(ne)DŮVĚRA VE VZTAHU: Partner/ka mi slídí v mobilu

https://www.blog.mojra.cz/post/157

Zná to nejspíš každý, ten nutkavý pocit mít nad vším ve vztahu co největší kontrolu, touha ujistit se, že nás partner opravdu miluje. Některé praktiky však překračují všechny meze, jsou obrovským zásahem do našeho soukromí, hraničí s chorobnou žárlivostí a mohou se stát i trestným činem.


Ruku na srdce, kdo z nás se někdy nepodíval ze zvědavosti partnerovi do telefonu, do zpráv na sociálních sítích apod.? Ono není ale podívání jako podívání. V dnešním článku se zaměříme na problém s důvěrou ve vztahu a co dělat, pokud vám partner leze do mobilu.


Mít vše pod kontrolou


Jednou z nejčastějších příčin slídění v partnerově mobilu je žárlivost a touha mít vše pod kontrolou. Obojího s mírou vztahu až tak neškodí. Jakmile se však partner promění doslova ve stíhačku, pro kterou není nic svaté, je na krizi zaděláno.


I ty sebevíc silné povahy však mohou začít o svém partnerovi pochybovat, zejména pokud se najednou změní partnerovo chování, často mu chodí SMS a on je musí co nejdříve vyřídit, nejlépe někde, kde nebudete s ním. To je opravdu na pováženou a nejedna žena (ale i muž) nezůstane klidnou. Poté stačí, aby partner odešel např. do sprchy, a jeho mobil položený na stole vás láká.



Raději se nedívat


Proč neslídit v partnerově mobilu? Jak se říká, co oči nevidí, to srdce nebolí. Už jsme zmínili, že žárlivost a nedůvěra jsou často důvody, proč narušujeme partnerovi tímto způsobem soukromí. A to je špatně, protože podle psychologů by důvěra měla být jedním ze stěžejních pilířů vztahu. Pokud je nějakým způsobem narušena, nemůže vztah dost dobře fungovat a je potřeba začít problém řešit. A tím řešením rozhodně není slídění v partnerových osobních věcech, mobilu aj. Naopak tímto krokem je důvěra mezi partnery ještě víc podlomena.




Věděli jste, že…?


… slídění v partnerově mobilu je trestným činem, za který hrozí odnětí svobody až na 2 roky (v případě, kdy svým chováním způsobíte velkou škodu může to být až 5 let)

… v osmi z deseti případů odhalilo slídění v mobilu nevěru

… do telefonu partnera se alespoň jednou podívá cca 75% jedinců (studie v rámci EU)

… slídění v mobilu není problémem jen mladých lidí, ale i osob do 60 let

… pravidelně nahlíží partnerovi do mobilu až 30% žen

… k nevěře přes telefon se uchylují spíše muži

 


Řešení?


Jednoduše partnerovi do mobilu nelezte, nenarušujte mu jeho osobní prostor. Pravidlem zůstává, že pokud už partnerovi do mobilu vlezete, vždy tam najdete něco, co byste raději nevěděli. Pak stačí přidat jednu domněnku ke druhé a oheň je na střeše. Nehledě na to, že většina partnerů nedokáže slídění v mobilu odpustit, následují hádky a v konečné fázi rozchod. Vše pak v extrémních případech může mít dohru u soudu, to v momentě, kdy na vás partner podá trestní oznámení, což samozřejmě může.


Jestliže o vztahu a svém partnerovi pochybujete, neumíte si s ním otevřeně promluvit a hledáte možnosti, jak celou situaci vyřešit, namísto slídění v jeho telefonu vyhledejte pomoc psychologa z oblasti partnerských vztahů. Jen ten vám dokáže poskytnou nezaujatý pohled na problém, odhalí příčinu vašich (nejen partnerských) problémů a navrhne vhodná řešení. Terapii můžete podstoupit také s partnerem, ovšem je potřeba, aby se ji zúčastnil dobrovolně. 











Právě jste četli článek: (ne)DŮVĚRA VE VZTAHU: Partner/ka mi slídí v mobilu

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Jak objednat dítě k psychologovi?

Jak objednat dítě k psychologovi?

Návštěva psychologa je velice citlivé téma. Zejména v případě dětí se nad vším snáší mnoho otazníků. Je potřeba jít s dítětem k psychologovi? Kdy bychom jako rodiče neměli návštěvu psychologa odkládat? Jaké máme možnosti? Není na to naše dítě ještě moc malé?.... Pojďme se tomu podívat na zoubek. Mnoho rodičů neví, jaký je rozdíl mezi psychologem a psychiatrem, takže mi dovolte krátce toto objasnit. Zatímco PSYCHIATR je lékař, který d...

Pokračovat ve čtení

Soukromý psycholog vs. psycholog na pojišťovnu

Soukromý psycholog vs. psycholog na pojišťovnu

Rozhodli jste se vyhledat pomoc psychologa, ale neumíte se rozhodnout, zda si vybrat soukromou poradnu, nebo tu, kde vám konzultaci uhradí pojišťovna? Vše má svá pro a proti. Pojďme se tedy podívat na to, co vám může soukromý psycholog oproti psychologovi na pojišťovnu nabídnout. Třeba vám to ulehčí rozhodování.Když terapii proplácí pojišťovnaNěkteří lidé jednoduše nemají dostatek financí na to, aby si mohli zaplatit terapii u soukromého psychologa. Nebo...

Pokračovat ve čtení

Co dělat, když dítě nechce chodit do školy?

Co dělat, když dítě nechce chodit do školy?

Článek obsahuje: rada odborníka, komentář a diskuze s psychologem.  Každé dítě se někdy chce ulít ze školy, aby se vyhnulo testu, zkoušení, nebo se mu prostě jen nechce ráno brzo vstávat. Vzpomeňme si na svá školní léta, také jsme to na své rodiče několikrát zkoušeli a vymýšleli si různé důvody, které nám v návštěvě školy brání. Pokud vás dítě přemlouvá, abyste jej nechali sem tam doma, není to nic alarmují...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat