Jak psychicky zvládnout (nejen) energetickou krizi?

https://www.blog.mojra.cz/post/419

 Aktuální situace je velkou zátěži pro naši psychiku. Musíme se vypořádat s jednou stresovou situací za druhou – pandemie, válka, energetická krize… Bojíme se budoucnosti, nevíme, co přijde, chceme se na to co nejlépe připravit, ale s rostoucí inflací se nám to většinou dost dobře nedaří. Bojujeme s mnoha emocemi, strachem i vztekem. Někdy máme pocit, že už se ze všeho zblázníme…

 


Pozor na chronický stres

Stres má v našem životě své opodstatněné místo. Nutí nás k lepším výsledkům, aktivuje organismus k lepším výkonům, pomáhá nám v krizových situacích. Je to v určitém slova smyslu výborný sluha, pokud nám tedy slouží krátkodobě a jen tam, kde je ho potřeba. Jakmile se stres stane našim pánem, je na problém zaděláno. Dlouhodobý stres je totiž nekontrolovatelný, neustále jsme v jakémsi krizovém módu, což je pro naši psychiku obrovská zátěž.

 


Ve stresu z toho, že jsem ve stresu…

Vysoké nároky, nepolevující požadavky, tíživá finanční situace, závažné životní změny, pocit bezmoci… To vše v nás vyvolá dlouhodobý stres. Ten se pak projeví nejen na psychickém rozpoložení (deprese, úzkosti, nespavost…), ale i na fyzickém zdraví (bolesti hlavy, snížená imunita, časté infekce…). Problém je, že čím déle jste v zajetí chronického stresu, tím méně jej ve své podstatě vnímáte. Jednoduše naše tělo začne fungovat v určitém automatickém módu, který je ale dlouhodobě neudržitelný a může vést jen k jedinému – k naprostému vyčerpání organismu.

 


Cos tím?

 

Jedním ze způsobu prevence stresu je vyhledávání informací. Dává nám to pocit určité kontroly. Ovšem pozor! Je potřeba vyhledávat ověřené informace, filtrovat hoaxy a netrávit tím více než 6 hodin týdně. Ne nadarmo se říká, že všeho moc škodí. Velké množství informací (zejména těch negativních – válka, krize společnosti…) totiž může naopak zhoršit náš emocionální stav.

 


Nezapomeňte se starat o své zdraví. Při stresu hůř spíme, tolik se nehýbeme a nedáváme pozor na stravu, proto se zaměřte i na tyto oblasti. Někdy se budete muset přinutit jít na procházku, pravidelně jíst, dostatečně spát. Ale je to potřeba a výsledky se dostaví. Najděte si čas na odpočinek a buďte k sobě laskavější. Vyzkoušejte relaxaci a relaxační dýchaní. Rozvíjejte své zájmy a koníčky. Trávit čas věcmi, které vás baví, vám může pomoci odvrátit pozornost od stresující situace. Pokud se cítíte osamělí nebo izolovaní, nové koníčky mohou být také dobrým způsobem, jak poznat nové lidi.

 


 


Pozitivní a negativní emoce nemají jeden rozměr. Vzájemně se nevylučují. Myslete na to, že to, že snížíte negativní emoce, neznamená, že automatický zvýšíte své pozitivní emoce.

 


Dalším ze způsobů prevence stresu je budování resilience - odolnosti zvládnout náročné situace, houževnatost.

 

Tipy, jak budovat resilienci:

  • Získejte perspektivu
  • Pamatujte, že máte možnost volby, jak se výzvám postavit
  • Přijměte změnu
  • Bojujte proti strachu
  • Buďte aktivní
  • Budujte vztahy s lidmi
  • Nedívejte se na krize jako na děsivé a neřešitelné problémy.  Podívejte se na ně z pohledu budoucnosti, která se může stát lepší.

 


A co dál? Stanovte si reálné cíle. Dělejte něco pravidelně, i když je to malé. Třeba můžete šetřit menší částky každý měsíc, aby vás pak nepřekvapilo vyúčtování za energie. Uskromněte se na Vánoce, nemusíte obdarovat všechny dospělé, zaměřte se spíše na děti. Všichni cítíme strach. Zvláště, když čelíme změnám. Pokud čelíte výzvě a cítíte se paralyzováni, zeptejte se sami sebe: "Jaká je ta nejmenší věc, kterou mohu udělat, abych mohl začít?" Když na něco přijdete – udělejte to.

 


A v neposlední řadě - mluvte o svých pocitech a obavách. Nedržte je v sobě, ale pobavte se s někým blízkým, nebo se zkušeným psychologem. Sledujte a pozorujte, co funguje a co ne. To, že někomu pomáhá nějaká taktika, neznamená, že vám také musí. Hledejte svůj vlastní způsob jak stresové situace zvládnout.

 

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Psychické poruchy u dětí: 5 varovných signálů, které byste neměli přehlížet

Psychické poruchy u dětí: 5 varovných signálů, které byste neměli přehlížet

Víte, jak se mohou projevovat psychické poruchy u dětí? Jedná se o široké spektrum onemocnění, které mohou významně ovlivnit nejen chování a emocionální stav dítěte, ale i jeho celkový vývoj. Včasné rozpoznání a adekvátní reakce na tyto poruchy jsou klíčem k zajištění nejlepší možné péče a podpory.Studie ukazují, že až 50 % psychických onemocnění je možné diagnostikovat již v mladém věku.Rodiče by si měli všímat varovných signálů, mezi...

Pokračovat ve čtení

Stres a jeho vliv na fyzické a psychické zdraví

Stres a jeho vliv na fyzické a psychické zdraví

Cítíte se někdy, jako by váš život byl plný napětí, které se z vás jen tak nevytratí? Nejste sami. Stres je ten tichý společník, který se v našich životech často objevuje nečekaně. Ať už jde o práci, rodinu nebo jen každodenní situace, může nás zaskočit a ovlivnit tak naše celkové zdraví. Ale jak se stresem efektivně bojovat a nenechat se jím svázat? Tento článek je průvodcem, který vám ukáže, jak na to. Získáte náhled na to, jak ...

Pokračovat ve čtení

Jak se efektivněji učit: 7 tipů pro děti a žáky

Jak se efektivněji učit: 7 tipů pro děti a žáky

 Škola je důležitou součástí života všech dětí a žáků. Někteří žáci zvládají školu víceméně bez problémů, dobře a lehko se učí, mají kroužky, a škola jim nezpůsobuje žádné problémy. Tito žáci dosahují výborných výsledků s minimálním, nebo žádným úsilím.  Jsou však i děti, které se ve škole necítí dobře. Přes veškeré úsilí nedosahují dobrých známek, nedokážou/nechtějí se učit. Mnohé děti mají problémy ...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat