné jizvy, může se stát terčem mnoha otázek a posměšků. Veďte dítě k tomu, aby se tyto situace naučilo zvládat, aby mělo odvahu všemu čelit.

 

Vyrovnat se s těžkým úrazem dítěte trvá každému různě dlouho, u někoho je to otázka několika měsíců, u jiného jeden rok, někdo to nedokáže nikdy. Jestliže uvíznete v některé z fází traumatu, neumíte své pocity správně zpracovat, trpíte depresemi, neustávajícími výčitkami, máte zlé sny apod. je namístě začít vše řešit s odborníkem. Psycholog vám nabídne různé možnosti, jak vše zvládnout a dojít k tomu, že nejste špatným rodičem. Odpustit sami sobě, že jste své dítě nedokázali ochránit je tím nejtěžším krokem, avšak jen tak se budete moci stát dítěti tou pravou a tolik potřebnou oporou.

 

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Psychické poruchy u dětí: 5 varovných signálů, které byste neměli přehlížet

Psychické poruchy u dětí: 5 varovných signálů, které byste neměli přehlížet

Víte, jak se mohou projevovat psychické poruchy u dětí? Jedná se o široké spektrum onemocnění, které mohou významně ovlivnit nejen chování a emocionální stav dítěte, ale i jeho celkový vývoj. Včasné rozpoznání a adekvátní reakce na tyto poruchy jsou klíčem k zajištění nejlepší možné péče a podpory.Studie ukazují, že až 50 % psychických onemocnění je možné diagnostikovat již v mladém věku.Rodiče by si měli všímat varovných signálů, mezi...

Pokračovat ve čtení

Sendvičová generace: Jak zvládat péči o rodiče a děti bez stresu a vyčerpání

Sendvičová generace: Jak zvládat péči o rodiče a děti bez stresu a vyčerpání

V dnešní společnosti nacházíme různé fenomény, které často nejsou ničím výjimečné, nebo nové. Určité množství sociální perspektivy, soužití a péče se vždy v naší společnosti nacházelo, bylo tu v různých formách. No, možná ne vždy jsme o tom mluvili, nebo jsme neměli možnost konfrontace. Žena je symbolem matky, která se stará o svou rodinu a zabezpečuje nejen fyziologické, ale i psychické a sociální potřeby rodiny, a to i v ...

Pokračovat ve čtení

Jak objednat dítě k psychologovi?

Jak objednat dítě k psychologovi?

Návštěva psychologa je velice citlivé téma. Zejména v případě dětí se nad vším snáší mnoho otazníků. Je potřeba jít s dítětem k psychologovi? Kdy bychom jako rodiče neměli návštěvu psychologa odkládat? Jaké máme možnosti? Není na to naše dítě ještě moc malé?.... Pojďme se tomu podívat na zoubek. Mnoho rodičů neví, jaký je rozdíl mezi psychologem a psychiatrem, takže mi dovolte krátce toto objasnit. Zatímco PSYCHIATR je lékař, který d...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat