Mojráček se stěhuje

https://www.blog.mojra.cz/post/316

Týden uplynul jako voda a tatínek se vrátil ze své cesty domů. Byl moc překvapený, když viděl všude viset Mojráčkovy obrázky nového domu. O to víc se divil, když na něj už ze schodů Mojráček volal: „Hallo! Hallo!“ Protože pozdravit v té cizí řeči se Mojráček už dávno naučil. 

Jedno odpoledne, když venku bylo škaredě, se s maminkou dívali na televizi. Zrovna dávali dokument o Belgii. Mojráček ho se zájmem sledoval, když tu si uvědomil, že ti lidé tam mluví nějakou tajemnou řečí, které on vůbec nerozumí. „Jak si najdu kamarády, když jim nebudu nic rozumět?“ ptal se Mojráček bezradně. Maminka ho ujistila, že se toho vůbec nemusí bát a že se budou tu tajemnou řeč učit společně. A tak nakoupili spoustu barevných knížek a ještě ten den s učením začali. Byla to ohromná legrace!

Za pár dní oznámil tatínek Mojráčkovi a mamince, že bude muset na týden odcestovat, aby si prohlédl novou práci a dům, ve kterém budou bydlet. Mojráčkovi se po tatínkovi moc stýskalo, ale každý večer si volali přes videohovor a tatínek mu ukazoval město i nový dům. Mojráčkovi se nový domov moc líbil a už se pomalu začínal na stěhování těšit. Jednou maminka řekla: „A víš ty co, Mojráčku? Už jsi velký, a tak bys mi mohl pomoci vybrat nábytek do nového domu a do tvého pokojíčku.“ Mojráček ještě nikdy nedostal tak důležitý úkol. Byl moc rád a začal plánovat, jakou barvou jeho pokoj vymalují. Vzal si pastelky a hned si namaloval obrázek jejich nového domova. Od tatínka věděl, že na zahradě stojí veliký strom a na ten určitě půjde pověsit houpačka, kterou mu na narozeniny vyrobil dědeček.

Ráno u snídaně byl smutný, a tak se se svými obavami svěřil mamince. Vždyť bude tak daleko od babičky a taky své nejlepší kamarádky Aničky. Maminka Mojráčka ale ujistila, že i když si s Aničkou nebude moci hrát venku, ještě to neznamená, že by se s ní musel přestat kamarádit. Budou si přece volat každý den přes Skype. „Jenže, maminko, já vůbec nevím, kde ta Belgie je. Bude se mi tam líbit?“ ptá se Mojráček. A tak maminka donesla počítač a encyklopedie. Celý den pak společně hledali různé informace o Belgii, lidech, kteří tam žijí, přírodě a zajímavostech.

„Mojráčku, pojď na večeři!“ volá maminka. Mojráček si rychle uklidí pastelky a vezme obrázek, který pro maminku nakreslil. Po cestě si ještě nezapomene umýt ruce v koupelně, protože ví, že to maminka bude kontrolovat. Sejde dolů, sedne si ke stolu a čeká, až před něj maminka položí talíř s večeří. „Dobrou chuť,“ řekne tatínek a všichni se pustí do jídla. U stolu je nezvyklý klid, tatínek je nějaký roztěkaný a Mojráček uvažuje, jestli něco provedl. „Mojráčku, musíme ti s maminkou něco důležitého oznámit,“ odváží se po večeři říct tatínek. „Víš, v práci mě povýšili, ale budeme se muset přestěhovat.“ Tak a je to venku! „A kam?“ ptá se Mojráček. „Do Belgie,“ odpoví mu tatínek. Mojráček neví, kde ta záhadná země leží, ale co ví určitě je, že to nebude nikde blízko. Toho večera se Mojráčkovi nespalo dobře. Zdálo se mu o tom, že odjel daleko, ztratil se a neměl nikoho, s kým by si mohl hrát. Měl strach.


 

      

      TIPY PRO RODIČE:


        -Dětem o stěhování řekněte co nejdříve. 

        - Děti se bojí neznáma – ukažte jim jejich nový domov a okolí.

        - Zapojte je do zařizování jejich pokoje. 

        - Co nejdříve začněte s výukou cizího jazyka. 

        - Ujistěte děti, že zůstanou ve spojení se svými kamarády.

        - Přizpůsobte dobu stěhování školnímu roku. 

        - Buďte trpěliví, dítě si musí v novém domově zvyknout.


Text: Bc. M. Ligocká, Mgr. et Mgr. V. Pavlisková  | Ilustrace: N. Gurecká


Psycholog Online

Mgr. Jitka Kneslová

Emocionální rozvoj

Nejbližší termíny: 29.03.2024

Emocionální rozvoj

Nejbližší termíny: 29.03.2024

Emocionální rozvoj

Nejbližší termíny: 29.03.2024








Právě jste četli článek: Mojráček se stěhuje

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Psychické poruchy u dětí: 5 varovných signálů, které byste neměli přehlížet

Psychické poruchy u dětí: 5 varovných signálů, které byste neměli přehlížet

Víte, jak se mohou projevovat psychické poruchy u dětí? Jedná se o široké spektrum onemocnění, které mohou významně ovlivnit nejen chování a emocionální stav dítěte, ale i jeho celkový vývoj. Včasné rozpoznání a adekvátní reakce na tyto poruchy jsou klíčem k zajištění nejlepší možné péče a podpory.Studie ukazují, že až 50 % psychických onemocnění je možné diagnostikovat již v mladém věku.Rodiče by si měli všímat varovných signálů, mezi...

Pokračovat ve čtení

Mojráček a nevychovaný kamarád

Mojráček a nevychovaný kamarád

Jednoho dne si po škole přivedl Mojráček domů na návštěvu nového kamaráda Erika. Mojráčkovi rodiče už byli doma, pozdravili kluky u dveří, Mojráček jim řekl, že půjdou nahoru do pokojíku. Erik se však jen rozhlížel po předsíni, ale nepozdravil ani jednoho z rodičů. Maminka se na tatínka zamyšleně podívala, ale ten jen pokýval hlavou a šel do obýváku. Po nějaké době Mojráček s Erikem seběhli dolů do kuchyně, protože dostali hlad. Než ...

Pokračovat ve čtení

Jak objednat dítě k psychologovi?

Jak objednat dítě k psychologovi?

Návštěva psychologa je velice citlivé téma. Zejména v případě dětí se nad vším snáší mnoho otazníků. Je potřeba jít s dítětem k psychologovi? Kdy bychom jako rodiče neměli návštěvu psychologa odkládat? Jaké máme možnosti? Není na to naše dítě ještě moc malé?.... Pojďme se tomu podívat na zoubek. Mnoho rodičů neví, jaký je rozdíl mezi psychologem a psychiatrem, takže mi dovolte krátce toto objasnit. Zatímco PSYCHIATR je lékař, který d...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat