Mluvení do dubu aneb KDYŽ VÁS PARTNER NEVYSLECHNE

https://www.blog.mojra.cz/post/186

Osvědčený způsob, jak vytočit ženu k nepříčetnosti? Když ji nebudete naslouchat! Ono je to naslouchání občas opravdu těžké, protože (a to jakožto žena sama přiznávám) ženy umí mluvit dlouho, o ničem a pořád a pořád a tak dál… A tak muži přepínají do automatického módu, kdy jen přikyvují, tváří se zúčastněně, sem tam prohodí neutrální hmmm a přitom uvažují, jestli by Pavel nešel na pivo.


„Halóó! Posloucháš mě vůbec?!“


Věta, která neznačí nic dobrého, obzvlášť pokud partner už zvládl v mysli naplánovat celý pánský víkend na horách, ale absolutně nemá potuchy, o čem jste mluvili. Dobře, připouštím, že pokud žena vypráví muži příběh o tom, jak kolegyně Kamila trpí premenstruačním syndromem, vytáčí ji pubertální děti anebo něco v tomto stylu, dá se pochopit, že muž neudrží pozornost. Jenže mnoho mužů má potřebu vypínat zvuk pokaždé, když partnerka začne mluvit. A to už je problém, doopravdy. Komunikace je totiž základem fungujícího vztahu. Někdy může skřípat, ale dlouhodobě je vztah bez mluvení a naslouchání odsouzen k záhubě.


Proč je pro vztah důležitá komunikace?


Máme teď namysli opravdovou komunikaci, nejen běžné a každodenní mluvení o ničem. Každá komunikace ve vztahu by měla mít svá pravidla a měla by směřovat k vyřešení problémů, sdělení potřeb. Díky mluvení a naslouchání se váš vztah zkvalitní, dozvíte se mnoho o svém partnerovi, zbavíte se obav a vybudujete si vzájemný respekt. Každý z nás touží po tom, aby ho ostatní a zejména partner vnímal a je dokázáno, že ve vztazích, kde chybí komunikace dochází častěji k odcizení partnerů, nevěře, hádkám a krizím, což může vést k rozchodu/rozvodu.


Jak přimět partnera, aby vám naslouchal?


Rychle, stručně, přehledně

Jednoduchý návod, jak neztratit při rozhovoru partnerovu pozornost je sdělit mu co nejdřív podstatu vašeho sdělení. Ono to ale platí pouze v případě, kdy vám naslouchat chce, jen nezvládá hodinové „předehry“.


Já změňte na my

Pokud partnera nepustíte ke slovu, nemůžete se divit, že o rozhovory s vámi ztratí zájem. Zahrňte ho také do rozmluvy, rozhodně lépe se udržuje pozornost, když jste účastníkem hovoru, nejen nuceným posluchačem.


Nezastrašujte

Mnoho žen má ve zvyku partnerovi hned na začátku začít vyčítat. A to je špatně. Pravidlo číslo jedna je upoutat pozornost, a to i v případě, kdy chcete řešit nějaké partnerovy nedostatky. Začněte rozhovor tím, že mu vysvětlíte své pocity, co vás trápí a jak byste společně mohli na vztahu zapracovat. Je to taková nenásilná forma „výčitek“.


Mluvte ve správný čas a na správném místě

Jestliže zahltíte partnera monologem o problémech v momentě, kdy zrovna přišel z práce, je unavený a hladový, se zlou se potážete. Chcete-li aby vám partner aktivně naslouchal, najděte příhodnou chvíli.


Role zachránce

Často se stává, že partner přestane poslouchat, když mu sdělujete opravdu závažnou informaci, řešíte nějaký problém. Zkusme se na to podívat z jiného úhlu pohledu, v muži je neukojitelná touha po hrdinství, proto v momentě, kdy mu řeknete o nějakém problému, začne mu v hlavě blikat červená kontrolka a on se snaží hledat řešení. A přesně v tu chvíli vás přestane poslouchat, ne že by ho to nezajímalo, jen prostě nad problémem uvažuje.

 




Jestliže vám však partner nechce nebo nemůže naslouchat a nedokážete to změnit, doporučujeme vyhledat odbornou pomoc. Psycholog vám pomůže najít příčinu partnerova nezájmu a nabídne různá řešení. 









Právě jste četli článek: Mluvení do dubu aneb Když vás partner nevyslechne

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Sendvičová generace: Jak zvládat péči o rodiče a děti bez stresu a vyčerpání

Sendvičová generace: Jak zvládat péči o rodiče a děti bez stresu a vyčerpání

V dnešní společnosti nacházíme různé fenomény, které často nejsou ničím výjimečné, nebo nové. Určité množství sociální perspektivy, soužití a péče se vždy v naší společnosti nacházelo, bylo tu v různých formách. No, možná ne vždy jsme o tom mluvili, nebo jsme neměli možnost konfrontace. Žena je symbolem matky, která se stará o svou rodinu a zabezpečuje nejen fyziologické, ale i psychické a sociální potřeby rodiny, a to i v ...

Pokračovat ve čtení

Jak objednat dítě k psychologovi?

Jak objednat dítě k psychologovi?

Návštěva psychologa je velice citlivé téma. Zejména v případě dětí se nad vším snáší mnoho otazníků. Je potřeba jít s dítětem k psychologovi? Kdy bychom jako rodiče neměli návštěvu psychologa odkládat? Jaké máme možnosti? Není na to naše dítě ještě moc malé?.... Pojďme se tomu podívat na zoubek. Mnoho rodičů neví, jaký je rozdíl mezi psychologem a psychiatrem, takže mi dovolte krátce toto objasnit. Zatímco PSYCHIATR je lékař, který d...

Pokračovat ve čtení

Soukromý psycholog vs. psycholog na pojišťovnu

Soukromý psycholog vs. psycholog na pojišťovnu

Rozhodli jste se vyhledat pomoc psychologa, ale neumíte se rozhodnout, zda si vybrat soukromou poradnu, nebo tu, kde vám konzultaci uhradí pojišťovna? Vše má svá pro a proti. Pojďme se tedy podívat na to, co vám může soukromý psycholog oproti psychologovi na pojišťovnu nabídnout. Třeba vám to ulehčí rozhodování.Když terapii proplácí pojišťovnaNěkteří lidé jednoduše nemají dostatek financí na to, aby si mohli zaplatit terapii u soukromého psychologa. Nebo...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat