JAK VYŘEŠIT PROBLEMATICKÝ VZTAH S MATKOU?

https://www.blog.mojra.cz/post/238

Matky jsou pro své děti už od narození tou nejbližší osobou. Mateřská láska má neobvyklou sílu a jakousi čistotu, protože si neklade žádné podmínky. Maminky obvykle představují přístav a otevřenou náruč. Rozdávají rady i pochopení.


Občas to ale může pěkně skřípat. Zvlášť, když jsou rady nevyžádané a názory se rozcházejí.  Vztah s matkou (stejně jako s otcem) může být občas opravdu náročný. A tak dost možná zrovna teď máte pocit, že se pořád hádáte, odcizujete se a rádi byste vztah zlepšili. Chtěli byste se s matkou zase usmířit.


Nejčastější konflikty s matkou

 


Hyper-protektivní matka

Jednou z častých příčin problémů ve vztahu matka-syn/matka-dcera je přehnaná péče. Samozřejmě, je normální, že se maminky o své děti chtějí starat a pečovat o ně. Ale co je moc to je příliš! Počkej, já to udělám. Hlavně se teple obleč, vydrž, já ti dojdu pro čepici. Jo, všechno tohle bylo pěkné, když vám bylo osm, ale teď už se o sebe dokážete dost dobře postarat sami.


Ona ve mně snad nevěří?

Pravděpodobně věří, ale má strach. Je jedno kolik vám je, pořád se za vás cítí zodpovědná a je připravena vás chránit před vším, co pro vás svět chystá. Je poháněná tou tajemnou mateřskou silou a posláním: Pro mé dítě jen to nejlepší !




Vzájemné pochopení
Zkuste to krůček po krůčku. Určitě se nebojte ukázat, že o spoustu věcí se už dokážete postarat sami. Pomůže, když dáte najevo, že pro matčinu péči máte svým způsobem pochopení a zároveň ji požádáte, aby se i ona snažila pochopit vás. Ukažte, že jste připraveni převzít zodpovědnost za vlastní chyby.



Můj způsob je lepší!

Některé matky mívají problém s dodržováním hranic, obzvláště, když jejich dítě pomalu začíná nový život bez nich. Pořád se vám do všeho míchají – do výchovy dětí, vybavení domu, dokonce i do vztahu s vaším partnerem! A výsledek? Neustálé neshody a problémy s matkou, která má pocit, že zná řešení všeho daleko lépe. Ale vy si prostě už chcete dělat věci po svém…


… tak proč to neumí pochopit?
Každou matku dříve nebo později čeká velmi těžké období v životě. Tím obdobím je odchod dítěte z domu. Matky se často cítí osaměle, smutně a hlavně nepotřebně. Jejich stavu se odborně říká syndrom prázdného hnízda. Doteď do vás investovaly všechnu svou energii a teď najednou nevědí, co s ní. Chtějí být i nadále součástí vašeho života a mají pocit, že vám toho ještě spoustu musejí předat. No, často si neuvědomují, že to trochu přehánějí.




Zapojte ji jinak

Jistě už jste zkoušeli matce říct, že vám vadí, jak vám do všeho neustále mluví. Ale nic moc se nezměnilo, dělá to stále. Jak tedy s matkou vycházet a nezbláznit se? Zkuste to tentokrát jinak. Přidělte ji nějaký úkol, vyberte oblast, do které se může angažovat. Přemýšlíte, že začnete zahradničit? Požádejte o radu nebo tipy. Celou situaci budete mít více pod kontrolou, matka se zaměří na oblast, u které vám její rady a připomínky vadit nebudou. Navíc se bude cítit zase doceněná a potřebná.

 


Ledová královna

Některým matkám moc vyjadřování pocitů nejde. Jsou spíš jakési chladné a odtažité ledové královny. Ani si nevzpomínáte, že byste si s matkou kdysi hráli. A nějaké objímání? Tak o tom nemůže být ani řeč. Je to zvláštní pocit, protože je pro vás někým skutečně blízkým, ale přitom tak vzdáleným a neznámým.


Má opravdu ledové srdce?
Některé ženy v sobě to hřejivé mateřství tak úplně nemají. Ačkoli své děti milují, tulení a hraní jim prostě nějak nejde. Důvodem může být například přílišná sebekontrola. Možné je také to, že z vlastního dětství nejsou na projevování lásky zvyklé, a tak jim to takto připadá přirozené a normální, případně vlastně neví, jak na to.




Udělejte první krok

Pokud vám odtažitost vaší matky vadí, zkuste udělat první krok. Zkuste prolomit ledy tím, že zboříte dosavadní hranice a tabu. Buďte vy tím prvním, kdo projeví city. Pomoci také může, když matce na rovinu řeknete, co vás trápí. Zkuste si také všímat, jakým způsobem projevuje matka radost, nadšení a náklonost dalším lidem. Třeba zjistíte, že jste její náznaky citu vůči sobě dosud přehlíželi. Strávit spolu více času – to je rozhodně také další krok správným směrem.


Jak zlepšit vztah s matkou?


Existuje celá řada dalších problémových situací, které se ve vztazích s matkou objevují. Někdy se jich dokonce vyskytne hned několik najednou. Takže jaké jsou obecné zásady a doporučení pro zdravý vztah s matkou?


Komunikace

·      
Zdravá a jasná komunikace je základem každého dobrého vztahu. Nebojte se mluvit o tom, co vám vadí. Když se hovory dlouhodobě nedaří nebo vždy končí hádkou, zkuste něco změnit. Mnohdy stačí, když se vám povede udržet přívětivý tón a argumentovat věcně a s klidem.


Pochvala, kritika, pochvala

·     
 
Matky bývají velmi citlivé na kritiku ze strany vlastních dětí. Mohou se pak cítit raněné a podvedené. Až budete příště matce chtít něco vytknout, myslete na tzv. hamburgerové pravidlo zpětné vazby. Hamburger se vždy skládá ze dvou částí housky, mezi kterými je vložená libovolná náplň. Kritika by měla vypadat stejně. Zkuste vaši výtku vložit mezi dvě pochvaly nebo ocenění. Dodržujte toto schéma: něco pozitivního – to, co mi vadí – něco pozitivního.


Ukažte, co dokážete

·       
Nemůžete čekat, že se od matky dočkáte větší důvěry a menší angažovanosti, pokud nebudete připraveni za své činy nést důsledky. Pokud chcete dospělé zacházení, chovejte se dospěle. Víte, co tím myslíme. Pokud bydlíte sami a chcete žít svůj život, kupte si pračku a přestaňte si jezdit prát k mamince…


Společný čas

·       
Lékem na odcizení může být kvalitně strávený společný čas. Budete se divit, na co všechno přijdete.

 

Rodinné poradenství

·        Je-li situace obzvlášť náročná, pomoc můžete najít v psychologické poradně. Na psychologa se můžete obrátit individuálně, lepší možností je v těchto případech společná konzultace s matkou, tedy rodinné poradenství. Milým gestem, kterým své matce ukážete, že vám na vztahu s ní záleží a že opravdu máte snahu s ní vyjít, je zakoupení dárkového poukazu právě na společnou psychologickou konzultaci.





       





       


  Právě jste četli článek: JAK VYŘEŠIT PROBLEMATICKÝ VZTAH S MATKOU?

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Nebojte se dětského psychologa! Pomůže vašemu dítěti i vám

Nebojte se dětského psychologa! Pomůže vašemu dítěti i vám

Děti se mohou potýkat s různými problémy, ať už jsou to obtíže ve škole, změny v chování, deprese, úzkosti, strach, nebo jen nejistota v nových situacích. Mnoho rodičů se obává vyhledat pomoc dětského psychologa. Strach z neznámého, stigmatizace a mýty o psychologické péči brání rodičům v tom, aby pomohli svému dítěti i sobě samým. Co dětský psycholog dělá? Dětský psycholog se zaměřuje na péči o duševní zdraví dětí...

Pokračovat ve čtení

Psychické poruchy u dětí: 5 varovných signálů, které byste neměli přehlížet

Psychické poruchy u dětí: 5 varovných signálů, které byste neměli přehlížet

Víte, jak se mohou projevovat psychické poruchy u dětí? Jedná se o široké spektrum onemocnění, které mohou významně ovlivnit nejen chování a emocionální stav dítěte, ale i jeho celkový vývoj. Včasné rozpoznání a adekvátní reakce na tyto poruchy jsou klíčem k zajištění nejlepší možné péče a podpory.Studie ukazují, že až 50 % psychických onemocnění je možné diagnostikovat již v mladém věku.Rodiče by si měli všímat varovných signálů, mezi...

Pokračovat ve čtení

Sendvičová generace: Jak zvládat péči o rodiče a děti bez stresu a vyčerpání

Sendvičová generace: Jak zvládat péči o rodiče a děti bez stresu a vyčerpání

V dnešní společnosti nacházíme různé fenomény, které často nejsou ničím výjimečné, nebo nové. Určité množství sociální perspektivy, soužití a péče se vždy v naší společnosti nacházelo, bylo tu v různých formách. No, možná ne vždy jsme o tom mluvili, nebo jsme neměli možnost konfrontace. Žena je symbolem matky, která se stará o svou rodinu a zabezpečuje nejen fyziologické, ale i psychické a sociální potřeby rodiny, a to i v ...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat