Na vše sama… Jak přežít rozchod v těhotenství?

https://www.blog.mojra.cz/post/298

Těhotenství. Období plné očekávání, příprav na miminko, radosti, ale také nečekaných zvratů. Psychika nastávající maminky je neustále namáhána bouří hormonů, časté jsou výkyvy nálad, kdy se žena v jedné chvíli usmívá a v druhé pláče nad bezvýznamnou reklamou v televizi. Důležitá je pro ni podpora partnera, mít se o koho opřít v momentech smutku, sdílet s ním své pocity a obavy.


Bohužel ale ani během těhotenství se vztahu nevyhýbají partnerské krize a rozchody. Možná jste se hádali už předtím a dítě mělo být jakousi „záplatou“ pro váš pošramocený vztah. Nebo si váš partner prostě uvědomil, že na dítě ještě není dost zodpovědný, a tak se ve jménu své nezodpovědnosti jednoho dne sbalil a odešel. Anebo jste se vy po dlouhém přemýšlení rozhodla, že bez partnera a všeho dosavadního trápení ve vztahu vám bude lépe.



Ať už jste se s partnerem rozešli z jakéhokoliv důvodu, rozchod bolí a je potřeba se s ním umět co nejlépe vypořádat.



Rozešli jsme se! Co teď?


Hodně záleží na tom, jestli rozchod proběhl v klidu, nebo ve zlém. Hlavou se vám určitě honí milion otázek: Zvládnete to sama? Domluvíte se s partnerem na rozumných pravidlech? Bude vám s dítětem vypomáhat finančně? Bude o dítě mít bývalý partner vůbec zájem? A co bude dál?



Jak rozchod, tak těhotenství představují pro psychiku ženy velkou zátěž i samy o sobě. Natož, když tyto dvě situace spojíme.



V první řadě se budete muset vypořádat se všemi těmi emocemi, které rozchod provázejí. Jak zpracovat bolest po rozchodu? Dovolte si truchlit, je to přirozený stav a díky němu ze sebe dostanete všechny negativní pocity – smutek, vztek, naštvání, obviňování, nenávist i stesk. Netruchlete ale dlouho, nezapomeňte na to, že pro miminko byste měla zůstat co nejvíce v klidu. A taky musíte spoustu věcí zařídit.


Zásadním tématem po rozchodu je péče o miminko. S partnerem se musíte domluvit, jak často bude s dítětem on, jak bude vypadat výchova, do jaké míry se partner zapojí fyzicky i finančně. 


Kromě toho je potřeba se domluvit na tom, kde budete bydlet, zda si např. můžete nechat stávající byt, auto, nábytek. Pokud máte společnou hypotéku, věc se o něco zkomplikuje – doporučujeme navštívit finančního poradce, který vám v tomto ohledu poradí.


Asi úplně tím nejlepším scénářem je, když se partneři na všem dokáží domluvit v klidu a rozumně. Bohužel realita je často jiná. Partneři se neumí dohodnout, hádají se, očerňují jeden druhého a otázky péče o dítě chtějí řešit u soudu.


Jak se vyrovnat s rozchodem během těhotenství?


Určitě to pro vás není lehké. Období radosti se lusknutím prstu změnilo v kolotoč starostí. Zde je několik rad, jak rozchod během těhotenství zvládnout:


Rodina a přátelé

Nemusíte být na vše sama. Nebojte se požádat o pomoc a podporu své nejbližší. Možná chcete vypadat jako nezlomná hrdinka, ale občas je potřeba se schoulit do maminčiny náruče, nebo si poplakat na tatínkově rameni. Svěřte se se svými starostmi nejlepší kamarádce, uvidíte, že vám dokáže zvednout náladu a přivést vás na jiné myšlenky. Mít kolem sebe rodiče a přátele je k nezaplacení. Nejen, že vás povzbudí psychicky, ale také pomohou s přípravou na příchod miminka.



Parťák na celý život

I když jste bez partnera, nejste sama. Za chvíli se vám narodí ten největší parťák. Vaše miminko na vás bude ve všem spoléhat, a rozhodně chce maminku, která je odpočatá a v pohodě. Proto myslete trochu sobecky i na sebe a dopřejte si relaxaci. Vydejte se třeba někam na wellness víkend, do divadla, na těhotenskou masáž apod.



Druhá šance pro lásku

Nejspíš na další vztah teď nemáte ani pomyšlení, ale nezavírejte se před novými možnostmi. Nikdy nevíte, kde potkáte někoho, s kým vám i vašemu dítěti bude dobře. To samozřejmě neznamená, že byste se měla pustit do honu na nového tatínka. Jen buďte jednoduše nové lásce otevřená.



Psychologická podpora

Rozchod. Zlomené srdce. Spousta starostí a otázek, které je potřeba vyřešit. Miminko na cestě. Tohle všechno může být na jednoho opravdu až příliš. Nebojte se proto obrátit na odborníka. Konzultace s psychologem vám může pomoci v mnoha ohledech: Už jen to, že někdo vyslechne váš příběh, vám může hodně ulevit. Psycholog bude taky pracovat s vašimi emocemi a pocity, můžete se společně zaměřit na cokoli, co bude potřeba.

 




Chcete se objednat k psychologovi, ale nevíte, jak na to? 


Abychom vám to co nejvíce usnadnili, připravili jsme pro vás jednoduchý video návod. Podívejte se na VIDEO:Jak se objednat k psychologovi? , kde naleznete všechny informace k objednávce v naší online psychologické poradně Mojra.cz. 

 










 

Právě jste četli článek: Na vše sama… Jak přežít rozchod v těhotenství?

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar
  • Helena Adler před 2 roky
    Helena Adler

    Dobry den jsem v 30 tydnu tehotenstvi a mam rozchod s pritelem otce nenarozene miminka.Jsem strasne na dne nemam rodinu nikoho poradte mi prosim.....pratelsky pozdrav


Podobné články



POPORODNÍ DEPRESE: Když je mateřství plné smutku

POPORODNÍ DEPRESE: Když je mateřství plné smutku

Mateřství je obvykle spojováno především s pozitivními pocity. Těšení se na miminko. Radost z prvního úsměvu. Dojetí z miminkovské vůně. Pocit všeprostupujícího štěstí. Pravdou ovšem je, že téměř každá pátá maminka se potýká také s množstvím negativních emocí. Všudypřítomný strach, úzkost, vyčerpání, zmatek. Mateřství přináší množství změn, novou životní roli a pořádný hormonální koktejl. Prozatím se stále...

Pokračovat ve čtení

Sendvičová generace: Jak zvládat péči o rodiče a děti bez stresu a vyčerpání

Sendvičová generace: Jak zvládat péči o rodiče a děti bez stresu a vyčerpání

V dnešní společnosti nacházíme různé fenomény, které často nejsou ničím výjimečné, nebo nové. Určité množství sociální perspektivy, soužití a péče se vždy v naší společnosti nacházelo, bylo tu v různých formách. No, možná ne vždy jsme o tom mluvili, nebo jsme neměli možnost konfrontace. Žena je symbolem matky, která se stará o svou rodinu a zabezpečuje nejen fyziologické, ale i psychické a sociální potřeby rodiny, a to i v ...

Pokračovat ve čtení

NOVOROČNÍ PŘEDSEVZETÍ: Tipy pro plány, které vydrží

NOVOROČNÍ PŘEDSEVZETÍ: Tipy pro plány, které vydrží

S novým rokem přichází opět čas bilancování. Prožili jste ten minulý rok tak, jak jste chtěli? Podařilo se vám posunout se blíže vaším snům? Nový Rok je jako dělaný pro nové začátky. Můžete začít jinak, lépe. V hlavě se rodí nápady a výzvy. Odhodlaně sáhnete po kusu papíru nebo jen nahlas v obýváku před rodinou prohlásíte: „Tak a letos už vážně chci…“ A opravdu chcete. Jenže i loni jste chtěli, ale moc to nedopad...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat