DRUNKOREXIE: Raději alkohol než jídlo

https://www.blog.mojra.cz/post/347


Poruchy příjmu potravy mají mnoho podob


Když se mluví o poruchách příjmu potravy, obvykle si lidé vybaví anorexii nebo bulimii. Tím ale výčet zdaleka nekončí, zejména v poslední době se stále častěji objevují také další poruchy přijmu potravy. Bigorexie, ortorexie nebo drunkorexie. Právě drunkorexii se budeme věnovat v dnešním článku.


Malý slovníček pojmů

Anorexie:
Pro anorexii jsou typické zkreslené představy o vlastním těle, odmítáním potravy a cílené snižování hmotnosti.

Bulimie:
Lidé trpící bulimii věnují myšlenkám na jídlo mnoho času, střídají se u nich záchvaty přejídání a následné pocity viny, které poté nejčastěji vedou k tomu, že se dotyčný snaží přijatou potravu zvrátit vyprovokovaným zvracením nebo užitím diuretik či projímadel.

Bigorexie:
Jádrem této poruchy je přesvědčení o nedostatečné svalové hmotě – jedinec tedy nadměrně cvičí a užívá všemožné preparáty a doplňky stravy, které pomáhají svaly získat.

Ortorexie
je patologickou posedlostí zdravým stravováním. Jedná o extrémní zabývání se původem a kvalitou potravin a následné silné výčitky, pokud člověk pozře potravinu, která se vymyká stravovacím návykům nemocného.


Drunkorexie: Co je to?


Výše jsme představili několik nejznámějších poruch příjmu potravy. Jak do toho všeho zapadá drunkorexie? O co vlastně jde?

Lidí trpící drunkorexií se snaží minimalizovat příjem kalorií tak, aby se později mohli bez výčitek napít alkoholu. Pití alkoholických nápojů znamená také příjem velkého množství kalorií. Drunkorektik si toho je dobře vědom, alkoholu se však vzdát nechce, a tak proto raději vynechává jídlo během dne.

Drunkorexií nejčastěji trpí ženy na vysoké škole, nicméně onemocnění se nevyhýbá ani druhému pohlaví. V posledních letech se navíc také objevuje mezi středoškoláky.



Hlad je převlečená žízeň…nebo ne?


Když dotyčný celý večer popíjí, pocit hladu se nedostavuje, člověk se cítí plný. Jenže tahle iluze nasycení je velmi zrádná – jediné co jedinec přijímá jsou prázdné kalorie a žádné živiny, vitaminy ani minerály.

Drunkorexii asi nejlépe představí modelový příklad:
Petru čeká v pátek oslava s přáteli, těší se na ni celý týden. Bude se tancovat a pít. Během celého týdne Petra pomalu přestává jíst, myslí totiž na to, že když se v pátek opije, dostane do sebe spoustu kalorií, a to si prostě nemůže dovolit, pokud chce zůstat ve formě. Na party tak přichází s úplně prázdným žaludkem. Stačí jedna sklenička vína a už alkohol cítí v hlavě. Petra je spokojená, protože našla další výhodu, proč je fajn před pitím nejíst – opilost se dostaví rychleji a ona ušetří. Brzy se začne cítit velmi unavená, několik dní nejedla. Alkohol tak začíná míchat s energy drinky. To už je ale na její tělo příliš a Petra na party odpadne jako první…


Od problému k problému


Petra z našeho modelového příběhu směřuje od jednoho problému ke druhému. Porucha přijmu potravy je sama o sobě velmi náročná a její léčba je často během na dlouhou trať. V kombinaci s nadměrným pitím alkoholu však drunkorektik balancuje na hraně dalších problémů. Velmi živá je hrozba vzniku závislosti i poškození orgánů, především jater.

Pití na prázdný žaludek s sebou přináší několik hrozeb: čím silnější má dotyčný hlad, tím více pije. Alkohol se však v jeho případě vstřebává rychleji, opilost přichází dříve a hranice, která dotyčného dělí od otravy alkoholem se nebezpečně tenčí… Bez jídla a živin je tělo unavené, a proto je častá také konzumace energetických nápojů, což je pro organismus v kombinaci s alkoholem další zátěž.

Drunkoretici druhý den bojují také s psychickými problémy – objevují se úzkosti a deprese. Zvýšené je také riziko dalších negativních jevů – drunkorektici se po alkoholovém tahu často dostávají do rvaček nebo jsou okradeni či dokonce zneužiti…


Týká se to i mě?

Drunkorexie není samostatnou diagnózou – neexistují proto přesná diagnostická kritéria. Jak tedy poznat, zda se drunkorexie týká vás nebo někoho ve všem okolí? Tohle je několik varovných signálů a příznaků drunkorexie:

  • Úmyslné vyhýbání se jídlo s cílem „ušetřit“ si kalorie pro pití alkoholu
  • Obava z tloušťky
  • Nadměrné a extrémní zabývání se počtem přijatých kalorií

·

Léčba drunkorexie: Jak z toho ven?


Cesta z bludného kruhu drunkorexie je náročná. Jak už bylo řečeno, léčba poruch přijmu potravy je během na dlouhou trať. Stejně tak je dlouhodobá také léčba alkoholismu. Drunkorektik se pohybuje na hranici obou těchto onemocnění. Klíčové je tedy poruchu včas rozpoznat a začít ji řešit. Vzhledem ke komplexnosti onemocnění se na léčbě může podílet hned několik profesí: lékař, psycholog, adiktolog, psychiatr. Důležitá je také podpora rodiny a nejbližších přátel.


Pozorujete na sobě, že se v poslední době nadměrně zabýváte jídlem, kaloriemi a svou hmotností? Jsou tyto myšlenky pro vás obtěžující a ovlivňují váš každodenní život? Snažíte se všemi dostupnými prostředky svou hmotnost snižovat (extrémní diety, zvracení, nadměrné cvičení)?
Pokud jste na tyto otázky odpověděli kladně, může se jednat o počínající poruchu příjmu potravy. Důležitá je včasná a odborná léčba. Obrátit se můžete na svého lékaře, psychiatra nebo psychologa. Čekání v tomto případě není na místě.

 

Psychologická péče: online psychologická konzultace – Mojra.cz

V poradně Mojra.cz je vám během celého dne k dispozici více než 25 psychologů, uvědomujeme si, že některé problémy nepočkají a je třeba je řešit, co nejdříve. Online konzultaci (telefonickou, emailovou, video-hovorovou) si můžete domluvit klidně ještě dnes.


KLIENTSKÁ LINKA MOJRA.CZ
+420 731 226 690         poradna@mojra.cz









Právě jste četli článek:  DRUNKOREXIE: Raději alkohol než jídlo

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



POPORODNÍ DEPRESE: Když je mateřství plné smutku

POPORODNÍ DEPRESE: Když je mateřství plné smutku

Mateřství je obvykle spojováno především s pozitivními pocity. Těšení se na miminko. Radost z prvního úsměvu. Dojetí z miminkovské vůně. Pocit všeprostupujícího štěstí. Pravdou ovšem je, že téměř každá pátá maminka se potýká také s množstvím negativních emocí. Všudypřítomný strach, úzkost, vyčerpání, zmatek. Mateřství přináší množství změn, novou životní roli a pořádný hormonální koktejl. Prozatím se stále...

Pokračovat ve čtení

Psychické poruchy u dětí: 5 varovných signálů, které byste neměli přehlížet

Psychické poruchy u dětí: 5 varovných signálů, které byste neměli přehlížet

Víte, jak se mohou projevovat psychické poruchy u dětí? Jedná se o široké spektrum onemocnění, které mohou významně ovlivnit nejen chování a emocionální stav dítěte, ale i jeho celkový vývoj. Včasné rozpoznání a adekvátní reakce na tyto poruchy jsou klíčem k zajištění nejlepší možné péče a podpory.Studie ukazují, že až 50 % psychických onemocnění je možné diagnostikovat již v mladém věku.Rodiče by si měli všímat varovných signálů, mezi...

Pokračovat ve čtení

Stres a jeho vliv na fyzické a psychické zdraví

Stres a jeho vliv na fyzické a psychické zdraví

Cítíte se někdy, jako by váš život byl plný napětí, které se z vás jen tak nevytratí? Nejste sami. Stres je ten tichý společník, který se v našich životech často objevuje nečekaně. Ať už jde o práci, rodinu nebo jen každodenní situace, může nás zaskočit a ovlivnit tak naše celkové zdraví. Ale jak se stresem efektivně bojovat a nenechat se jím svázat? Tento článek je průvodcem, který vám ukáže, jak na to. Získáte náhled na to, jak ...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat