Emoční inteligence: Tohle vám pomůže k úspěchu!

https://www.blog.mojra.cz/post/293


Je inteligence cestou k úspěchu? Ta emoční rozhodně! Když se jeden druhého ptáme: Jak se dneska máte? Jsme zvyklí odpovědět jednoduše a zdvořile: Dobře, jak vy? A to i tehdy, když nám dobře není. Za každým Mám se dobře se tak skrývá příběh a spousta pocitů. Umíte se vyznat ve vlastních pocitech? Dokážete pojmenovat, jak se zrovna teď cítíte? A zvládli byste odhadnout, jak se asi cítil člověk, se kterým jste naposledy mluvili?


Pokud jste na všechny otázky odpověděli kladně, gratulujeme, vypadá to, že máte dobře rozvinutou emoční inteligenci.


Že jste o tomto pojmu ještě pořádně neslyšeli? Nevadí, v dnešním článku se na emoční inteligenci podíváme hezky zblízka.



Co je to emoční inteligence?

 

Emoční inteligence (EQ) je pojem, který se začal používat od roku 1990. Zatímco IQ (tedy klasická inteligence, jak ji známe) v sobě zahrnuje hlavně schopnosti jako logické a abstraktní myšlení, emoční inteligence je odrazem toho, jak dobře umíme pracovat s vlastními emocemi a emocemi druhých.



Jiná definice emoční inteligence zase říká, že je to schopnost zvládat, pochopit a přizpůsobovat se každodenním povinnostem a zážitkům.



Na rozdíl od IQ není tak moc vázaná genetickými faktory, což znamená, že ji můžeme v průběhu života cíleně rozvíjet.


Proč je tak důležitá?

 

A k čemu, že to všechno je? Hned se k tomu dostaneme. Ukazuje se totiž, že vysoká úroveň emoční inteligence je lepším předpokladem pro úspěch v některých profesích než vysoké IQ.


Manažeři, vedoucí, poradci – pro ty všechny je emoční inteligence velmi důležitá. A pomůže vám i v běžném životě, při jakémkoli kontaktu s lidmi.



Lidé s rozvinutou emoční inteligencí mají výhodu v oblasti motivace, komunikace ve vztazích a zdá se, že jsou v životě celkově více spokojenější než lidé s nízkou emoční inteligencí.

 

Znaky emoční inteligence

 

Pro měření emoční inteligence existuje mnoho metod. Zkuste si teď sami pro sebe odhadnout, jak na tom s emoční inteligencí jste! Nebudeme používat žádnou oficiální metodu ani test, ale můžete se sami zamyslet nad tím, jak dobře zvládáte následující oblasti.



Vím, co cítím

Jedním z hlavních znaků dobře rozvinuté emoční inteligence je schopnost uvědomovat si a rozumět vlastní emocím.

Někteří lidé mají problém popsat, co cítí. Nenacházejí proto vhodná slova nebo to zkrátka nedokážou poznat. Jiní dokáží přesně popsat, jaký rozdíl vnímají mezi šokem a překvapením nebo jak se u nich projevuje nervozita. Jak to jde vám?



Umím se ovládat

Dokážete v klidu diskutovat a stát si za svými argumenty bez toho, aniž by se konverzace zvrhla v hádku? Ovládání a kontrola vlastní impulsivity je dalším ze znaků emoční inteligence.

Samozřejmě, každý má něco, co ho vždycky zaručeně dokáže vytočit. Lidé s vysokou EQ si ale dobře uvědomují, jaké situace to jsou a dokážou se na ně připravit a předejít tak zbytečným výbuchům.



Motor jménem motivace

Lidé s vysokou emoční inteligencí jsou sami sobě tím nejlepším motivátorem. Dokážou mít radost z toho, že jsou produktivní.



Zajímám se o druhé

Zájem o druhé. Poslouchat někoho není to stejné jako mu naslouchat. Empatický člověk druhého vnímá, dokáže na jeho vyprávění reagovat ve správnou chvíli a ví také, kdy je lepší mlčet a být jen tichou podporou.

Empatie neboli schopnost vcítit se do pocitů a prožívání druhého, je při práci s lidmi i běžné komunikaci, velmi ceněnou vlastností.



Mistr sociálních dovedností

Sociálních dovedností, které poukazují na dobře rozvinutou emoční a sociální inteligenci, je hned několik. Projevují se při komunikaci nebo třeba při řešení konfliktních situací. Zahrnují v sobě například schopnost flexibilně se přizpůsobit emocím druhých nebo věcně a v klidu argumentovat.

 

Emoční inteligence u dětí

 

Emoční inteligenci můžeme rozvíjet také u dětí. Ve školách se na to bohužel stále trochu zapomíná, ale situace se v poslední době zlepšuje. Rozvíjí se kooperativní výuka, děti se učí spolupráci s druhými i vlastní zodpovědnosti.


Rodiče děti mohou vést k tomu, aby si více všímaly a radovaly se z maličkostí a aby pojmenovávaly to, jak se cítí.


A co bychom se od dětí mohli učit my dospělí? Děti mají krásně autentické a přirozené reakce. Když jsou smutné, pláčou. Když mají radost smějí se, skáčou radostí, výskají. Nesnaží se své emoce skrývat nebo je potlačovat.


Rozvoj emoční inteligence

 

  • Začněte u sebe: Zpomalte. Zaměřujte se na to, co cítíte a jak byste to popsali. Jaký jste měli den? Co vám udělalo radost? Co vás naštvalo?


  • Zmapujte situace: Zkuste zjistit, jaké sociální situace vám dělají problém, kdy ztrácíte kontrolu. Co vás dokáže vyvést z míry a rozčílit? Kdy zažíváte největší výkyvy nálady? Přemýšlejte nad tím, proč se to asi děje a co vám pomáhá se uklidnit.


  • Trénujte: Když budete příště mluvit s přítelem naslouchejte. Vnímejte nejen, co říká, ale i to, jak to říká a jak se při tom asi cítí.






Pomoc psychologa/kouče:


S rozvojem emoční inteligence vám může pomoci také psycholog
nebo třeba kouč. Jednou z metod, které mohou pomoci je využití terapeutických karet. Ty mohou pomoci obzvláště těm, kteří mají problém s popsáním a pochopením vlastních emocí.


S psychologem ale také můžete pracovat na rozvoji vaší empatie nebo hledání zdrojů motivace.

 






Takže až se vás příště někdo zeptá:


Jak se dnes máte?


Zkuste se alespoň sami pro sebe zamyslet nad tím, jak se opravdu cítíte.


Uvědomovat si vlastní emoce a dokázat je rozpoznat u ostatních, to je první krok k úspěchu.

 












 Právě jste četli článek: Emoční inteligence:  Tohle vám pomůže k úspěchu!

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Fenomén pick-me-girl: Jak jej poznat?

Fenomén pick-me-girl: Jak jej poznat?

Tento fenomén se začíná rozšiřovat až v posledních pár letech. Možná jste o něm nikdy neslyšeli. Možná už teď přesně víte, o čem bude náš dnešní článek pojednávat. A možná patříte do té skupiny lidí, která ho zná moc dobře, i když neví, že se takto dané situace nazývají. Pojmem „pick-me girl“ se označuje dívka nebo žena, která se záměrně distancuje od zájmů, které jsou společensky přisuzovány ženám. Činí tak předevš...

Pokračovat ve čtení

Jak poznat, že má o mě žena zájem?

Jak poznat, že má o mě žena zájem?

Léto se blíží a s ním i řada příležitostí, jak se seznámit. Venkovní festivaly, oslavy, bary a další letní události k tomu vyloženě vybízí. Ať už patříte spíše k ostýchavějším nebo jste rozený střelec, který jde na jistotu, měli byste umět rozeznat signály, které vám ženy dávají. Přeci jen na prvním dojmu záleží a určitě se nechcete hned ze startu dopustit nějakého faux pas. Převážná část gest či náznaků probíhá v&n...

Pokračovat ve čtení

SYNDROM POŘEZANÉHO ZÁPĚSTÍ: Sebepoškozování u dětí a dospívajících

SYNDROM POŘEZANÉHO ZÁPĚSTÍ: Sebepoškozování u dětí a dospívajících

Sebepoškozování (automulitace) je záměrné ubližování sama sobě různými způsoby. Často bývá označováno jako syndrom pořezaného zápěstí (wrist cutting syndrome), který se rozvíjí vlivem silných emocí jako jsou úzkost, vnitřní zmatek, pocity viny, zloba apod. Prostřednictvím sebepoškozování se mnoho dospívajících snaží upozornit na určitý problém, většinou psychického rázu, se kterým se nedokáží jinak vypořádat. Jedná se o velmi nebez...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat