10 nejčastějších obav před první návštěvou psychologa

https://www.blog.mojra.cz/post/303

I v dnešní době stále mnoho lidí považuje návštěvu u psychologa za něco, čeho by se měli bát, za co by se měli stydět. Přitom péče o vlastní zdraví je velice důležitou součástí našeho života. Stahujeme si různé aplikace, které nám hlídají, kolik kroků jsme za den ušli, připomínají dodržování pitného režimu a mnoho dalšího. Co se týče tělesného zdraví, snažíme se pro něj udělat maximum.


Proč se pak takto pilně nevěnujeme i druhé velmi důležité složce našeho zdraví – psychice? V momentě, kdy přijdou těžké dny, dopadne na nás splín, smutek, samota, tak často jen tak věříme, že to samo přejde. Nejdeme pomoci naproti, i když tušíme, že by mohla pomoci návštěva u psychologa.


Bojím se jít k psychologovi, protože…

 


1. … nevím, jestli je můj problém dost vážný.

Neexistují malé nebo banální problémy. Pokud se necítíte dobře a spokojení, něco vás trápí a nevíte, co s tím, pak je návštěva u psychologa určitě na místě.



2. … nevím, o čem si s ním budu povídat, jak mu mám odpovídat.

Psycholog potřebuje, abyste mu objasnili váš současný problém. Nechá vám prostor, abyste se rozpovídali sami, v případě potřeby se doptá na zásadní informace. Nijak zvlášť nad vašim vyprávěním nepřemýšlejte, i ta sebemenší maličkost může být v konečném důsledku podstatná. Nesnažte se psychologovi lhát, čím upřímnější budete, tím spíš vám bude psycholog umět pomoci.



3. … se stydím a mám pocit, že jsem selhal/a.

Za návštěvu u psychologa se stydět nemusíte. To, že požádáte o pomoc odborníka, není selhání, ale velice odvážný krok. Nemusíte být totiž na vše sami. Psycholog vám poskytne potřebnou emoční podporu na cestě za uzdravením vaší duše, bude vám dělat jakéhosi průvodce. V konečném důsledku jste to však jen vy sami, kdo pod vedením psychologa problém řeší.



4. … mám obavy z toho, že mě bude soudit.

Možná se zrovna nechováte úplně racionálně a připadá vám, že vaše chování psycholog určitě odsoudí. Dobrý psycholog si uvědomuje, že vaše chování je důsledkem toho, co prožíváte. Bude pátrat po příčině a vést vás k tomu, abyste svému momentálnímu chování porozuměli a uměli se do budoucna takovýmto vzorcům vyhnout.



5. … nechci, aby se o tom dozvěděla rodina a mí přátelé.

Cokoli psychologovi řeknete je důvěrné a psycholog má povinnost udržet všechno, co mu sdělíte, pouze mezi vámi. Z jeho strany se tedy úniku důvěrných informací bát nemusíte. Dobrý psycholog bude vždy ctít vaše soukromí.


Je pravda, že v menších městech bývají často ordinace umístěny poněkud nevhodně. Třeba přímo v centru města, vedle supermarketů a podobně. Pokud je vám nepříjemné především to, že za psychologem budete muset fyzicky dojít a bojíte se, že by vás přitom někdo viděl a vykládal o tom po městě, máte ještě jinou možnost. V současné době můžete využít psychologické poradenství online. Konzultace s psychologem pak probíhá telefonicky, e-mailem nebo třeba přes Skype. Výhodou je, že můžete konzultovat z jakéhokoli místa, klidně z domu.



6. … nechci, aby se o o mé návštěvě u psychologa dozvěděli v práci.

Není vaší povinností, abyste svou konzultaci s psychologem hlásili v práci. Nicméně problém může nastat, pokud na konzultaci budete muset během pracovní doby. Je pravdou, že mnoho psychologů má pracovní dobu podobnou jako má většina pracujících a může být proto těžké najít termín po práci. Pokud je to možné, můžete čerpat ze své dovolené či v práci sdělit, že si berete volno z osobních důvodů. Případně se zkuste podívat na volné termíny našich psychologůsnažíme se být vám k dispozici i ve večerních hodinách a také o víkendu.



7. … si myslím, že jsem ztracený případ a nikdo mi nedokáže pomoci.

I to, co vypadá jako sebevíc neřešitelný problém, má při správném přístupu šanci na vyřešení. Někdy je to běh na dlouhou trať. Ovšem dobrý psycholog práci s vámi nevzdá, bude vám pomáhat najít takovou cestu a metodu, se kterou budete nakonec spokojeni.



8. … nevím, jak si vybrat dobrého psychologa.

S psychology je to jako s botami - to, že sedí jednomu, ještě neznamená, že padnou jako ulité i druhému. Najít dobrého psychologa může, ale nemusí být jednoduché. Věnujte čas hledání referencí, můžete dát na osobní zkušenost známých, zjistěte si, jak psycholog pracuje se svými klienty, jaké metody používá. V dnešní moderní době většinu informací naleznete na internetu.


Mějte na paměti, že pokud se rozhodnete požádat psychologa o pomoc, máte právo na stoprocentní péči. Když nebudete spokojeni, neváhejte a psychologa vyměňte.



9. … nechci své problémy probírat s praktickým lékařem.

K návštěvě většiny psychologů není třeba žádné doporučení lékaře. Pokud tedy nechcete, návštěvu psychologa nikomu hlásit nemusíte.



10.… nevím, kolik mě to bude stát.

Často se lidé obávají, že je návštěva u psychologa pomalu, ale jistě přivede na mizinu. Pokud nechcete za konzultace platit, můžete se obrátit na svou zdravotní pojišťovnu, která vám poskytne seznam zařízení, se kterými spolupracuje. Málo oblíbeným faktem je to, že když už se do péče psychologa „na pokladnu“ dostanete, bude vám založena zdravotní dokumentace. Ono totiž pojišťovny chtějí vědět, za co vynakládají své peníze, a tak jim musí psycholog sdělit vaši diagnózu.


Za terapii v soukromé poradně si sice zaplatíte, ale na druhou stranu nepotřebujete žádné doporučení ani zdravotní dokumentaci pro pojišťovnu. Ceny konzultací s psychologem se pak liší podle lokality, kde se psycholog nachází. V Ostravě začínají konzultace na částce okolo 600 Kč, v Praze jsou podstatně vyšší a nejlevnější vás vyjde okolo tisícovky.


Ano, nemusí to být levná záležitost, ale uvědomte si, kolik investujete do kosmetiky, oblečení, kolik jste např. ochotni utratit za nový mobil, nebo potravinové doplňky. Investice do vaší psychické pohody se vám několikanásobně vrátí v podobě spokojeného života.

 


Jak se odhodlat k návštěvě psychologa?


Pro začátek je nejlepší věnovat nějaký čas možnostem, které máte. Jak byste si svou konzultaci s psychologem představovali? S čím přesně potřebujete poradit/pomoci? Na základě vašich požadavků a přání můžete začít hledat psychologa přímo pro vás. Poptat se samozřejmě můžete také svých známých či praktického lékaře.


V současné době má většina psychologických poraden i soukromých psychologů vlastní webovou stránku, na které zjistíte všechny potřebné informace – délku konzultací, cenu, specializaci psychologa…


Pak už stačí jen zvednout telefon a do poradny zavolat, případně napsat e-mail. Nelekněte se, pokud s vámi nebude komunikovat přímo psycholog. Velmi často mají poradny i soukromé psychologické ordinace zaměstnaného člověka, který se stará o komunikaci s klienty a zprostředkovává termíny.


Ať už mluvíte přímo s psychologem nebo s jinou pověřenou osobou, nebojte se ptát! Ptejte se na všechno, co vám není úplně jasné nebo co potřebujete vysvětlit.





 


Psychologickou péči rozhodně neberte jako něco trapného či ostudného, měla by se stát stejnou přirozeností, jako návštěva lékaře při tělesných obtížích. O své tělo se pravidelně staráte, nebojte se věnovat stejnou pozornost své psychice.

 

 

 






Pokud vás zajímá, jak se můžete v naší poradně Mojra.cz objednat, naleznete video návod pod tímto odkazem VIDEO: Jak se objednat k psychologovi. 

 

 



 



 




Právě jste četli článek: 10 nejčastějších obav před první návštěvou psychologa

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



POPORODNÍ DEPRESE: Když je mateřství plné smutku

POPORODNÍ DEPRESE: Když je mateřství plné smutku

Mateřství je obvykle spojováno především s pozitivními pocity. Těšení se na miminko. Radost z prvního úsměvu. Dojetí z miminkovské vůně. Pocit všeprostupujícího štěstí. Pravdou ovšem je, že téměř každá pátá maminka se potýká také s množstvím negativních emocí. Všudypřítomný strach, úzkost, vyčerpání, zmatek. Mateřství přináší množství změn, novou životní roli a pořádný hormonální koktejl. Prozatím se stále...

Pokračovat ve čtení

Rozhovor v TV Polar: Psychický stav společnosti se zhoršuje - Online psychologická poradna MOJRA je tu pro vás

Rozhovor v TV Polar: Psychický stav společnosti se zhoršuje - Online psychologická poradna MOJRA je tu pro vás

V pořadu TV MEDICÍNA SPECIÁL se PhDr. Michaela Miechová, psycholožka a majitelka naší online psychologické poradny MOJRA, podělila o svůj pohled na psychický stav naší společnosti a vysvětlila, jak může naše online poradna lidem v těžkých chvílích pomoci. Průzkumy ukazují, že každý druhý Evropan se v posledních 12 měsících potýkal s emocionální nebo psychosociální krizí. Covid-19 tuto situaci ještě zhoršil. Mezi varovné signály patří neschop...

Pokračovat ve čtení

Psychické poruchy u dětí: 5 varovných signálů, které byste neměli přehlížet

Psychické poruchy u dětí: 5 varovných signálů, které byste neměli přehlížet

Víte, jak se mohou projevovat psychické poruchy u dětí? Jedná se o široké spektrum onemocnění, které mohou významně ovlivnit nejen chování a emocionální stav dítěte, ale i jeho celkový vývoj. Včasné rozpoznání a adekvátní reakce na tyto poruchy jsou klíčem k zajištění nejlepší možné péče a podpory.Studie ukazují, že až 50 % psychických onemocnění je možné diagnostikovat již v mladém věku.Rodiče by si měli všímat varovných signálů, mezi...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat