Jak často chodit k psychologovi?

https://www.blog.mojra.cz/post/306

Na psychologa já nemám čas! Přesně tak zní jeden z nejčastějších důvodů, proč lidé váhají s návštěvou psychologa. Někdy se jedná o výmluvu, jindy je důvod trochu jiný. Jak často chodit k psychologovi? Mnozí vlastně nemají představu, kolik času by týdně či měsíčně měli s psychologem strávit a proto se bojí, že se jim pravidelné konzultace s psychologem do jejich nabitého diáře zkrátka nevejdou.

Jak to tedy je? V jakém časovém intervalu by měly konzultace s psychologem ideálně být? A kdo o tom vlastně rozhoduje? Pojďme si všechny tyto otázky zodpovědět v dnešním článku.



Jak často chodit k psychologovi?

 

Poměrně jednoduchá otázka, na kterou se ale jasná odpověď nehledá úplně snadno. Proč? Každý jsme jiný, řešíme jiný problém, za kterým se skrývají různé životní příběhy. Každý z nás potřebuje jiný čas na to, aby dokázal vše zpracovat.



Nejčastěji se můžeme setkat s tím, že lidé navštěvují svého psychologa pravidelně jednou týdně, případně jednou za čtrnáct dní. Konzultace obvykle trvá okolo hodiny.


Mezi jednotlivými sezeními máte čas na přemýšlení a podnikání kroků a změn, na kterých jste se s psychologem domluvili.


Běh na dlouhou trať


Někdy je ale situace opravdu hodně náročná a naléhavá a klient se proto s psychologem setkává častěji, klidně několikrát během jednoho týdne. Frekvence sezení se pak postupně snižuje.


Vše je vždy o domluvě mezi vámi a vaším psychologem.


Netrvá to už moc dlouho?

Docházím k psychologovi už půl roku a pořád cítím, že ho potřebuju. Není to už nějak dlouho?


Není. Pokud sami cítíte, že psychologa i nadále potřebujete a konzultace s ním jsou pro vás stále důležité, v terapii pokračujte.  Psycholog bohužel není kouzelník a nemá magickou hůlku, díky které by i ty nejzávažnější problémy vyřešil během jednoho sezení. Jak dlouho tedy trvá psychoterapie? Často je to opravdu běh na dlouhou trať a může proto trvat klidně i několik let.



Jednou a dost?


Může stačit jenom jedna návštěva psychologa? V některých případech ano. Podíváme se teď na dva nejčastější případy, kdy lidé navštíví psychologa pouze jednou.


Hotovo, vyřešeno

Někdy to prostě opravdu stačí. Měli jste možnost své starosti s někým probrat, dostali jste názor od někoho nezúčastněného a posbírali jste odborné rady. Ulevilo se vám a zdá se, že se všechno zase k lepšímu obrací.



Hledání toho pravého psychologa

Hele, mně přijde, že mi to stejně vůbec nepomohlo a ten psycholog mi byl nesympatický…


Jenže někdy lidé navštíví psychologa jen jednou a dále v konzultacích nepokračují z toho důvodu, že jim psycholog nějakým způsobem nesedl. Ano, i to se může stát. Najít toho pravého psychologa může chvíli trvat a rozhodně na tom není nic špatného. Vždyť potřebujete najít někoho, ke komu budete mít důvěru, budete se mu chtít svěřit a otevřít svoje nejhlubší pocity.


Je to podobné, jako když hledáte novou kadeřnici nebo třeba restauraci. Když nejste po první návštěvě spokojení, jdete příště jinam. Zkoušíte, hledáte. Rozhodně pro vás první nezdar neznamená, že už si nikdy nepůjdete upravit vlasy nebo se najíst do restaurace. Podobně by tomu mělo být i při hledání psychologa.



Podívejte se, jak najít dobrého psychologa!


Tak jsem zase zpátky


Všechno se zdálo být v pořádku a najednou přišla další rána a jste znova tam, kde jste byli. Psychologa už jste skoro rok nepotřebovali a teď přemýšlíte, jestli se k němu můžete objednat znovu, po tak dlouhé době.


Ano, určitě  můžete! V životě každého z nás se pořád něco děje a všechno se průběžně mění. I když se už vám společně s psychologem povedlo vyřešit vaše staré problémy, neznamená to, že nemáte právo na nové.


Lidé se k psychologovi často vracejí po delší pauze. Rozhodně to není žádné osobní selhání. Někdy se znovu otevře už uzavřené téma, jindy vstoupí do života zase nové starosti.


Poznáte, kdy potřebujete pomoc psychologa?


Mojra.cz: Volné termíny každý den


Jak už jsme psali v úvodu článku, každý jsme jiný a řešíme různé starosti. Pro každého je tak ideální frekvence sezení s psychologem odlišná. Jenže v současné době jsou čekací lhůty u psychologů opravdu extrémně dlouhé, a tak ačkoli cítíte, že byste potřebovali další konzultaci hned za týden, dostanete k dispozici termín třeba až za tři týdny...



V naší poradně jsme se to rozhodli změnit.



Nabízíme volné termíny každý den, dokonce i o víkendech a o svátcích. Konzultace mohou probíhat telefonicky, emailem nebo prostřednictvím aplikace Skype či WhatsApp. V současné době je Vám k dispozici 16 zkušených psychologů. Věříme, že mezi nimi najdete toho pravého pro vás. 









Právě jste četli článek: Jak často chodit k psychologovi?

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Stres a jeho vliv na fyzické a psychické zdraví

Stres a jeho vliv na fyzické a psychické zdraví

Cítíte se někdy, jako by váš život byl plný napětí, které se z vás jen tak nevytratí? Nejste sami. Stres je ten tichý společník, který se v našich životech často objevuje nečekaně. Ať už jde o práci, rodinu nebo jen každodenní situace, může nás zaskočit a ovlivnit tak naše celkové zdraví. Ale jak se stresem efektivně bojovat a nenechat se jím svázat? Tento článek je průvodcem, který vám ukáže, jak na to. Získáte náhled na to, jak ...

Pokračovat ve čtení

Jak objednat dítě k psychologovi?

Jak objednat dítě k psychologovi?

Návštěva psychologa je velice citlivé téma. Zejména v případě dětí se nad vším snáší mnoho otazníků. Je potřeba jít s dítětem k psychologovi? Kdy bychom jako rodiče neměli návštěvu psychologa odkládat? Jaké máme možnosti? Není na to naše dítě ještě moc malé?.... Pojďme se tomu podívat na zoubek. Mnoho rodičů neví, jaký je rozdíl mezi psychologem a psychiatrem, takže mi dovolte krátce toto objasnit. Zatímco PSYCHIATR je lékař, který d...

Pokračovat ve čtení

Soukromý psycholog vs. psycholog na pojišťovnu

Soukromý psycholog vs. psycholog na pojišťovnu

Rozhodli jste se vyhledat pomoc psychologa, ale neumíte se rozhodnout, zda si vybrat soukromou poradnu, nebo tu, kde vám konzultaci uhradí pojišťovna? Vše má svá pro a proti. Pojďme se tedy podívat na to, co vám může soukromý psycholog oproti psychologovi na pojišťovnu nabídnout. Třeba vám to ulehčí rozhodování.Když terapii proplácí pojišťovnaNěkteří lidé jednoduše nemají dostatek financí na to, aby si mohli zaplatit terapii u soukromého psychologa. Nebo...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat