FOMO: Nemoc dnešní doby – týká se to i vás?

https://www.blog.mojra.cz/post/360

Hele, to nepochopíš, to bys tam tehda musel být s námi! Každému z nás už se asi někdy stalo, že se bavil s přáteli a najednou se cítil být mimo. Konverzace a vtipy se točily kolem události, na které jsme chyběli. V takových chvílích jsme pak smutní a naštvaní, ale pocity rychle odezní, protože víme, že si můžeme vytvořit nové zážitky. Pro některé jsou však tyto pocity tak nepříjemné, že se jim snaží za každou cenu vyhnout. Začíná tak kolotoč srovnávání se s druhými, problematického rozhodování a snahy být vždy ve správný čas na správném místě…


FOMO: Nemoc dnešní doby


Co je to FOMO? Syndrom FOMO (z anglického fear of missing out) je často popisován jako nemoc dnešní doby. Do češtiny tento pojem můžeme přeložit jako strach z promeškání či strach ze zmeškání. Jedná se v podstatě o určitý druh závislosti, kterému velmi nahrává současná popularita sociálních sítí.


Jedná se o neustálý strach z toho, že něco zmeškáme, že o něco přijdeme. Do popředí tak vstupuje snaha mít situaci, co nejvíce pod kontrolou a být u všeho důležitého. Přesně odtud pak pramení neustálá touha po scrollování na telefonu. Lidé často berou do ruky telefon ihned poté, co ho zrovna položí a znovu a znovu aktualizují hlavní stránky sociálních sítí, jen proto, aby jim náhodou něco neuteklo.


Jak se FOMO projevuje?

Člověk trpící syndromem FOMO je v neustálém napětí: Neměl jsem na ten večírek přeci jenom jít? Jana je zase na dovolené a já pořád sedím doma. Proč se taky nebavím tak jako Petr a ostatní? Typicky se objevují také úzkost, nejistota, nepozornost a podrážděnost a sklony k prokrastinaci a nerozhodnosti.


Problémy s rozhodováním

Lidé, prožívající FOMO neustálé přemýšlejí o tom, že by v danou chvíli mohli prožívat něco jiného, lepšího. Je pro ně proto těžké rozhodnout se, jak přesně chtějí svůj čas trávit. Stále přemýšlejí o tom, co se zrovna dělají jiní a když už se pro nějakou aktivitu rozhodnou, opět se objevují myšlenky, že by možná měli být někde jinde.

Nakonec to tedy může dopadnout i tak, že odcházíte na večírek, na který se vám vůbec ale vůbec nechce, jen proto, abyste o něco nepřišli.


Srovnávání se s druhými:

Časté je také neustálé srovnávání se s druhými. Právě v tomto případě hrají velkou roli sociální sítě, které na nás chrlí jednu dokonalou fotku za druhou. Smějící se lidé v exotických zemích, dokonale upravené dívky v perfektně sladěném cvičebním úboru, muži v luxusních autech…Všichni na fotkách se usmívají, baví se. Také naši přátelé vypadají vždy spokojeně. A nutně tak vyvstává otázka: Proč nejsem taky pořád takhle spokojený/á ? Proč tohle taky nezažívám?

Od takových myšlenek už je pak jen krůček ke smutku, depresi a nerealistickým očekáváním. Musíme si uvědomit, že obsah na sociálních sítích není vždy odrazem reality.


Multitasking:

Všimli jste si někdy toho, kolik lidí scrolluje na telefonu, když přechází přes přechod? Kolik lidí se od telefonu nedokáže odtrhnut ani v divadle nebo v kině? Nebo si zkuste vzpomenout, jak vypadalo vaše poslední setkání s přáteli v restauraci: Kolik z vás během konverzace zároveň sledovalo displej telefonu?

Strach z promeškání zahrnuje také nutkání mít neustále o všem přehled a kontrolu. Co zrovna teď dělají mí kamarádi? Nepřidal někdo nějakou fotku nebo příspěvek? Nic nového? Nevadí, zkusím to znovu aktualizovat…


FOMO není pouze problémem online světa

Ačkoli je FOMO nejčastěji spojováno s moderními technologiemi a může jít ruku v ruce například se závislostí na sociálních sítích, nejedná se o fenomén, který by byl spojen výhradně s online prostředím. Jak už jsme psali výše, může se to týkat také oslav a večírků, každodenního trávení volného času nebo různých situací v práci.


Jak z toho ven?

 

  • Zaměřte se na to, co máte: Zkuste se přestat neustále srovnávat. Nezaměřujte se na to, co vám chybí, ale věnujte pozornost tomu, co máte. Užívejte si přítomného okamžiku, neutíkejte myšlenkami jinam.
  • Dělejte to, co sami chcete: Naplňte svůj volný čas aktivitami, které vás baví a které opravdu dělat chcete. Nenechte se strhnout tlakem okolí.
  • Drobné úpravy režimu: Zkuste poupravit váš online režim. Můžete si zkusit nastavit omezení času na sociálních sítích, zablokovat určité aplikace v konkrétní denní dobu nebo do svého volného času zakomponovat více offline aktivit.
  • Vyhledejte odborníka: Syndrom FOMO může být považován za určitý druh závislosti. Léčba závislostí patří do rukou odborníků, proto se nebojte vyhledat psychologickou pomoc.





CHCI SE SPOJIT S PSYCHOLOGEM

V případě jakýchkoli dotazů kontaktujte naši klientskou podporu. Rádi s vámi vše probereme.

+420 731 226 690 | poradna@mojra.cz

 

 










Právě jste četli článek: FOMO: Nemoc dnešní doby - týká se to i vás?

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Psychické poruchy u dětí: 5 varovných signálů, které byste neměli přehlížet

Psychické poruchy u dětí: 5 varovných signálů, které byste neměli přehlížet

Víte, jak se mohou projevovat psychické poruchy u dětí? Jedná se o široké spektrum onemocnění, které mohou významně ovlivnit nejen chování a emocionální stav dítěte, ale i jeho celkový vývoj. Včasné rozpoznání a adekvátní reakce na tyto poruchy jsou klíčem k zajištění nejlepší možné péče a podpory.Studie ukazují, že až 50 % psychických onemocnění je možné diagnostikovat již v mladém věku.Rodiče by si měli všímat varovných signálů, mezi...

Pokračovat ve čtení

Stres a jeho vliv na fyzické a psychické zdraví

Stres a jeho vliv na fyzické a psychické zdraví

Cítíte se někdy, jako by váš život byl plný napětí, které se z vás jen tak nevytratí? Nejste sami. Stres je ten tichý společník, který se v našich životech často objevuje nečekaně. Ať už jde o práci, rodinu nebo jen každodenní situace, může nás zaskočit a ovlivnit tak naše celkové zdraví. Ale jak se stresem efektivně bojovat a nenechat se jím svázat? Tento článek je průvodcem, který vám ukáže, jak na to. Získáte náhled na to, jak ...

Pokračovat ve čtení

Partner je závislý na alkoholu, jak mu můžu pomoct?

Partner je závislý na alkoholu, jak mu můžu pomoct?

Na úvod bychom si velmi stručně vysvětlili, co je alkohol a jak vzniká závislost na alkoholu. Alkohol je nebezpečná droga, na které máme ze všech návykových látek nejvíce závislých lidí. Nebezpečí alkoholu spočívá mimo jiné v tom, že je v Česku i na Slovensku spojený s nejrůznějšími společenskými událostmi, jako jsou narozeniny, svatby, Vánoce, Nový Rok a tak podobně. Všechny tyto faktory přispívají k tomu, že máme tendenci vn...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat