JAK VYŘEŠIT PROBLEMATICKÝ VZTAH S OTCEM?

https://www.blog.mojra.cz/post/234

Říká se, že láska otce k dceři je jednou z nejčistších forem lásky.  Otec by měl být pro dceru symbolem jistoty a bezpečí. Neméně důležitou roli hraje i v životě syna, kterému by měl jít příkladem a být mu vzorem. Nicméně ne vždy jsou vztahy s otcem ideální. Mnoho tatínků klade na své potomky přehnané nároky, jiní zase věří, že ví přesně, co je pro jejich děti nejlepší a je jim jedno, jak to vidí ony.


Poznáváte v tom svého otce? Cítíte, že v poslední době se vaše pouto hroutí a vy byste problematický vztah s otcem chtěli nějak vyřešit?


Obecně se nejčastěji setkáváme s několika situacemi:

 

DIKTÁTORSKÝ REŽIM


Dokud jsi pod mou střechou, budeš dodržovat moje pravidla! V 11 doma a bez řečí! Už jsem řekl!

Určitě si dokážete vybavit hned několik dalších vět, které používá zrovna váš otec. Je to k zbláznění! Je jedno, kolik je vám let, neustále se musíte podřizovat pravidlům, se kterými nejde nijak hnout. Nejde jen o příkazy a zákazy, které se týkají večírků nebo chodu domácnosti. Přísný režim a pravidla jsou často nastaveny i při výběru partnera. Je zcela logické, že se v tak svazujícím prostředí necítíte dobře. Hádky s otcem na sebe nenechají dlouho čekat. V některých extrémních případech vám pak nezbývá nic jiného, než se uchýlit ke lžím a polopravdám a mnoho věcí dělat otci za zády.


 

Co se může skrývat pod tvrdou skořápkou?

Za všemožnými příkazy a zákazy se může ukrývat obyčejná nejistota. Někteří muži mohou mít pocit, že pokud vybudují pevný systém, nic je nemůže rozhodit nebo překvapit. Všechno zkrátka jede v zajetých kolejích, přesně podle plánu.

 


Otcové ve svých dcerách často vidí malé holčičky a mají pocit, že je přísnými pravidly chrání před nebezpečím. U synů zase doufají, že je tvrdý režim zocelí a udělá z nich chlapy. Zákazy pomohou, aby se synové nedostali do žádného průšvihu. Neuvědomují si, že si spoustu věcí už dokážete posoudit sami ani že je občas potřeba, aby člověk udělal chybu a mohl se z ní poučit.

 



Kompromis

Nečekejte, že se ze dne na den všechno změní. Doporučujeme spíše vyzkoušet nejprve drobné změny a dohody. Ukažte, že některá pravidla respektujete a máte pro ně pochopení.  U jiných se pokuste alespoň o drobné ústupky nebo zrušení na zkoušku.

 

 

NALAJNOVANÁ BUDOUCNOST


Od malička chodíte na housle a už od prvního stupně jste věděli, že vás po základce čeká gymnázium a pak studium medicíny. Budete mít přece úžasnou práci, která vám zajistí prestiž, uznání i peníze. Zní to opravdu skvěle. Tedy až na to, že to vůbec nechcete …

 


Jenže vidíte, jak je váš otec nadšený. Jak všude vypráví, že z vás bude jednou úžasný doktor a že je na vás hrozně pyšný. Cítíte obrovský tlak a máte strach, že otce zklamete.

 


Čí je to sen?

Když to není váš sen, čí je? Nejspíše někoho, kdo si to takhle kdysi vysnil, ale nepovedlo se mu to. Nebo naopak povedlo, a tak má pocit, že je to jediná cesta ke štěstí. Možná je to sen někoho, kdo lituje, že kdysi neudělal něco jinak a chce, aby jeho děti neudělaly stejnou chybu. Už máte svůj tip?

 


 

 

Upřímnost

V tomto případě je nejlepším řešením upřímnost. Zkuste otci vysvětlit, že si takhle svou budoucnost nepředstavujete. Připomeňte mu, co vás baví a v čem jste opravdu dobří. Ukažte, že pro něj máte pochopení a požádejte ho o to samé.

 

 


NESLYŠÍM, NEPOSLOUCHÁM, NEMÁM ZÁJEM


Vlastně by se dalo říct, že problémy s otcem nemáte. Nehádáte se ani nepociťujete žádný tlak. Necítíte ze strany otce nic. Když mu něco říkáte, máte pocit, že vás ani neposlouchá nebo ho to nezajímá.  Chybí vám trocha uznání a ocenění i otec jako takový.


Kam se poděly city?

Mnozí muži mají s projevením citů problém. Neví, jak reagovat na milá slova ani jak někoho pochválit. Možná je váš otec tento případ. Projevuje city vůči druhým nebo na něm skoro nikdy nepoznáte, co si vlastně myslí?

 



Dopis
Když se vaše snaha o navázání rozhovoru míjí účinkem a vy už toho máte dost, zkuste to ze sebe vypsat. Napište vše, co chcete otci říct. Pište o tom, co vás štve a co chcete jinak. Poukažte na to, že vás svým nezájmem pomalu ale jistě ztrácí…

 

 


Jak zlepšit vztah s otcem?


Vztah otec – dcera / otec – syn může komplikovat mnoho dalších věcí. Výše jsme zmínili tři nejčastější situace, ale ta vaše může být samozřejmě odlišná, případně se v ní může kombinovat více problémů. Zde je tedy pár obecných doporučení, která mohou pomoci vzájemný vztah zlepšit.


Komunikace

·   
 
Zkuste změnit zajetý způsob komunikace. Končí-li hovor vždy hádkou, snažte se tentokrát vydržet a pokračovat klidně. Nehádáte se naopak vůbec a všechno doteď tiše snášíte? Seberte odvahu a pokuste se o konfrontaci. Uvidíte, jak druhou stranu překvapí, že dostane úplně jinou reakci, než očekávala.


Kompromisy

·      
  
Pokud toužíte po změně, dejte najevo, že jste také ochotni udělat ústupek.


Společný čas

·       
Někdy za problémy stojí vzájemné odcizení. Zkuste s otcem strávit více času, znovu ho poznat a dovolte mu, aby i on poznal znovu vás. Možná vám to pomůže vzájemně se pochopit.
Někdy totiž může pomoci, zkusit se na svět podívat očima toho druhého.
Třeba zjistíte, že vlastně nestojíte proti sobě.


Rodinné poradenství

·    
 
Některé konflikty mezi otci a jejich syny a dcerami jsou tak zakořeněné, že se je ničím z výše uvedeného stále nedaří vyřešit. Pomoc pak můžete najít v rodinných poradnách. Společně s psychologem najdete pravé příčiny špatného vztahu s vaším otcem a v bezpečném prostředí se je krůček po krůčku můžete pokusit vyřešit.  Milým gestem, kterým svému otci ukážete, že vám na vztahu s ním záleží a chcete jej zlepšit, je zakoupení dárkového poukazu na společnou psychologickou konzultaci.

 

 

 


 

 
Právě jste četli článek: JAK VYŘEŠIT PROBLEMATICKÝ VZTAH S OTCEM?

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Psychické poruchy u dětí: 5 varovných signálů, které byste neměli přehlížet

Psychické poruchy u dětí: 5 varovných signálů, které byste neměli přehlížet

Víte, jak se mohou projevovat psychické poruchy u dětí? Jedná se o široké spektrum onemocnění, které mohou významně ovlivnit nejen chování a emocionální stav dítěte, ale i jeho celkový vývoj. Včasné rozpoznání a adekvátní reakce na tyto poruchy jsou klíčem k zajištění nejlepší možné péče a podpory.Studie ukazují, že až 50 % psychických onemocnění je možné diagnostikovat již v mladém věku.Rodiče by si měli všímat varovných signálů, mezi...

Pokračovat ve čtení

Sendvičová generace: Jak zvládat péči o rodiče a děti bez stresu a vyčerpání

Sendvičová generace: Jak zvládat péči o rodiče a děti bez stresu a vyčerpání

V dnešní společnosti nacházíme různé fenomény, které často nejsou ničím výjimečné, nebo nové. Určité množství sociální perspektivy, soužití a péče se vždy v naší společnosti nacházelo, bylo tu v různých formách. No, možná ne vždy jsme o tom mluvili, nebo jsme neměli možnost konfrontace. Žena je symbolem matky, která se stará o svou rodinu a zabezpečuje nejen fyziologické, ale i psychické a sociální potřeby rodiny, a to i v ...

Pokračovat ve čtení

Jak objednat dítě k psychologovi?

Jak objednat dítě k psychologovi?

Návštěva psychologa je velice citlivé téma. Zejména v případě dětí se nad vším snáší mnoho otazníků. Je potřeba jít s dítětem k psychologovi? Kdy bychom jako rodiče neměli návštěvu psychologa odkládat? Jaké máme možnosti? Není na to naše dítě ještě moc malé?.... Pojďme se tomu podívat na zoubek. Mnoho rodičů neví, jaký je rozdíl mezi psychologem a psychiatrem, takže mi dovolte krátce toto objasnit. Zatímco PSYCHIATR je lékař, který d...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat